Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Járműfejlesztői státuszt kapott a Pannon Egyetem

2021. június 15. 11:28 // Forrás: Pannon Egyetem
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járműfejlesztői nyilvántartásába vette a Pannon Egyetemet. A járműfejlesztési státusz immár lehetőséget ad az egyetemnek az egyedileg fejlesztett járműrendszerek, mérőberendezések és aktuátorok nem csak tesztpályán, hanem közúton történő tesztjeinek elvégzésére is.

Napjainkban a legaktívabb ipari kutatások a hagyományos és önvezető járművek fejlesztése területén zajlanak. Hazánk gépjárműipara jelentős fejlesztéseken esett át az utóbbi 10-15 évben, ma már a gyártás mellett a kutatás is lényeges szegmense a hazai iparnak, továbbá a kutató- és felsőoktatási intézményeknek. A Pannon Egyetem Mérnöki Karán és a Műszaki Informatikai Karán évekkel ezelőtt elkezdődtek a hagyományos és az önvezető járművekkel kapcsolatos kutatások, melyek a napokban egy újabb mérföldkőhöz érkeztek.

A 2021. májusában benyújtott bejelentése alapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járműfejlesztői nyilvántartásába vette a Pannon Egyetemet. A járműfejlesztői státusz immár lehetőséget ad az egyetemnek az egyedileg fejlesztett járműrendszerek, mérőberendezések és aktuátorok nem csak tesztpályán, hanem közúton történő tesztjeinek elvégzésére is. Ennek a kimagasló eredménynek a megvalósulása nagymértékben köszönhető a TKP2020-NKA-10 azonosító számú „Tématerületi Kiválósági Program 2020” Hagyományos és önvezető járművekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztések a zalaegerszegi tesztpálya bevonásával című tématerület keretében zajló kutatásoknak. A projekt révén együttműködik az intézmény a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályával, így kölcsönösen tudják segíteni egymás munkáját - például a tesztpálya biztosít lehetőséget az aktuális fejlesztések első éles tesztelésére.

A projekttel a kutató-fejlesztő tevékenység révén számos jövőbe mutató célt kíván megvalósítani az intézmény, mint például:

  • Egy olyan mérőberendezés kifejlesztése, amely főként vibrációs mérések alapján az útfelületek minőségére vonatkozó információt szolgáltat gyorsulás, giroszkóp és lézeres távolságmérő szenzorok jeleinek feldolgozásával. A kutatás eredményeként egy olyan egyedi és korszerű villamos és hibrid járművek hajtásrendszereinek tesztelésére alkalmas demonstrációs platform jön étre a régióban, mely mind az ipari partnerek számára, mind az oktatásban kiválóan alkalmazható.
     
  • Autonóm járművek tesztkörnyezetébe integrálható eszközöket (önjáró, illetve mechatronikai rendszerrel mozgatott Pedestrian Target) fejleszt ki, amelyeket olyan szenzorokkal látnak el, amelyek képesek mérni a gépjárművel való ütközés dinamikájának időfüggő paramétereit. Intelligens forgalomirányító lámpák hardverének és működtető szoftverének fejlesztésével bővítve a zalaegerszegi tesztpályán megvalósítható tesztelési lehetőségeket.
     
  • Egy olyan speciális „dummy target car” kifejlesztése a zalaegerszegi tesztpályán való használatra, mely nagyban segíti veszélyes vezetési szcenáriókban az autonóm járművek viselkedésének vizsgálatát, hozzájárulva a fejlett autonóm funkciók fejlesztéséhez és teszteléséhez. A veszélyes közlekedési szcenáriók korszerű autóipari szoftverkörnyezetben kerülnek kialakítására és szimulálásra a valós tesztek végrehajtása előtt.

A projektben a Mérnöki Kar egyes intézetei és a Zalaegerszegi Egyetemi Központ érintett, ezen belül főként a zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet végzi a mérőrendszerek fejlesztését és tesztelését a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán.

vehir.hu
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. tegnap 18:22 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.