Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

370 fő állhatott munkába a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően

2021. június 22. 16:45
Négy és fél évvel ezelőtt nagy vállalást tettek a Veszprémi járásban működő cégek, képző intézmények, civilek, az önkormányzat, a Kormányhivatal és a Pro Veszprém Kft.: terveik szerint a Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktum keretében közel 300 fő munkába állását igyekeztek elősegíteni. A projekt a napokban zárult, az elképzelésekhez képest mintegy 100 fővel több új munkavállalóval.

2016 szeptemberében a konzorciumvezető Veszprém MJV Önkormányzata, a Veszprém Megyei Kormányhivatal, a Pro Veszprém Kft., a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara partnerségével, illetve a a programhoz csatlakozó helyi cégekkel, képző intézményekkel, civil szervezetekkel azt a célt tűzte ki maga elé, hogy létrehoznak egy olyan együttműködést, amelynek köszönhetően gyorsabban tudnak reagálni a váratlan helyzetekre is, valamint elősegítik a Veszprémi járásban a foglalkoztatottság növelését.

Akkoriban a cégek számára a legnagyobb problémát még a munkaerőhiány jelentette: egyre nehezebb volt jó képességű szakembereket találni az egyes munkakörökre. Aztán jött a világjárvány, ami először azzal adta fel a leckét, hogy sok esetben a munkaadók kénytelenek voltak elküldeni az alkalmazottaik egy részét, majd azzal, hogy az újrainduláskor megint alig akadt szakember, mert sokan elhagyták a pályát és vírusálló szakmát választottak.

– Visszatekintve azt mondhatjuk, az elmúlt közel öt év legnagyobb eredménye tulajdonképpen az, hogy létrejött ez az együttműködés, amelybe gyakorlatilag sikerült minden olyan szereplőt becsatornázni, akinek feladata van a munkaerőpiacon. Ma már tudjuk, ha nem figyelünk egymásra, sokkal nehezebb reagálni a váratlan helyzetekre és úrrá lenni a nehézségeken. Márpedig abból ismét akad, és ismét szükség van arra a párbeszédre, amit a projekt elindított – fogalmazott Porga Gyula veszprémi polgármester a keddi projektzáró rendezvényen.

Takács Szabolcs kormánymegbízott emlékeztetett, a paktum egyik legfontosabb célkitűzése volt az álláskeresők számának csökkentése, a kereslet és a kínálat összehangolása, valamint képzések indítása. A Veszprém Megyei Kormányhivatal főosztályának és tíz járásának tulajdonképpen állandó feladata ez, az elnyert 675 millió forintos támogatásnak köszönhetően azonban még sikeresebbek tudtak lenni, még a pandémia mellett is: közel 400 fő helyezkedett el a versenyszférában, 45 fő piaci igényű képzésben részesült, 20 fő pedig saját vállalkozást indított.

Kardos Péter, a JOST Hungária ügyvezetője szerint a legjobb eredményét a kiépült kapcsolatok jelentik, amelynek köszönhetően sikerült még kiaknázatlan területekre bukkanni a munkaerőpiacon. Példaként említette, amikor egy gyárlátogatás alkalmával egy kislány jelezte, hogy ő majd ott akar dolgozni CNC gépkezelőként, ez pedig a partnerek párbeszédének köszönhetően elindította őket abba az irányba, hogy a korábban abszolút férfiak „uralta” területen nőket is alkalmazzanak.

Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy még mindig nem lehet hátradőlni: az elmúlt években csökkent a megye lakossága, ami a munkaerő csökkenését is magával hozza. Ugyanakkor vannak kedvező tendenciák, a 61,6%-os foglalkoztatottsággal még mindig az országos átlag fölött vagyunk, emellett az átlagkereset is nőtt 353 ezerre, és még az állandóan változó gazdasági környezetben is látjuk, hogy szívesen ruháznak be a cégek. Ugyanakkor nagy szükség lenne több fiatal értelmiségire, elsősorban műszaki területen, ahogy az is látszik, hogy valószínűleg egyre több munkaerő átképzésre kerül majd sor a mai generáció életében.

Benedek Anna, a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete elnöke szintén pozitív tapasztalatokról számolt be az elmúlt négy és fél évből. Az egyesület több mint hét éve nyújt foglalkoztatási szolgáltatásokat – az elmúlt közel öt évben több mint 700 családnak sikerült lehetőséget adniuk. Ez a folyamatos toborzásnak, a kormányhivatallal való szoros együttműködésnek, valamint a több telephelyen működő programoknak volt köszönhető.

Ami a további számokat illeti, Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője elmondta, a projekt kifejezetten a helyi igényekre reagált, a paktumban pedig összesen 42 tag vett részt. A cél kezdetektől fogva az volt, hogy jobbá váljanak a munkahelyek, olyan helyekké, ahol a dolgozók szívesen dolgoznak, így a fluktuáció alacsony. Ezt többek között olyan programok és projektelemek szolgálták, mint a szakmaorientációs bemutató kisfilmek, a „Veszprémben a jövőd” mentorprogram, a fontos problémákra vagy a például a munkahelyi egészség témakörére fókuszáló partnerségi ülések. Eredetileg azt az a célt tűztük ki, hogy 288 fő munkába állását segítjük, végül a sikeres együttműködésnek köszönhetően 370 fő állt munkába, míg a képzésekbe 45 főt tudtunk bevonni – foglalta össze.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.