Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hazai fejlesztésű applikáció könnyíti meg az autisták életét

2021. május 22. 11:56
Az okostelefonokon és tableteken elérhető ingyenes DATA nevű applikáció a napi folyamatok és tevékenységek megtervezésében nyújt személyreszabott segítséget az autizmusban érintett személyeknek és támogatóiknak.

Péntek délután online formában tartották a bemutatóját annak a több mint 3 évig fejlesztett applikációnak, mely nem csak az autizmussal élőknek, hanem a támogató személyeknek is segítséget nyújthat a mindennapi élethelyzetekben. A DATA nevű alkalmazás iOS és Android operációs rendszerrel működő mobiltelefonokon és táblagépeken érhető el ingyenes formában.

Az alkalmazás személyre szabható, és olyan egyéni szükségletekhez igazodó tevékenységeket tud megkönnyíteni, mint az időbeosztás és a folyamatok megtervezése. A vizualitásra erősen támaszkodó app lépésekre bontva, folyamatábrákkal és időjelzővel segíti például az önkiszolgálást, az ügyintézést, az egészségügyi ellátást, a munkavégzést, a tanulást, a szabadidős tevékenységeket és a közlekedést.

Forrás:data.aosz.huForrás:data.aosz.hu

Az applikáció létrehozásában az ELTE kutatói és szakemberei mellett érintett szülők és az Autisták Országos Szövetsége vett részt. A több éven át tartó felmérésekkel, workshopokkal, és tesztelésekkel zajló fejlesztést az Európai Unió és a kormány is támogatta.

A pénteki online bemutatón Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki megbízottja köszöntőjében elmondta, Magyarország 2008 óta rendelkezik autizmus stratégiával. Ezt az Autisták Országos Szövetségével felülvizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy új irányelveket dolgoznak ki civil szervezetek, a tudományos világ, az egyetemek és a szövetség segítségével. Az új stratégia érinteni fogja a szűrést, a képzést és az oktatást is.

A most bemutatott DATA applikáció egy komoly és jelentős lépés afelé, hogy megkönnyítsék az autizmussal élők mindennapjait

-mondta.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a DATA projektről szólva kiemelte: minden applikáció annyit ér, amennyien használják, ezért arra buzdított minden érintettet, dolgozót és szülőt, hogy használják az ingyenesen hozzáférhető programot, hisz ezáltal egyszerűbbé és átláthatóbbá válik a mindennapi élet rendszerezése.

Győri Miklós és Kővári Edit a DATA applikáció péntek délutáni online bemutatóján.Győri Miklós és Kővári Edit a DATA applikáció péntek délutáni online bemutatóján.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: komoly munka és értelmezhető támogató rendszer áll a DATA fejlesztése mögött. Több mint 100 ember megfeszített tempójú munkája kellett ahhoz, hogy létrejöjjön a projekt, amit kutatások is végigkísértek. – Komoly érték, hogy az érintett szülői közösség és a szakemberek is együtt tudtak dolgozni egy programban. Mindenki sokat tanult belőle, és sikerült közösséget is építeni-fogalmazott.

A kutatást az ELTE BGGYK autizmus szakmódszertani kutatócsoport végezte, melynek vezetője, Győri Miklós azt mondta, már korábban is dolgoztak olyan digitális támogatórendszereken, melyek az autizmussal élőket segítik, ám azok a projektek idővel mindig elhaltak. A DATA app létrehozására komoly szándék mutatkozott az AOSZ részéről, és úgy véli, szakmai szempontokból is jó applikációt tudnak letenni az asztalra, ám a későbbiekben mindenképp szeretnék azt továbbfejleszteni.

Az online bemutatót itt nézhető vissza:

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.