2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

Kulcsár Krisztián: elérhető a riói létszám, 13 érem a realitás

2021. június 18. 14:46
MTI
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint ambiciózus, de elérhető, hogy Rio de Janeiróhoz hasonlóan 160 magyar sportoló legyen jelen a július 23-án kezdődő tokiói nyári játékokon, melyen 13 érem megszerzése a reális cél.

A sportvezető az MTI-nek pénteken úgy nyilatkozott: "jó érzés látni, hogy megalapozottan gondolkoztak a kollégáim, amikor másfél évvel ezelőtt azt mondtuk, hogy a riói résztvevői létszámot Tokióban is elérhetjük". Hozzátette, heteken belül lezárul az olimpiai kvalifikációs időszak, és úgy tűnik, hogy a 160 fős sportolói küldöttség változatlanul reális, egy-két versenyzővel akár több is lehet.

"Ez egy trendforduló, mert az elmúlt harminc évben folyamatosan csökkent az olimpián résztvevő magyar sportolók létszáma, és most azt reméljük, hogy ez a tendencia megfordul" - jelentette ki Kulcsár Krisztián, aki elmondta, bár a koronavírus-járvány bizonyos értelemben befolyásolta az eredményességre vonatkozó gondolatokat, a MOB változatlanul reálisnak tartja 13 érem megszerzését Tokióban.

"Különleges a jelenlegi helyzet, az ottani emberek gondolkodását ugyanis mi, a saját nyugat-európai felfogásunkkal nehezen tudjuk megérteni" - mondta a MOB elnöke. "Az elővigyázatosság, az óvatosság, a tartózkodás az egész olimpia ideje alatt jelen lesz Tokióban, de abban mindenki biztos lehet, hogy ezt az olimpiát meg fogják rendezni, mert a japánok nagyon a magukénak érzik, és azt akarják, hogy aki onnan hazajön, az jó érzésekkel tegye."    

Kulcsár Krisztián szerint a tokiói kormányzat "végletekig elkötelezett" a rendezéssel kapcsolatban, és elérkezik majd az a pillanat is, amikor maguk a japánok is "imádni fogják" a nyári játékokat.

Az 50. születésnapját tíz nap múlva ünneplő MOB-elnök kiemelte, hogy a karanténszabályok minden beutazóra, így azokra is vonatkoznak, akik csak az olimpia miatt utaznak Tokióba.

"Ünnepelni még itthon, szűk családi és baráti körben fogok, és csak július 19-én utazom el a helyszínre, ahova a MOB operatív vezetése már július elején megérkezik" - nyilatkozta Kulcsár Krisztián, aki azt reméli, hogy teljesül az olimpiai bizottság előrejelzése a magyarok részvételét és eredményeit illetően.    

"Szeretnénk, ha azok a sportolók, akik ennyit áldoztak a tokiói részvételért, boldogan és elégedetten jöhetnének haza" - jelentette ki a sportvezető hozzátéve, abban bízik, hogy mindenki egészségesen kijut Japánba, ahol tisztességesen helyt tud állni. "Nagyon örülnék neki, ha mindenki tiszta lelkiismerettel tudna visszatekinteni, pontosan úgy, ahogyan felkészült".

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart.

vehir.hu

További cikkek

Magyar éremesőt ígér a kedd, Szögi István is bemutatkozik
Magyar éremesőt ígér a kedd, Szögi István is bemutatkozik
A birkózó Lőrincz Tamás révén egy arany- vagy ezüstérem már biztos, de a finndingis Berecz Zsombortól és a kajakosoktól is várható kiemelkedő, dobogót érő eredmény kedden a tokiói olimpián. A veszprémi SVSE atlétája, Szögi István bemutatkozik 1500 m-en.
Lőrincz Tamás döntős, jó rajt kajak-kenuban
Lőrincz Tamás döntős, jó rajt kajak-kenuban
Jól rajtoltak a magyar versenyzők a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén, a hétfő délelőtti előfutamokban érdekelt hét egység közül hat bejutott a középfutamba, amelyre - akárcsak az adott szám döntőjére - kedden kerül sor. A birkózó Lőrincz Tamás a kötöttfogás 77 kilogrammos súlycsoportjában finalista lett, míg a női kézilabda-válogatott a svédek legyőzésével bejutott a negyeddöntőbe.
Negyeddöntőt ért a svédek legyőzése a női kézilabda-válogatottnak
Negyeddöntőt ért a svédek legyőzése a női kézilabda-válogatottnak
A magyar női kézilabda-válogatott bejutott a negyeddöntőbe a tokiói olimpián, miután a csoportkör utolsó fordulójában 26-23-ra legyőzte a svéd csapatot. A nyolc között Elek Gábor szövetségi kapitány együttese Norvégiával találkozik szerdán.
Döntetlen az olaszokkal, harmadik csoportjában a férfi vízilabda-válogatott
Döntetlen az olaszokkal, harmadik csoportjában a férfi vízilabda-válogatott
Az Európa-bajnok magyar válogatott 5-5-ös döntetlent játszott a világbajnok és öt éve Rióban bronzérmes olasz csapattal a tokiói olimpia férfi vízilabdatornáján hétfőn, így a harmadik helyen végez az A csoportban.
Elkezdik a kajak-kenusok és a birkózók
Elkezdik a kajak-kenusok és a birkózók
Több olyan magyar sportoló szerepel hétfőn a tokiói olimpián, aki éremesélyes, közülük a sportlövő Péni István a férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számában már dobogóra is állhat, a többiek kedden, feltéve, ha előtte jól szerepelnek.