Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fűnyíró típusok használata röviden

2021. május 18. 9:35

A nagyobb kerti munkák manapság modern motoros gépekkel történnek, amik a nagy erőt vagy kitartást igénylő munkafolyamatokat elvégzik helyettünk. A fűnyírást nehéz lenne a szabályos sorban vágó fűnyíró nélkül elvégezni.

Mivel ebből is több fajta létezik, és mindnek más az előnye, érdemes alaposan átgondolni vásárlás előtt, melyiket választjuk kertünk rendben tartásához. 

Fűnyíró típusok és felhasználási módjaik

Kertünket folyamatosan ápolni és gondozni kell, amihez többféle kerti gépet használhatunk. A pázsit ugyanis nem csak fűnyírót igényel, gyeplazító, szegélyvágó és sok praktikus kisgép segíti a gondozott kert kialakítását. A tavaszi gyeptrágyázást, lazítást követően fűfajtától és használattól függően a füvet kéthetente esedékes nyírni. Ehhez több meghajtás használható. Ezek között a terület nagysága, másrészt a közreműködők életkora és ereje alapján célszerű választani. 

A fűnyírás ugyanis meglehetősen monoton munka, viszont egy jó géppel akár a gyerekekre is rábízhatjuk. Ehhez mindenképp a vezeték nélküli akkumulátoros vagy benzines fűnyírók közül ajánlott választani. Ha van rá esély, hogy gyerekeink besegítenek, nem érdemes vezetékes elektromos fűnyírót választani, mert a kábelrengeteg kezelése számukra még nehézséget okozhat, ráadásul balesetveszélyes, ha rátolják a gépet a vezetékre, ami megakasztja a munkát.

Akkus és elektromos fűnyírók

A vezeték nélküli akkumulátoros gépek nagy szabadságot adnak. Ott is elvégezhetjük a kerti munkát, ahová nem ér el a vezeték, vagy egyáltalán nincs áram. Elég előre feltölteni a cserélhető aksit, sőt érdemes pluszban is vásárolni hozzá, hogy a folyamatos munkavégzés biztosítva legyen.

Akkus gépet önjáró robotfűnyíró kivitelben is vásárolhatunk. Ez a fűnyíráson kívül a saját töltését is elvégzi a fixen telepített töltőállomáson, akár a robotporszívó. Betanítással zónákat hozhatunk létre a kerten belül, hogy a fű akkor is kifogástalan legyen, ha a másik részén épp vendégeket várunk vagy napozunk.

Az elektromos fűnyírók nem biztosítanak ekkora szabadságot. Karbantartásmentes motorjuk a szomszédok számára is csendes, ám értelemszerűen csak a vezeték hatókörén belül használható. Akkor érdemes ezt választani, ha közepes területet vágunk vele. 

Benzines fűnyírók

A többfunkciós benzines gépek üzemanyaggal működnek. Az erős géptípust akkor érdemes választani, ha sűrű, nedves fűben, nagy területen, egyenetlen terepen használnád. A nehéz benzinmotoros gépet könnyebb irányítani, ha önjáró kivitelt választunk, mely önállóan halad, elég irányítani. A nem önjáró fűnyírót viszont erőből kell tolni.  

A Riwall és a Scheppach mind a háromféle meghajtású gépet gyártja, így minőségi alkatrészekkel, hosszú élettartamra készült termékeik maximálisan felhasználóbarátak. A PLAZAWEB.HU online kínálatában versenyképes áron, extra hosszú, 4 éves jótállással szerezheted be a neked tetsző kivitelt.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.