Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
28°C

Napirenden kívül: helyreálltak a foglalkoztatási adatok

2021. június 24. 16:10
A polgármester napirend előtt értékelte az elmúlt küzdelmes hónapokat, a képviselők lakótelepi parkolóról, falfestményekről és iskolai menzáról kérdeztek.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) a napirendek tárgyalása előtt összegezte az elmúlt hónapok tapasztalatait. Elmondta, hogy bár a törvény nem tette lehetővé a személyes közgyűlések megtartását és a polgármesterre ruházta át a képviselő-testület hatáskörét, Veszprémben a képviselők aktív bevonásával születtek a döntések, az előterjesztéseket online véleményezhették. 

Porga GyulaPorga Gyula

A járványkezeléssel kapcsolatban Porga elmondta, hogy az első hulám idején még a védőfelszerelések beszerzése, a védekezés megszervezése volt az önkormányzat elsődleges feladata, a második és harmadik hullám idején viszont már inkább a gazdasági károk enyhítésére kellett koncentrálni. Az önkormányzat a közalapítványán keresztül 109 mikro- és kisvállalkozásnak nyújtott összesen 30 millió forintnyi támogatást. Figyeltek azokra is, akik elvesztették a munkájukat: a város előbb egy krízistámogatást biztosított a munkahelyüket elvesztőknek, majd jelnetősen kibővítette a szociális támogatásokhoz hozzáférők körét. Ezek után pozitív fejlemény, hogy bár tavaly májusra megduplázódott a munkanélküliek száma a járvány előtti utolsó normális hónaphoz képest, mára visszatértünk a békeidők foglalkoztatási adataihoz. 

A polgármester megköszönte a frontvonalban dolgozók munkáját és azok kitartását is, akik a járvány elleni védekezés miatt nem tudták a munkájukat a szokott mederben végezni. Hozzátette: a rendkívüli helyzet közben sem álltak le a nagy önkormányzati projektek, rendben zajlik az Európa Kulturális Fővárosa program előkészítése, a Modern Városok Program is halad, a város gigantikus, 4,5 milliárd forintos útfelújítási programra készül, hétfőn pedig a régóta várt sportuszodát is átadták.

A képviselők kérdései, interpellációi a napirend után hangzottak el.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Mikor, milyen forrásból várható a Damjanich János utca és környéke parkolási helyzetének javítása? – kérdezte interpellációjában Gerstmár Ferenc, az MSZP-LMP-P képviselője. A képviselő konkrétan a Damjanich utcába tervezett parkolóház megvalósulására volt kíváncsi, ami a lakótelep parkolási nehézségeit enyhítené. A polgármester elmondta, hogy az említett beruházással 190-nel tudnák növelni a lakótelep parkolóhelyeinek számát, ennek költsége azonban mintegy kétmilliárd forint lenne. Egyelőre nem tudni, hogy ez finanszírozható-e az Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán rendelkezésre álló keretből, a következő néhány hónapban kristályosodik ki az egyes programelemek forrásigénye, így az ősz során már pontosabb választ lehet adni a kérdésre.

Gerstmár Ferenc azzal kapcsolatban is érdeklődött, számíthatunk-e arra, hogy a város több pontján is létrejöhetnek-e olyan street art festmények, mint ami az elmúlt héten a Halle utca 5. tűzfalán elkészült? Porga Gyula válaszul kijelentette: már tervben van a folytatás. Mint mondta, az utcai alkotásokon keresztül azokhoz is el lehet juttatni a képzőművészetet, akik egyébként nem járnak galériába, kiállításokra. Ugyanakkor egy-egy ilyen alkotás előkészítésében rengeteg munka van, amibe be kell vonni a civil szervezeteket és az ott élőket is. Elárulta, hogy a következő alkotás Pilinszky János születésének századik évfordulójáról emlékezik majd meg, 2023-ig pedig számos köztéri falfelületen, tűzfalon találkozhatunk majd művészeti alkotásokkal.

Falfestmény készül a Halle utcábanFalfestmény készül a Halle utcában

Az iskolai étkeztetés minőségének ellenőrzéséről kérdezett Katanics Sándor, a DK-Szakszervezetek frakcióvezetője. A frakcióvezető arra volt kíváncsi, történt-e minőségi ellenőrzés ezen a területen az elmúlt két évben, és ha igen, milyen eredménnyel zárult? A polgármester összegezte: A Polgármesteri Hivatal belső ellenőrzési irodája foglalkozik a szolgáltatás ellenőrzésével, ahogy az illetékes szakhatóságok is rendszeresen ellenőriznek, a NÉBIH ötször, a járási hivatal illetékes főosztálya hatszor tette ezt meg az elmúlt két évben.

Katanics SándorKatanics Sándor

Katanics Sándor viszontválaszában megjegyezte, hogy szükségesnek tartja a harmadik fél, a fogyasztók elégedettségének felmérését is. Nem elég, ha a konyhák tiszták és az ételek fogyaszthatók, a gyerekek és szülők véleményét is figyelembe kell venni. Javasolta, hogy az ellenőrzések jegyzőkönyvei könnyen megtalálható módon legyenek elérhetők, illetve kérte, hogy a panaszokat minden esetben úgy vizsgálják ki, hogy azokra érdemi válasz szülessen. Ezzel kapcsolatban Porga Gyula megjegyezte, hogy az intézményvezetőkkel folytatott egyeztetései során azt tapasztalta, hogy alapvetően elégedettek a szolgáltatással.

 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.