Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

Kevés a rágcsáló Veszprémben- elkészítették Magyarország első patkánytérképét

2021. június 28. 14:53
Az ország minden pontján találkozhatunk rágcsálókkal, de jelentős különbségek vannak egyes megyék és egyes városok között. A felmérés szerint Veszprém jó helyen végzett mindkét felmérésben.

Felmérés

A Sokk a rovar Facebook-oldal korábban már elkészített egy poloskatérképet, ami megmutatta, hogy az országban hol és mennyire terjedt el a kártevő. A kísérlet annyira sikeresnek bizonyult, hogy az ország egyik legrégebbi rágcsáló- és rovarirtószergyártó, valamint kártevőirtó cége, a Bábolna Bio az oldal követői segítségével létrehozta az ország egér- és patkánytérképét is.

A kérdőívet 4000 ember töltötte ki és ez alapján sikerült létrehozni a statisztikát. A kutatás nem reprezentatív, csak egy hozzávetőleges képet ad a rágcsálóhelyzetről hazánkban. A felmérés alapján, nincs olyan vidéke az országnak, ahol ne lennének patkányok és egerek.

forrás: Sokk a rovar?

A válaszadók 61,4 százaléka mindkét rágcsálóval találkozott lakóhelyén, 24,8 százaléka csak egérrel, 13,8 százaléka csak patkánnyal. A felmérés szerint tavasszal és ősszel találkoznak több példánnyal az emberek és 1000 alatt voltak azok, akik meglehetősen sokkal találkoztak az év folyamán. Állításuk alapján a patkányok száma nőtt az előző évekhez képest, az egérállomány stagnál.

Az egértérkép és patkánytérkép három kategóriába sorolja a bejelentések számát: alacsony, közepes és magas. Érdekesnek bizonyul, hogy a Dunántúlon jelentősen kevesebb rágcsáló van, mint a Duna-Tisza közén vagy a Tiszántúlon. A Tisza vonalából érkezett a legtöbb bejelentés.

Veszprémi kártevők

Veszprém megye Győr-Moson-Sopron megyét követi a legkevesebb egérszámban. A tízezer lakosra vetített adat megyénknek 2,6, míg Győr-Moson-Sopronnak 0,74. A legmagasabb egérszámmal 8,0-cal Borsod-Abaúj-Zemplén rendelkezik. Eger, Gyöngyös, Szombathely, Pécs és Veszprém a legalacsonyabb egérpopulációjú nagyváros az országban. A legmagasabb észlelésszámú település: Sárbogárd, Gyomaendrőd és Kisújszállás.

A patkánytérkép alapján Veszprém jó helyen végzett Szombathely (0,52) és Dunakeszi (0,68) után a harmadik helyen. Ennél is jobb eredménnyel zárt Veszprém megye, ahol a megyék közül a legkevesebb patkánnyal találkozhatunk. A legtöbb patkánnyal rendelkező települések azonosak az egereknél említett három településsel. Első helyen Gyomaendrőd, második helyen Kisújszállás, harmadik helyen Sárbogárd végzett.

Rágcsálók a filmvásznon - részlet a Macskafogó c. filmbőlRágcsálók a filmvásznon - részlet a Macskafogó c. filmből

„A patkányok és egerek amellett, hogy közegészségügyi veszélyt jelentenek, akár komoly gazdasági károkat is tudnak okozni, így ellenük még akkor is folyamatosan védekezni kell, ha jelenlétük éppen nem látható, ezzel ugyanis elejét lehet venni az elterjedésüknek.” – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára Dr. Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezetője. A szakember szerint az egyéni védekezés mellett egyes településeken szükség lenne folyamatos kártevőmentesítésre és így tartósan vissza lehet szorítani a patkányok és egerek jelenlétét.

Az új kártevőtérkép is készül, ami a kullancs populációt méri fel. A Sokk a rovar Facebook oldalán már elérhető a kérdőív.

Az interaktív rágcsálótérképet ezen a linken lehet elérni.

vehir.hu
további cikkek
Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. 2024. április 30. 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. 2024. április 30. 9:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.