Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kortárs magyar regényeket vizsgáltak, vajon elférnének-e a filmvásznon

2021. június 28. 12:08
A Magyar Mozgókép Fesztivál pénteki programpontjai között szerepelt a Filmre vele! esemény, melyen fiatal filmesek mutattak be kortárs magyar regényeket, de nem akármilyen relációban…

Számos magyar regény filmes változatát ismerjük, látjuk, szeretjük olyannyira, hogy gyakran az esetleges filmes berobbanás után tud(ott) a könyv is népszerűvé válni. De mi a helyzet a kortárs magyar regényekkel, és most fókuszáljunk kifejezetten hat nagysikerű műre, melyek megfilmesítési terveiről hat filmes szakember beszélt a háromtagú zsűri előtt, vagyis Lakos Nóra filmrendező, Kántor László producer, és Osváth Gábor szintén producer előtt. Első sorban tehát az említett szakembereketet kellett meggyőzni arról, miért lenne érdemes a regényeket ma vászonra vinni. 

Lakos Nóra, filmrendezőLakos Nóra, filmrendező

A moderátor Lévai Balázs hangsúlyozta a játék egyik célját, vagyis, hogy a kortárs magyar regényekre több figyelem háruljon, és kiderült az is, hogy azért éppen a szóban forgó hat regény került a játékba, mert ezen műveknek még nem vásárolták meg az opciós jogait. Mielőtt az érvelésre került volna a sor, Vecsei H. Miklós színművész olvasott fel részletet mindegyik műből, ezzel is érzékeltetve a regény hangulatát.

Vecsei H. MiklósVecsei H. Miklós

Nehéz műfaj, hiszen egy alkotó fejében már készen van a film, és ezt a fejében lévő filmet kellett közvetíteni úgy, hogy a hallgatóság is ugyanezt a filmet lássa maga előtt. Az első taglalt mű Háy János A cégvezető című regénye, melynek megfilmesítési terveiről Sümegi Klaudia beszélt. Mint mondta, nagy kihívás volt számára a játék, hiszen egy E/2-es monológról, fanyar, de szórakoztató stílusú műről beszélünk. A fiatal filmes szerint Woody Allen talán nem rémült volna meg a feladattól, de végül ő maga is tudott kapcsolódási pontokat találni. 

A második regény Láng Zsolt nagysikerű Bolyai című regénye, melynek filmes terveiről Maruszki Balázs forgatókönyvíró beszélt. A rendkívül átgondolt terveinek ismertetése után elmondta, a film is egy ellentmondásosnak tűnő gondolatra épülne: az élet nem logikus, bármennyire is erről álmodott Bolyai.

Lemhényi Réka, Balázs Béla-díjas vágóLemhényi Réka, Balázs Béla-díjas vágó

A harmadik mű Toroczkay András Boldog emberek című regénye volt, melyről Lemhényi Réka Balázs Béla-díjas vágó ötletelt, ráadásul a szerző jelenlétében, épp úgy, mint ahogy a negyedik mű szerzője is jelen volt, vagyis Benedek Szabolcs, akinek Kádár hét napja című művét Nagy V. Gergő mutatta be a filmezés oldaláról. Péterfy Gergely A kitömött barbár című regényéről Kolosi László, míg Vámos Miklós Dunapest regényéről Kerkay Zsanett beszélt.

A zsűri értékelése után végül két első helyezettet „állapítottak meg”, így Maruszki Balázs és Nagy V. Gergő érvelése győzött.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.