2021. szeptember 28.
//
Vencel névnap

Beleharapott a Hold a Napba

Részleges napfogyatkozást figyelhettünk meg csütörtök délben.

Napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap között halad el. A mai jelenség Kanadából, Grönlandról és Szibériából volt a leglátványosabb, itt a Hold teljes terjedelmében belépett a napkorong elé. Mivel a Hold épp a Föld körüli pályája távolabbi pontján jár, így kisebbnek látszik, és nem takarta el teljesen körponti csillagunkat, így teljes napfogyatkozás helyett ún. tűzgyűrű alakult ki – ezt azonban csak a már említett térségekben, és ott is csak egy szűk sávban lehetett látni. 

Tőlünk nézve kevésbé volt látványos a dolog: Magyarországot éppen csak érintette a holdárnyék, a Bakonyból figyelve a Hold alig 3%-ot harapott ki a Napból. A fogyatkozás maximumakor lőttük ezt a fotót:

Aki lemaradt, az se búsuljon: kevesebb mint másfél évet kell várni a következőre, ráadásul a 2022. október 25-én, szintén a déli órákban esedékes napfogyatkozás jóval nagyobb lesz, mint a mostani. Akkor tőlünk nézve a csillagunk csaknem harmadát elfedi majd égi kísérőnk. Érdemes  a fogyatkozás előtt beszerezni a napfogyatkozás-szemüvegeket vagy védőfóliákat, ezeket távcsőboltokban lehet megvásárolni, akár online is, így szabad szemmel is élvezhetjük majd a mainál sokkal látványosabb jelenséget. 

Söge