Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés

2021. május 20. 15:03
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.

Az Országgyűlés csütörtökön folytatta a jövő évi költségvetés szerdán megkezdett általános vitáját. A parlament negyedik napja ülésezik, a csütörtöki napirenden kizárólag a kormány 2022-es költségvetésre vonatkozó javaslatának tárgyalása szerepelt.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a költségvetés általános vitájában szólalt fel. Ebben hangsúlyozta, az elmúlt időszak kontinens-szerte nem csak a koronavírus ellen, hanem a gazdaságért és a régi életünk visszaszerzéséért is zajlott. Mint mondta, a kormány intézkedései, a magyar oltási program kiemelkedően teljesített és az élen jár.

Kiemelte, Magyarország a segély alapú társadalom helyett a munkában hitt és hisz továbbra is. „Amennyi munkahelyet a vírus elvett, mi ugyanannyit hoztunk létre. Nagyon büszke vagyok, hiszen a koronavírus-járvány számunkra bebizonyította, hogy Veszprém 01-es számú választókerületében olyan munkaadók, kis-közép és nagyvállalatok vannak jelen, akik nem csak munkavállalóikról gondoskodnak, de a fejlesztésekben látják a jövőt. Veszprém megye adatai sokat mondóak. 36 vállalat, 42 milliárd forint beruházási volumen, 15,6 milliárd állami támogatás, 9683 megtartott munkahely, és ez csak a 2020-as esztendő, hiszen a beruházási kedv 2021-ben sem állt meg és az idei évben is már két cég kezdhette meg az állami támogatással megvalósuló fejlesztést. A koronavírus válságot megelőző időszak adatai alapján a magyar az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság egész Európában”- fogalmazott.

Rámutatott, a kormányzati intézkedéseknek és a koronavírus-járvány utáni gazdasági visszarendeződésnek köszönhetően – a 2020-as megtorpanást követően –

a magyar gazdaság teljesítménye 2021-ben 4,3%-kal, 2022-ben pedig 5,2%-kal bővülhet.

Ovádi beszélt a Magyar Falu Programól is, mely szerinte esélyt adott a kistelepüléseknek arra, hogy soha nem látott fejlődésen menjenek keresztül.

„A Program a fiatalok számára egyre vonzóbb vidéket teremtett. Megújultak utak, óvodák, orvosi rendelők, közösségi terek, egyházi intézmények, és a helyi civil egyesületek számára is forrást biztosít a helyi identitás ápolására. Ez a 2022-es esztendőben sem lesz másként, hiszen a programra 93 milliárd forint jut. Sokaknak adott lehetőséget a Falusi CSOK arra, hogy egy vidéki, családias környezetben építgethessék életüket”-mondta.

A parlamenti képviselő kiemelte, a kormány olyan támogatásokat nyújtott a családoknak az elmúlt évek során, amely egész Európában egyedülálló, és „ami a legfontosabb, hogy a koronavírus járvány megpróbáltatásai alatt is megmaradnak ezek a támogatások.”

Ovádi Péter parlamenti képviselő május 20-án szólalt fel a jövő évi költségvetés általános vitáján.Ovádi Péter parlamenti képviselő május 20-án szólalt fel a jövő évi költségvetés általános vitáján.

Szerinte „amíg a Fidesz-kormány érdemi segítséget nyújt a családoknak a gyermekvállaláshoz és a gyermekneveléshez, addig a Gyurcsány–Bajnai-kormány a munka mellett gyermeket vállalókat magas adókulcsokkal sújtotta, nem létezett családi adókedvezmény, háromról két évre csökkentették a gyes-t, duplájára emelték a rezsiköltségeket és megszüntették a kedvezményes otthonteremtési lehetőségeket, devizacsapdába hajszolva ezzel családok ezreit.”

Hozzáfűzte: a kormány 2010 óta közel két és félszeresére emelte a családok támogatását, amely arányaiban, egész Európában az egyik legmagasabb, a GDP mintegy 5%-a. A költségvetésben jövőre közel 2 780 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ovádi elmondása szerint a választókerületében van olyan település ahol mintegy megduplázódott a lélekszám, kinőtték az óvodát, így annak bővítése vált szükségessé.

A Veszprém várost is képviselő politikus a megyeszékhely fejlesztéseiről is beszélt az Országgyűlésben.

Mint mondta,

Veszprém a Modern Városok Program keretében eddig soha nem látott beruházásokba kezdett.

„Hamarosan átadásra kerül az új sportuszoda, hiszen megkezdődik a terheléses tesztelés, azt követően pedig birtokba veheti a nagyközönség is.  Épül a tornászgyakorló és a déli elkerülő is jó ütemben halad. Letettük az alapkövét az országosan is egyedülálló Szakipark- Veszprémi Iparos Parknak.

A beruházás Veszprém évszázados iparos hagyományainak újraélesztésével, a XXI. századi elvárásokra válaszolva, a valós piaci igényekhez igazodó munkaerő számára kíván egy ágazati képző központot működtetni, amely élő hidat képez a vállalkozások és a tanulók között. Heteken belül pedig kezdetét veszi a Veszprémi Petőfi Színház rekonstrukciója is. A jövő évi költségvetésben 50 milliárd forint van előirányozva a Modern Városok Programra"- mondta.

"Virágzik a város és gőzerővel készül 2023-ra, hiszen akkor Európa Kulturális Fővárosa a Királynék városa, Veszprém lesz. Nem csak minőségi kulturális programok, de infrastrukturális fejlesztéseket is von maga után a cím, így régóta várt, egykor szebb napokat látott épületek kapnak új külsőt és belsőt, valamint feladatot. Megújul az egykori Heim Pál Gyermekkórház, de új funkciót kap az Ruttner-ház is. Digitális, múzeum, közösségi terek, korai fejlesztőközpont is a tervek között szerepel"-sorolta.

Ovádi kiemelte: a járvány miatt a 2022-es költségvetés tervezetének leghangsúlyosabb eleme a gazdaság újraindítása, a családok védelme, a gyermeket nevelők támogatása, valamint az idősek megbecsülése.

„Biztos vagyok benne, hogy az eddigi tendenciát követve egy stabil lábakon álló átgondolt és jövőbe mutató költségvetésről döntünk!”-hangsúlyozta.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.