Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ez kell ahhoz, hogy gyönyörű gyeped legyen

2021. május 18. 9:42

A szép, gondozott kertes ház egyik legékesebb darabja a gondozott pázsit. Ahhoz, hogy ez így legyen, a legfontosabb a rendszeres fűnyírás. Sokak számára ez nem éppen a kedvenc hobbi kategóriába tartozik, ám a fű bizonyos időközönként történő nyírása, kaszálása mindenképpen elengedhetetlen ahhoz, hogy szemre is tetszetős legyen a családi ház környezete.

Míg régen a kasza volt az egyetlen opció, manapság már különféle fűnyírók széles választékát kínálják az online áruházak. A webshopokon a paraméterek összehasonlításával mindenki kiválaszthatja a számára optimális darabot.

Kérdés azonban, hogy mi kell ahhoz egy fűnyírón túl, hogy valóban szép legyen a pázsit? Ezt járjuk alaposan körül a következő sorokban.

Fűnyírás előtti teendők

A legelső teendő az, hogy szedjük össze azokat a dolgokat, amik nem valók egy fűnyíró pengéje elé. A nagyobb faágakat, köveket és az esetlegesen előforduló szemetet mindenképpen érdemes kézzel összegyűjteni, mert ezek súlyosan károsíthatják a pengét.

Másrészt a fűnyíró a papírhulladékot és a puhább műanyagokat miszlikre szaggatja, amit később úgyis össze kell szedni, csak akkor már sokkal nehezebb lesz. Érdemes tehát megelőzni azt, hogy még nagyobb munkát adjon magának az ember.

Mindig ellenőrizni kell a fűnyírást megelőzően azt, hogy megfelelő élességű-e a fűnyíró kése. Időről időre célszerű megélezni, erre évente minimum egyszer szükség lehet. Amennyiben kicsorbult vagy eltörött, akkor nem marad más megoldás, mint kicserélni. Ehhez nem is kell feltétlenül fizikai boltba menni, már a neten is rendelhető szinte minden géphez alkatrész, kezdve az Agrimotor eszközein át a Husqvarnától az MTD-ig.

Életlen penge esetén fennáll a veszélye annak, hogy a fű levélzete roncsolódik, így nem marad sokáig üde és zöld, úgyhogy ezt a lépést nem érdemes halogatni.

Erre kell figyelni a fűnyírás során

Fontos, hogy meg kell találni azt az ideális magasságot, amekkorára vágni kell a füvet. A túl rövidre vágott gyep gyenge lesz, könnyen kikophat vagy kiszáradhat. Aranyszabály, hogy fűnyírásonként csak a levelek felső harmadát szabad lenyírni.

A magasabbra hagyott gyep ellenállósága hatékonyabb, ráadásul nyáron jobban képes elnyomni így a pázsit a gyomokat is. A kiszáradásnak is kevésbé van kitéve így a fű, mivel nagyobb levélfelületen oszlanak el a tűző nap sugarai. Előny még, hogy a magasabb gyep dúsabb hatást kelt és a színe is szebb. Persze nem szabad átesni a ló túlsó oldalára, hiszen a túl magasra hagyott pázsit gondozatlan hatást kelt.

Centiméterben kifejezve nehéz volna általános értéket meghatározni, hiszen ez nagymértékben függ a fű típusától, fajtájától. A szakemberek azt tanácsolják, soha ne vágjuk kisebbre a füvet, mint öt cm.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.