Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan tervezzünk kerítést?

2021. június 14. 9:46

Egy új kerítés felépítése mindig nagy projekt, akár a régit cseréljük le, akár most alakítjuk ki az elsőt az új ház körül. Mint ilyet, nem is érdemes elkapkodni, hanem célszerű időt hagyni a tervezgetésre, számolgatásra. A kész kerítés ugyanis szerencsés esetben évtizedeken át díszíti majd udvarunkat, így valóban érdemes alaposan körbejárni a témát, mielőtt rászánjuk magunkat a kivitelezésre. 

Tartsunk családi “kupaktanácsot”!

Mivel egy nagyobb horderejű beruházásról van szó, ami ráadásul hosszú távra szól, ezért a legjobb, ha olyan megoldást találunk, ami mindenkinek megfelel. Vitassa meg közösen a család, hogy ki milyen kerítést képzelt el, milyen elvárásai vannak. Ha a gyerekek már annyi idősek, hogy érdemben hozzá tudnak szólni a témához, akkor kérjük ki az ő véleményüket is. 

Az elképzeléseket jegyezzük fel, majd vessük össze. Valószínűleg lesznek egymásnak ellentmondó pontok (például valaki teljes belátásmentességet szeretne, más pedig nem akarja túlságosan elzárva érezni magát), itt törekedjünk olyan kompromisszumos megoldásra, ami mindenkinek megfelel. 

Végül legyen egy lista a kezünkben a közös megegyezésről: azaz milyen anyagból legyen a kerítés, milyen legyen a színe, mekkora a magassága, stb. Ha ez megvan, akkor a kiindulópontot máris kipipálhatjuk.

Készítsünk látványtervet!

Ha az új kerítés képét nem csak a képzeletünkben szeretnénk felvázolni, akkor használjunk valamilyen látványtervező programot, amivel virtuális formában megalkothatjuk jövendőbeli kerítésünket. Ilyet a Nívó oldalán is találunk, ahol a cég által forgalmazott gondozásmentes kerítéselemekkel dolgozhatunk.

A programban elhelyezhetünk oszlopokat, kerítést, kapukat, beállíthatjuk a lécek elrendezését, a köztük lévő hézagok nagyságát, közben pedig az oldal egy irányárat is kikalkulál. A lécek kiválasztásánál jó, ha tudjuk, hogy a kínálatban hamarosan megjelenő 3, illetve 5 cm széles elemek a következő évek abszolút trendjei lesznek. 

Ha nem csak a fantáziánkban, hanem a szemünkkel is látjuk, hogy nagyjából miként fest majd a kész kerítés, az sokat segít abban, hogy a valós végeredmény is az elképzeléseinknek megfelelő legyen. 

Gondolkodjunk hosszú távon!

Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy kerítést nem elég csak felépíteni, hanem karban is kell tartani, főleg, ha fából vagy vasból készült. Előbbinél a korhadás, utóbbinál a rozsdásodás jelenti a fő problémát, ami viszont közös, hogy nem fogjuk megúszni az évente esedékes felújítást. 

De ha inkább megkímélnénk magunkat ettől a procedúrától, akkor érdemesebb a gondozásmentes kerítések irányában nézelődni, hiszen ezek - amint azt a nevük is elárulja - nem igényelnek karbantartást. 

Ezzel pedig két legyet ütünk egy csapásra, hiszen egy időtálló kerítés a környezetvédelem szempontjából is kedvező; ugyanis nem válik belőle rövid úton hulladék, valamint nincs szükség környezetkárosító festékek használatára sem. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.