Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Szederfák a Szeder utcában

2021. május 13. 17:00
A helytörténetben régmúltra visszatekintő szederfákat ültettek el Nemesvámoson csütörtökön. A 30 darab fát az országos Településfásítási Programon nyerte a Veszprém melletti falu.

Nem véletlen, hogy a nemesvámosi önkormányzat választása a szederfákra esett, amikor megpályázták a Településfásítási Programban ezt a környezetvédelmi projektet. A Balaton-felvidéken anno a selyemhernyó tenyésztésben volt fontos szerepe ennek a növénynek, hiszen a hernyók főleg szederfalevéllel táplálkoztak. Emellett a gyümölcsét kiválóan be lehet főzni lekvárnak, vagy akár pálinka is készülhet belőle, mindkettő szintén megjelenik a helyi őstermelők kínálatában.

A mostani projekt keretében összesen 30 darab ilyen fát ültettek el Nemesvámoson a Szeder és Szél utca találkozásánál.

Az ültetéssel egybekötött sajtótájékoztatón jelen volt dr. Viski József, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár is, aki a programról elmondta, tavaly 500 millió forint keretösszegben hirdették meg a 10 ezer fő alatti falvak számára a fásítási akciót, ezek a települések egyébként az ország településeinek több mint 80%-át lefedik.

Körülbelül 500-an pályáztak és így tavaly ősszel és idén tavasszal 12 ezer fát tudtak elültetni az országban.

A települések 10, 30, vagy 40 darab fára pályáztak többnyire, amelyeknek a fajtáit is ők választhatták ki egy nem bonyolult pályázati rendszerben.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel a programmal nem csak a környezetvédelemért szeretnének tenni, hanem az emberek környezettudatos szemléletformálásában is nagy szerepe van.

Hozzátette, hogy Magyarországon a kormányzat több 100 milliárd forinttal támogatja a környezetkímélő módon működő gazdaságokat, valamint komoly figyelmet fordítanak az erdősítésre is. Hazánk területén 2 millió hektáron terül el erdő, tavaly ezt további 25 ezer hektárral sikerült bővíteni.

A fák telepítésének szakértelmet igénylő munkáiban az állami erdészetek segítenek, jelen esetben a VERGA Zrt. végezte az ültetéseket.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője az eseményen méltatta Nemesvámos környezettudatos törekvéseit, amely nem csak a mostani programban valósult meg, hanem például a közelmúltban átadott új óvoda is ebben a szellemben épült meg.

A képviselő egyébként maga is meghirdetett egy fásítási programot, az Unokáink Fája Program keretében szintén folyamatosan zajlik az új fák elültetése Veszprémben és a környező kistelepüléseken is.

Újságírói kérdésre Sövényházi Balázs polgármester elmondta, hogy amennyiben lehetőségük lesz újabb pályázaton elindulni, folytatni szeretnék ennek keretében a település zöldítését. Ezt megerősítve a helyettes államtitkártól megtudtuk, idén folytatják a programot, amelynek a keretösszegét is megduplázzák, immáron 1 milliárd forint áll majd rendelkezésre a 10 ezer fő alatti települések számára, hogy még több fát elültethessenek.

Hajas Bálint
Simon Dani
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.