2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Átadták az életműdíjakat a Magyar Mozgókép Fesztiválon

2021. június 26. 4:00
MTI
Bereményi Géza író-rendező, valamint Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri színművészek kiemelkedő pályáját ismerte el a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadót a Magyar Mozgókép Fesztiválon tartották pénteken Balatonfüreden.

Káel Csaba, magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédében azt hangsúlyozta, hogy a díjjal szeretnék megköszönni a művészek általuk nyújtott számtalan filmélményt, egyúttal a csodálatukat is igyekeznek kifejezni az elismeréssel.

Tordai Teri színművészt lánya, Horváth Lili színművésznő méltatta. Hangsúlyozta: bár Tordai Terit dívaként szerették és tisztelték a rajongói, számára mindig a megértő édesanya volt, akit gyerekként jobban szeretett színpadi jelmez, smink és paróka nélkül látni. Horváth Lili azt is elárulta, hogy kamaszként zavarta, ha édesanyjához hasonlítgatták, de mára nagyon büszke a művésznőre. Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész 1941-ben született Debrecenben. Már főiskolásként játszott Keleti Márton Esős vasárnap (1962) című filmjében. Később olyan alkotásokban szerepelt, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, az Egy magyar nábob, A Pendragon legenda, a Mephisto vagy A vörös grófnő.

Moór Marianna színművészt Sára Balázs, operatőr méltatta, aki felsorolta a művésznő életművének jelentős állomásait. Mint mondta, meghatározó film volt a színésznő pályáján Gaál István 1964-ben bemutatott Sodrásban című filmdrámája. Elmondta, hogy az 1976-ban megjelent Árvácska című filmben, melyet Ranódy László rendezett, egy számára teljesen új, addigi szerepeihez képest szokatlan karaktert, Zsabamárit, a gonosz falusi parasztasszonyt formálta meg Moór Marianna. Moór Marianna Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1943-ban született Budapesten. 1957-ben debütált A tettes ismeretlen című filmben. 1965-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Olyan filmekben tűnt fel, mint a Szent Péter esernyője, a Két emelet boldogság, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, A beszélő köntös, A Pendragon legenda és az Az ötödik pecsét.

Mécs Károly színművészt Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum igazgatója méltatta. Felidézte a művész pályájának legjelentősebb állomásait kiemelve, hogy a Kőszívű ember fiai című film élete egyik legnagyobb sikere és legizgalmasabb forgatása volt, amelyben Várkonyi Zoltán rendezővel is együtt dolgozhatott. Mint mondta, Mécs Károly harminc játékfilmben és legalább ugyanennyi televíziós filmben, számos színpadi műben szerepelt. Mécs Károly a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész 1936-ban született Budapesten. 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Olyan filmekben játszott, mint A kőszívű ember fiai, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Két emelet boldogság vagy a 141 perc a befejezetlen mondatból, de ő kölcsönözte Edlington hangját is a Macskafogóban.

Bereményi Géza író, filmrendezőt Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos méltatta, aki Cseh Tamást idézte: Bereményi Géza gondolatai nélkül nem születhetett volna meg az általa képviselt zenei műfaj. Káel Csaba, a díjazott életének jelentős állomásait sorolva felidézte egy közös munkájuk emlékét, amikor az Eldorádó című film forgatásán gyakornokként dolgozott és Bereményi Géza rábízta a film ezer fős statisztériájának felügyeletét.  Bereményi Géza a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező 1946-ban született Budapesten. Többek közt számtalan Cseh Tamás-dal szövegírója, az Eldorádó, A tanítványok és a Hídember rendezője, a Megáll az idő forgatókönyvírója.

(Címlapkép: fotó a Sodrásban című filmből, via mozgokepfesztival.hu)

vehir.hu

További cikkek

Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő szakasz munkálatai során újabb 7-8. századi avar kori sírok kerültek elő. A feltárásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az út két oldalán egy nagyobb kiterjedésű, a késő avar kor kezdetére tehető soros temető részletei bukkantak elő.
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
75. születésnapját ünnepli Kádár Tibor képzőművész, akinek műveiből a háromnegyed évszázados jubileum alkalmából kiállítás nyílt szerdán a Dubniczay-palota Várgalériájában.
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Élő zene tölti meg a belvárosi antikváriumot pénteken
Mártony Zsuzsanna magánénekes, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Szakács Tibor trombitaművész közösen lépnek fel az Utas és Holdvilág Antikváriumban pénteken.
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is
Most hétvégén a veszprémi kávéházak és kávézók is megidézik azt a kulturális pezsgést, amit egykor a „kávéváros” kávéházai képviseltek. Irodalom, zene, humor és sok-sok csésze kávé vár mindenkire az ingyenes Kávéházak Éjszakáján, immáron Veszprémben is.