Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A légtisztítás jelentősége otthonunkban

2021. május 12. 15:30

Az ember modern életmódjának köszönhetően egyre szennyezettebb környezetben élünk. Ez hatványozottan igaz az általunk belélegzett levegőre. Számos olyan mikroszmcsét tartalmaz a külső és a belső légtér, amely negatívan hat az egészségünkre.

A külső levegő tisztaságát nem befolyásolhatjuk, azonban otthonunkban tehetünk a friss, egészséges levegőért. Különböző légfertőtlenítő technológiákat érhetünk el, érdemes alaposan körülnézünk a piacon. 

Amit érdemes kiszűrni a levegőből

Nem is gondolnánk, mennyi káros összetevője lehet a levegőnek nem csak külső, hanem belső terekben is. A különböző kórokozók, a vírusok, baktériumok a levegővel együtt terjengenek. Egy többek által használt helyiségben könnyen fertőzést okozhatnak ezek a mikroorganizmusok.

A gombaspórák is a levegőt használják helyváltoztatásra. A falon kialakuló penészgombatelepek milliónyi apró spóraszemmel töltik meg a levegőt. Ezt belélegezve bizony számos testi panaszunk alakulhat ki. Mindemellett a légtérben különböző vegyi anyagok, allergének és egyéb szennyeződések terjengenek. Ezektől pedig ajánlott mihamarabb megszabadulni.

Így működnek a HEPA-szűrős légtisztítók

Az egyik legelterjedtebb otthoni légszűrő technológia a szűrőkkel felszerelt légtisztító készülék. Ezekben a légtisztítókban eltérő méretű lyukacsokkal ellátott szűrők sorakoznak egymás mögött. 

A nagyobb szennyeződések kiszűrését az előszűrő látja el. Ezen fennakad az állatszőr, a por, a hajszálak. Ezt követi általában egy aktívszén szűrő, ami a szagok semlegesítéséért felel. Különösen hasznos, ha dohányzunk, vagy dohányzó személlyel élünk, dolgozunk együtt. 

Az igazán apró szennyeződéseket pedig az úgynevezett HEPA-szűrő vonja ki a levegőből. Ezen a szűrőn fennakadnak a pollenek, a baktériumok, a vírusok és a spórák is. Az igazán korszerű készülékek folyamatosan figyelik a beltéri levegő minőségét.

Ózontechnológia a tiszta levegőért

Nagyobb közösségi terek fertőtlenítését gyakran végzik ózongenerátoros fertőtlenítőkkel. Ez a módszer ugyancsak népszerű, bár otthoni használata nem szokványos. Az ózon egy rendkívül labilis kémiai vegyület. Épp ennek köszönheti erős oxidáló hatását, és ebben rejlik a fertőtlenítő ereje is.

Amivel az ózon harmadik oxigénatomja összeütközik, azt semlegesíti. Legyen ez vírus, gomba vagy baktérium. Óvodák, iskolák, orvosi rendelők fertőtlenítésére használják, alkalmazása azonban odafigyelést igényel, hiszen az ózon az emberi szervezetet is károsíthatja. 

Kombinált légfertőtlenítő berendezések

Munkahelyi és otthoni használatra is alkalmasak a kombinált légfertőtlenítők. Ezek a készülékek több technológiát használnak egyszerre a levegő tisztításához. A beszívott levegő általában először a szűrőkön halad át. Ezeken fennakadnak a kisebb-nagyobb szilárd szennyeződések. Ezek után ózonnal vagy ultraibolya sugarakkal fertőtlenítik a levegőt. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.