2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés

A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.

Az Országgyűlés csütörtökön folytatta a jövő évi költségvetés szerdán megkezdett általános vitáját. A parlament negyedik napja ülésezik, a csütörtöki napirenden kizárólag a kormány 2022-es költségvetésre vonatkozó javaslatának tárgyalása szerepelt.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a költségvetés általános vitájában szólalt fel. Ebben hangsúlyozta, az elmúlt időszak kontinens-szerte nem csak a koronavírus ellen, hanem a gazdaságért és a régi életünk visszaszerzéséért is zajlott. Mint mondta, a kormány intézkedései, a magyar oltási program kiemelkedően teljesített és az élen jár.

Kiemelte, Magyarország a segély alapú társadalom helyett a munkában hitt és hisz továbbra is. „Amennyi munkahelyet a vírus elvett, mi ugyanannyit hoztunk létre. Nagyon büszke vagyok, hiszen a koronavírus-járvány számunkra bebizonyította, hogy Veszprém 01-es számú választókerületében olyan munkaadók, kis-közép és nagyvállalatok vannak jelen, akik nem csak munkavállalóikról gondoskodnak, de a fejlesztésekben látják a jövőt. Veszprém megye adatai sokat mondóak. 36 vállalat, 42 milliárd forint beruházási volumen, 15,6 milliárd állami támogatás, 9683 megtartott munkahely, és ez csak a 2020-as esztendő, hiszen a beruházási kedv 2021-ben sem állt meg és az idei évben is már két cég kezdhette meg az állami támogatással megvalósuló fejlesztést. A koronavírus válságot megelőző időszak adatai alapján a magyar az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság egész Európában”- fogalmazott.

Rámutatott, a kormányzati intézkedéseknek és a koronavírus-járvány utáni gazdasági visszarendeződésnek köszönhetően – a 2020-as megtorpanást követően –

a magyar gazdaság teljesítménye 2021-ben 4,3%-kal, 2022-ben pedig 5,2%-kal bővülhet.

Ovádi beszélt a Magyar Falu Programól is, mely szerinte esélyt adott a kistelepüléseknek arra, hogy soha nem látott fejlődésen menjenek keresztül.

„A Program a fiatalok számára egyre vonzóbb vidéket teremtett. Megújultak utak, óvodák, orvosi rendelők, közösségi terek, egyházi intézmények, és a helyi civil egyesületek számára is forrást biztosít a helyi identitás ápolására. Ez a 2022-es esztendőben sem lesz másként, hiszen a programra 93 milliárd forint jut. Sokaknak adott lehetőséget a Falusi CSOK arra, hogy egy vidéki, családias környezetben építgethessék életüket”-mondta.

A parlamenti képviselő kiemelte, a kormány olyan támogatásokat nyújtott a családoknak az elmúlt évek során, amely egész Európában egyedülálló, és „ami a legfontosabb, hogy a koronavírus járvány megpróbáltatásai alatt is megmaradnak ezek a támogatások.”

Ovádi Péter parlamenti képviselő május 20-án szólalt fel a jövő évi költségvetés általános vitáján.Ovádi Péter parlamenti képviselő május 20-án szólalt fel a jövő évi költségvetés általános vitáján.

Szerinte „amíg a Fidesz-kormány érdemi segítséget nyújt a családoknak a gyermekvállaláshoz és a gyermekneveléshez, addig a Gyurcsány–Bajnai-kormány a munka mellett gyermeket vállalókat magas adókulcsokkal sújtotta, nem létezett családi adókedvezmény, háromról két évre csökkentették a gyes-t, duplájára emelték a rezsiköltségeket és megszüntették a kedvezményes otthonteremtési lehetőségeket, devizacsapdába hajszolva ezzel családok ezreit.”

Hozzáfűzte: a kormány 2010 óta közel két és félszeresére emelte a családok támogatását, amely arányaiban, egész Európában az egyik legmagasabb, a GDP mintegy 5%-a. A költségvetésben jövőre közel 2 780 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ovádi elmondása szerint a választókerületében van olyan település ahol mintegy megduplázódott a lélekszám, kinőtték az óvodát, így annak bővítése vált szükségessé.

