Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Szindbád nyomában, avagy ínyenc gasztronómiai programok a Magyar Mozgókép Fesztiválon

2021. június 25. 10:37
A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében megvalósuló Magyar Mozgókép Fesztiválon június 23. és 26. között a résztvevő városok éttermei is filmes lázban égnek. Az érdeklődők megkóstolhatják Szindbád, Krúdy híres gurmanjának kedvenceit és olyan kreatív fogásokat is, amelyek a régi klasszikusokat ötvözik a mai konyhaművészettel.

Június 25-én (pénteken) 18:30-as kezdéssel „Szindbád vacsorájával” készül az Oliva Étterem Veszprémben, ahol ötfogásos menü keretében kóstolhatók meg többek között olyan ínyencségek, mint a zsendice kőrözött, vagy a gesztenyével töltött gyöngytyúk mell.

A vacsora mellett izgalmas beszélgetésre is sor kerül majd, amelyen az idén 50 éves Szindbád film rendezőjének lányával, Huszárik Katával beszélget Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Krúdy kutató.

A menüt és a beszélgetést megelőzően 18 órától Balatonalmádiban a Kerekes Pincénél finom borokkal várják az ínyenc közönséget. A Fiatal színészként Latinovits színházában című beszélgetésben szó esik majd többek között Latinovitsról és a 70-es évek színházi világáról.

A fesztivál teljes időtartama alatt, június 23. és 26. között elérhető, exkluzív fogásokkal készül még a veszprémi Fricska Étteremlakás, olyan finomságokkal, mint a mangalicapörccel megbolondított juhtúrós tészta vagy a zónapörkölt tarhonyával és marhajus-vel.

A balatonalmádi Kerekes Pince többek között kemencében párolt bivallyal és forgácsfánkkal, jó borokkal és fröccsel készül, a vegánok legkedveltebb balatoni étterme, a Veganeeta pedig vegán kőrözöttel, sztrapacskával és rummal flambírozott palacsintával várja a filmrajongó vendégeket.

A balatonfüredi Blaha utca is Krúdy nyomában jár majd a fesztivál mind a négy napjában: a Kredencben különleges, „Szindbád pizzája” névre keresztelt pizzát kóstolhatnak, a Kedves Cukrászdában Szindbád rántottával indíthatják a napot, az estét pedig kávés Unicumkoktéllal zárhatják. A BazsaLicom Bisztróban Szindbádot idéző, „egyfogatú” hot doggal és Szindbád burgerrel csillapíthatják éhségünket a vetítések közben vagy után az érdeklődők.

 

A Magyar Mozgókép Fesztivál egy négynapos filmfesztivál június 23. és 26. között, amelynek keretében a Veszprém-Balaton régió három helyszínén – Veszprémben, Balatonalmádiban és Balatonfüreden – láthatók magyar premierek, moziklasszikusok, animációk és gyermekfilmek szabadtéren és fedett vetítési helyszíneken egyaránt. A vetítések mellett gasztronómiai és zenei kísérőprogramok is várják a résztvevőket.
A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a honlapon lehet megtenni: www.mozgokepfesztival.hu.

Hajas Bálint
további cikkek
A Blokád című alkotás kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon A Blokád című alkotás kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon Tősér Ádám Blokád című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben, a legjobb rendező a Magasságok és mélységek alkotója, Csoma Sándor lett. 2023. június 11. 12:24 Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink kultúra Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink Szerda este a Szentháromság téren startolt el a Magyar Mozgókép Fesztivál. Az ünnepélyes megnyitó után A nemzet aranyai című film vetítése következett. 2023. június 8. 11:03 Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak kultúra Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőrrel, filmrendezővel a Zsigmond Vilmos Mozgókép Intézetben találkoztunk. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett alkotó eddigi pályáján többek között olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint például Sean Connery, Richard Harris, Shirley MacLaine, Walter Matthau vagy Jack Lemon. Beszélgetésünk apropóját a veszprémi székhelyű Magyar Mozgókép Fesztivál adta, melynek zsűrielnöke. Koltai Lajos a Mozgókép Intézet osztálytermében fogadott bennünket, ahol néhány filmjének plakátja is kint ékeskedik a falon: a Sorstalanságé, Az óceánjáró zongorista legendájáé. 2023. június 7. 20:09 A magyar film legnagyobb hazai seregszemléje Veszprémben film A magyar film legnagyobb hazai seregszemléje Veszprémben A Magyar Mozgókép Fesztivált június 7. és 10. között tartják, a programsorozat a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai című film díszbemutatójával veszi kezdetét. Az idei évben - rendhagyó módon - öt fős, filmes szakemberekből álló zsűri dönt majd a Magyar Mozgókép Díjakról. 2023. április 27. 21:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.