2021. szeptember 28.
//
Vencel névnap

A válságok sorozatában a tudomány a mentsvár

A Séd-völgyben rendezték meg a Pannon Egyetem oklevél-átadó és PhD-avató ünnepségét kedd reggel.

Az egyetem a koronavírus ellen bevezetett korlátozások miatt eddig nem tudta megtartani az oklevél-átadó és PhD-avató ünnepségét, amit a korlátozások enyhítése után végül kedd délelőtt, szabadtéren, a Kolostorok és kertek rendezvénytéren szerveztek meg.

Az ünnepségen dr. Gerencsér András rektor köszöntötte az okleveleket és diplomákat átvevőket, valamint a velük együtt ünneplő családtagokat, barátokat. 

A rektor beszédében rámutatott: ez az esemény egy hosszú és szomorú időszak végét jelöli, amikor a pandémia hónapokra elválasztott minket egymástól. Ha jobban belegondolunk, a harmadik évezred első két évtizede válsághelyzetek véget nem érő sorát jelentette, a jövőben pedig még több hasonló kihívással kell majd szembenéznünk. Amit ma még normálisnak tartunk, az a közeljövőben ritkaságszámba menő meglepetés lesz.

Ezúttal azonban nem temetni, hanem ünnepelni gyűltünk össze – jegyezte meg. A világjárványnak ugyanis vannak pozitív hozadékai is. Ilyen, hogy a média koncentrált, a világjárványra irányított figyelme sokakat fordított ismét a tudomány felé, sokan várják ismét a tudománytól a válaszokat. Ez fontos, hiszen a történelem során számos példát láthattunk arra, hova vezetett az, amikor a tudomány nem volt ott, hogy megküzdjön az éppen aktuális kihívásokkal. A járvány megmutatta, hogy nem tudunk mindent, a világ tele van váratlan meglepetésekkel, így folyamatosan fejlesztenünk kell a tudásunkat, tudományos alapossággal kell bővítenünk az ismereteinket, hogy felkészülhessünk az újabb és újabb kihívásokra.

A pandémia leküzdéséhez nemzetközi összefogásra van szükség, ami jó, hiszen megtanuljuk azt a fajta együttműködést, amire a jövőben még nagy szükségünk lesz. Olyan kihívások előtt állunk, amiket csak így, együtt tudunk megoldani. A magányos hősök korszaka lejárt. A tudomány persze már a globális világ előtt is nemzetközi volt – tette hozzá a rektor –, hiszen Galilei, Newton vagy Kepler felfedezései nemcsak a saját országukat, hanem az egész világot megváltoztatták. 

A ma papírjaikat átvevők egy elit klubba lépnek be, a tudás jobb elhelyezkedési lehetőséget, előnyöket jelent a munkaerőpiacon, ugyanakkor felelősséggel is jár – intette a hallgatókat Gerencsér András.

vehir.hu