A Veszprém várost is képviselő politikus a megyeszékhely fejlesztéseiről is beszélt az Országgyűlésben.

Mint mondta,

Veszprém a Modern Városok Program keretében eddig soha nem látott beruházásokba kezdett.

„Hamarosan átadásra kerül az új sportuszoda, hiszen megkezdődik a terheléses tesztelés, azt követően pedig birtokba veheti a nagyközönség is.  Épül a tornászgyakorló és a déli elkerülő is jó ütemben halad. Letettük az alapkövét az országosan is egyedülálló Szakipark- Veszprémi Iparos Parknak.

A beruházás Veszprém évszázados iparos hagyományainak újraélesztésével, a XXI. századi elvárásokra válaszolva, a valós piaci igényekhez igazodó munkaerő számára kíván egy ágazati képző központot működtetni, amely élő hidat képez a vállalkozások és a tanulók között. Heteken belül pedig kezdetét veszi a Veszprémi Petőfi Színház rekonstrukciója is. A jövő évi költségvetésben 50 milliárd forint van előirányozva a Modern Városok Programra"- mondta.

"Virágzik a város és gőzerővel készül 2023-ra, hiszen akkor Európa Kulturális Fővárosa a Királynék városa, Veszprém lesz. Nem csak minőségi kulturális programok, de infrastrukturális fejlesztéseket is von maga után a cím, így régóta várt, egykor szebb napokat látott épületek kapnak új külsőt és belsőt, valamint feladatot. Megújul az egykori Heim Pál Gyermekkórház, de új funkciót kap az Ruttner-ház is. Digitális, múzeum, közösségi terek, korai fejlesztőközpont is a tervek között szerepel"-sorolta.

Ovádi kiemelte: a járvány miatt a 2022-es költségvetés tervezetének leghangsúlyosabb eleme a gazdaság újraindítása, a családok védelme, a gyermeket nevelők támogatása, valamint az idősek megbecsülése.

„Biztos vagyok benne, hogy az eddigi tendenciát követve egy stabil lábakon álló átgondolt és jövőbe mutató költségvetésről döntünk!”-hangsúlyozta.

Ge. Á.

További cikkek

Öt éve aktivizálták magukat a jutaspusztai nyugdíjasok
Öt éve aktivizálták magukat a jutaspusztai nyugdíjasok
A jutaspusztai nyugdíjas klub fennállásának még csak ötödik évfordulóját ünnepelte, az eddig átélt közös élmények viszont nem férnének el egy lapon. Kedden délután mégis ezek felidézésére vállalkoztak, amit egy újabb jó hangulatú összejövetellel bővítettek.
Bodzanapot rendeztek Jásdon
Bodzanapot rendeztek Jásdon
A falu apraja-nagyja részt vett a sportpályán szombaton megrendezett programon.
Összemérték tudásukat a nagyvilág juhászai
Összemérték tudásukat a nagyvilág juhászai
Nemzetközi pásztortalálkozót rendeztek a hétvégén Olaszfaluban.
Elsőként a Veszprém vármegyei rendőrség állt az állatvédelem mellé
Elsőként a Veszprém vármegyei rendőrség állt az állatvédelem mellé
Az országban elsőként a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság állt formálisan is az állatvédelem mellé azáltal, hogy kedden délután együttműködési megállapodást írtak alá a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal. Az együttműködés ráadásul nem csak elméleti síkon foglalkozik az állatvédelemmel, hanem konkrét képzések szervezésével és tárgyi eszközök átadásával segíti a rendőrök munkáját az állatvédelem területén.
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi Hufbau
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi Hufbau
Egyéves születésnapját ünnepelte szombaton a veszprémi Hufbau éptőanyag- és barkácsáruház, ebből az alkalomból családi nappal és több meglepetéssel is készültek a déli iparterületen lévő üzletben.