Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Agyonmosdatott puttók

2021. június 1. 15:56
Agyonmosdatta a május Veszprém számolatlan puttóit is. A május, melynek esője – szól a fáma – aranyat ér. Látja valaki közülünk, milyen arannyal vonta be a szokottnál hűvösebb május ezeket az alig számításba vett kis szoborangyalkákat? Kilián László írása.

Pedig szinte benépesítik Szentháromság terünket, de fensőbbséggel tekint alá közülük kettő is az Óváros térre. Itt is, ott is lengedeznek fel-le ezek a gyereklelkecskék. Ki vetne ügyet rájuk, szedné lajstromba, hol rebbent szárnyat egyikük, hol csak éppen a fejét dugja ki oszlopból, felhőből, emeleti ablak szemöldöke fölül.

Induljunk el a mondás szerinti kályhától, ami most a Szentháromság szobor. A Schmidt kőfaragómester által, Padányi püspök megbízására készül szoborkompozíció telis-teli puttókkal. Három közülük a három fősík vezéralakjai mögül kandikál ki. Szent István szobra mögül így, a Szent Imréé mögül úgy, a bazilika felé néző Szent Flóriánénál megint máshogyan. Ezek egész alakkal, habár takarásban tűnnek fel, de amolyan gyalogos égiköveteket kísérő apróságok. A többi szentháromság-szobros puttónak inkább felvitte Isten –vagy Padányi püspök? – a dolgát.

De mik is azok a puttók, honnan kerültek elő időről-időre a szobrászatban és építészetben? Hosszas meséjük a görög mitológiában kezdődött. Akkor még tisztesebb hely dukált nekik. Sőt az első ilyen maga Ámor. Az az égi halhatatlan, akit rendre Afroditével hoznak kapcsolatba – vagy mint apját, vagy mint kísérőjét, vagy mint méhének gyümölcsét. Az antik latinoknál aztán más ábrázolási módozatuk is gyakorivá válik, és ezek adják valójában a későbbi puttóábrázolások mintáját, miszerint gyermekszarkofágokon jelenítenek meg pufók apróságokat, akiknek szárnya nőtt.

De a visszatekintés közben térjünk vissza a veszprémi szentháromságos alakokhoz. A szoborcsoportokba foglalt főoszlopon felhőfoszlányok tekeregnek fel egészen az Atyának, a Fiúnak és Szentléleknek zsámolyul szolgáló oszlopfőig. Szűz Mária földes-holdas és kígyós konzolának is hátteréül szolgálnának a felhőcskék bolyhai. Na, ezek között váltakozva kukkantanak ki a kőből a puttók faragott buksijai. Akinek kedve szottyan, számolja össze mindet.

A gyerekszarkofágok alakjai tértek vissza századokkal később a reneszánsz, barokk festményeken, szobrokon, épületeken és épületekben. A vágyat jelképezték itt is, mint a mítoszi időkben, átlelkesülve szakrális szenvedélyek jelévé, hogy a Sanctus Amor szerepéből tovább világiasuljanak, kiterjedjen hatalmuk és hatókörük.

Ha az elején azt mondtam, puttók gyereklelkecskéi népesítik be a veszprémi vár egyetlen terét, hát ennek megfelelően tekintenek alá feszes rendben szárnyuktól övezve a Nagypréposti ház színes angyalkafejei. Tekintetük aranyozza a bazilika déli oldalát, a háromság egységének emlékoszlopát és a várkutat, szemben a ferences templomot, a Szaleziánum jobbra eső felét.

A veszprémi puttóbújócska szereplője még két messzebbre vetődött füzértartó lurkópáros, de érdekes lehet a világra szóló és világivá váló puttómese is.

Nos, a rokokóval és a későbbi korokkal a puttók szentek és angyalok kísérőiből visszakapták régi kedves játékszerüket az íjacskát a nyíllal. Nevet változtattak – vagy visszavették az eredeti kereszténység előttit – és inkább már csak amarettnek vagy cupidónak hívatták magukat szobrásszal, piktorral, csepűrágóval, hogy rájuk hallgasson aztán publikum, használja pikánsabb titulusukat, persze hogy lőnének szerelmet boldog-boldogtalanra.

Na, ezért is olyan nehéz felfedezni városjáró itteninek és turistának ott a magasban a különben méretes, ám röpképes fiúcskákat a püspöki palota vagy a Pósa-ház vállán.

…és a veszprémi május csak ontja a szelídebb-vadabb zuhékat. Záporok tolakszanak egymás után. Hull az eső ezekre az aranyos puttókra. Agyonázik szendéje csakúgy, mint virgoncabbja.

Kilián László
Domján Attila
további cikkek
Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Diáklányok kis csoportjával futottunk össze. – Vásárolni megyünk a turiba – mondja az egyik. A másik finnyásabb, ő korrigál: a second hand üzletbe. – Jó, jó – jegyzi meg a barátnőm –, de azért ezt nem kell ám nagydobra vernetek... Hirtelen egységesen reagált a kis csapat, mondván, hogy ők erre büszkék. Ezzel az újrahasznosítást segítik. Úgy látszik, eredményes volt a külföldi és hazai sztárok akciója, akik sorra bemutatták, hogy milyen értékeket, különlegességeket találtak a már megunt ruhák boltjában. 2022. július 1. 14:40 Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Mi legyen a veszprémi vasútállomás nem éppen vendégcsalogató büféjéből, amiről azt mondják, hogy a rozoga külső mögött kimondottan ízletes, hagyományos ételek készülnek? Lehetne (a nem ennyire) meghökkentő külsővel akár múlt idők ízeit, hangulatát visszahozni, vagy a kor ízlését kísérő stílusban kiszolgálni a siető utast… 2022. május 24. 4:00 Március Március Két év Covid-halogatás után Resti Kornél újra berúgta az Utas ajtaját, ledobta széles karimájú, zsíros kalapját, malaclopóját leterítette a szófára, ráült, és belekurjantotta az összetett csendbe: -Úgy meginnék még egy fél liter jó bort! Bor volt bőven, még whisky is, aztán elkezdődött a varázs. Molnár Sándor írása 2022. április 1. 13:30 Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Eljött a virtuális nagytakarítás ideje. 2022. március 29. 11:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.