Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Beleharapott a Hold a Napba

2021. június 10. 13:00
Részleges napfogyatkozást figyelhettünk meg csütörtök délben.

Napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap között halad el. A mai jelenség Kanadából, Grönlandról és Szibériából volt a leglátványosabb, itt a Hold teljes terjedelmében belépett a napkorong elé. Mivel a Hold épp a Föld körüli pályája távolabbi pontján jár, így kisebbnek látszik, és nem takarta el teljesen körponti csillagunkat, így teljes napfogyatkozás helyett ún. tűzgyűrű alakult ki – ezt azonban csak a már említett térségekben, és ott is csak egy szűk sávban lehetett látni. 

Tőlünk nézve kevésbé volt látványos a dolog: Magyarországot éppen csak érintette a holdárnyék, a Bakonyból figyelve a Hold alig 3%-ot harapott ki a Napból. A fogyatkozás maximumakor lőttük ezt a fotót:

Aki lemaradt, az se búsuljon: kevesebb mint másfél évet kell várni a következőre, ráadásul a 2022. október 25-én, szintén a déli órákban esedékes napfogyatkozás jóval nagyobb lesz, mint a mostani. Akkor tőlünk nézve a csillagunk csaknem harmadát elfedi majd égi kísérőnk. Érdemes  a fogyatkozás előtt beszerezni a napfogyatkozás-szemüvegeket vagy védőfóliákat, ezeket távcsőboltokban lehet megvásárolni, akár online is, így szabad szemmel is élvezhetjük majd a mainál sokkal látványosabb jelenséget. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.