Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszteség formái

2021. június 11. 11:09

Az élet számos területét nézve igaz, hogy ha képes vagy észrevenni, és eltávolítani a folyamatokból a veszteségeket, akkor eredményesebb leszel. Adja magát a legfontosabb kérdés: Hogyan? Aki elgondolkodott már azon, hogy a cégét, vállalkozását hogyan működtethetné hatékonyabban, az valószínűleg találkozott már a lean szemlélettel. A lean szemlélet elsajátításával képesek lehetünk a veszteségek szervezett módon történő azonosítására és felszámolására. Ennek egyik leghatékonyabb formája a lean projekt, melynek keretén belül tapasztalt mentorok segítenek bennünket a céljaink elérésében.

A hét fő veszteség

A lean szerint minden, ami nem teremt értéket, viszont igénybe veszi az erőforrásokat, az veszteség a céged számára. Hét fő veszteséget tartunk számon.

Az első veszteség az, ha túl sokat, túl gyorsan vagy túl hamar gyártasz le, ilyenkor túltermelés következik be. Ha a munka nem elég jól szervezett, s az alkalmazottak, gépek, berendezések tétlenségre kényszerülnek akármilyen okból kifolyólag, akkor felesleges várakozás van. Ugyanígy veszteség, ha felesleges lépések vagy mozdulatok vannak a folyamatban.

Minden olyan szállítás, ami nem feltétlenül szükséges, szintén veszteség. Akárcsak az, ha nem a vevői igények szerint, hanem azt felülmúlva történik a feldolgozás. Ugyanígy veszteségként jelenik meg a feleslegesen felhalmozott készlet, és végül, de nem utolsósorban a selejt és annak javítása.

Hogyan szüntethetjük meg a veszteséget?

Látható ezek alapján, hogy sokféle veszteség lehet egy adott folyamatban. Azonban ha képesek vagyunk arra, hogy felmérjük és elemezzük a helyzetet, akkor teljesen meg is szüntethetjük a probléma forrását.

A túltermelés a veszteség legrosszabb formája, ugyanis a felhalmozódás magával hozza a veszteségek többségét. Könnyen felmerülhetnek például a felesleges készletek tárolása miatt többletköltségek, megemelkedhet a szállítások száma, vagy akár a selejtarány is könnyen növekedésnek indulhat.

Más veszteségek is vannak?

Bizony! A hét fő veszteség listája a lean folyamatos fejlődésének köszönhetően tovább bővült. A nyolcadik veszteség az, amikor egy adott munkavállaló tehetsége vagy a benne rejlő képesség kiaknázatlan marad. Kilencedik veszteség pedig az emberi sérülés, munkahelyi baleset, amit mindenképpen szeretnénk elkerülni.

Nem egyszerű elindulni egy új úton sem, s a lean alapelvek alapján történő újjáépítés olyan folyamat, amely mindennapos energiabefektetést igényel a menedzsment részéről, és amely könnyen meglepő felfedezésekhez és meglátásokhoz is vezet. Akármilyen nehéz az út maga, a pozitív változások megérik az áldozatot, ha a végeredmény így egy hatékonyabb, eredményesebb cég vagy vállalkozás lesz. Ez a munka mindenképpen megtérül, ha elég elszántsággal és kitartással rendelkezel a cél érdekében.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.