Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C

Rendhagyó Séd-bemutató a Dubniczay-palotában

2021. június 8. 21:39
Kedd délután a Dubniczay-palotában mutatták be – többek között – a Séd – kritikai lap elmúlt négy lapszámát, de nem csak ezért volt rendhagyó az összejövetel, hanem azért is, mert megjelent az első Séd-könyv, vagyis Csuhai István Szobornék városa című műve.

Az eseményen elsőként Géczi János, a Séd főszerkesztője üdvözölte az érdeklődő olvasókat, felvázolta az elmúlt négy Séd folyóirat lapszámait. A járványos időszak kapcsán felmerült a kérdés Géczi Jánosban, hogy van-e joguk ebben az eseménytelen helyzetben mégis írni valamiről, éppen ezért döntöttek úgy, hogy a szóban forgó 2020/29., 2021/30., 2021/31. valamint a 2021/32. lapszámok kivételesen tematikus lapszámok lesznek.

Géczi János főszerkesztő, és Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora Géczi János főszerkesztő, és Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora

A főszerkesztő örömmel számolt be a tényről, miszerint az online is elérhető Séd folyóiratnak igen csak nagy látogatottsága volt a pandémia alatt az internetes térben, vagyis akik nem tudták a kezükbe venni, szívesen keresték fel az az epa.oszk.hu oldalán a lap online verzióját is.

A bemutató központja, mondhatni „főszereplője” az első Séd-könyv volt, hiszen Csuhai Istvánnak - az Élet és Irodalom hetilap versrovat-vezetőjének, a Séd folyóirat rendszeres publicistájának – megjelent Szobornék városa kötete, melyben tizennégy veszprémi szoborhoz kíséri el az olvasót, „szemlélőt”. A bemutatón a könyv szerzőjét Ladányi István irodalmár, a kötet szerkesztője kérdezte.

Csuhai István és Ladányi IstvánCsuhai István és Ladányi István

A szerző mesélt arról, hogyan és miért kezdett el – az irodalom mellett – a köztéri szobrok fotózásával foglalkozni. Mint kiderült, már gyermekkorában is egészen komoly, erős emlékképek maradtak bizonyos szobrokról, végül már felnőttként, Debrecenben fogott neki komolyabban is, egy családi nyaralás során. Csuhai a fényképezésen túl nem megy el a szobor története mellett sem.

Csuhai IstvánCsuhai István

Géczi János, a következő Séd bemutatóról elárulta, egy veszprémi sétával egybekötött esemény lesz, ahol a szerzővel együtt személyesen is elsétálhatunk azon szobrokhoz, melyek a kötetben szerepelnek. További terv, hogy minden évben megjelenjen egy Séd-könyv.

A szerzővel korábban készült interjúnkból idézünk: „ha az utcán lencsevégre kapsz egy embert, valószínűleg megfordul, és megkér, azonnal töröljem ki a fényképet. A szobrok közül még egyik sem háborodott fel, ráadásul nem véletlen vannak a tereken, hiszen a „közhöz” tartoznak, és a cél, hogy minél több ember beléjük ütközzön, minél többen lássák őket.” 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. ma 15:07 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.