Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
2°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
2°C

69 Veszprém megyei templom újulhat meg

2021. május 12. 14:59
A Magyar Templom-felújítási Program a Kárpát-medencében összesen 1800 templom felújítását támogatja mintegy egymilliárd forint értékben – ebből hatvankilenc Veszprém megyei. A program megyénket érintő projektjeit szerdán mutatták be Ajkán. 

A programmal kapcsolatban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: a templomfelújítások több színtéren szolgálják a társadalmat. Elsősorban természetesen a híveknek jelent majd előrelépést, másfelől viszont az építkezések az ezzel foglalkozó vállalkozóknak is munkát adnak erősítve ezzel a gazdaságot, és a megújuló épületek a településképnek is javára válnak. 

Soltész hozzátette: a magyarok nyolcvan százaléka értéknek tartja a keresztény vallást, kultúrát, az épített és művészeti örökséget, így elmondható, hogy ezen értékek megőrzése a társadalom nagy többségét szolgálják. 

Megyénkben 47 katolikus, 14 református, 8 evangélikus és egy pünkösdi templom újul meg a program keretein belül. Ami szűkebb környezetünket, Veszprém térségét illeti, Ovádi Péter parlamenti képviselő kijelentette: 142 millió forint értékben kilenc egyházi épület szépülhet meg. 

Ovádi megjegyezte: a leendő Európa Kulturális Fővárosaként Veszprém számára kiemelten fontos a történelmi örökségünk ápolása, és a vallási élet szerves része ennek az örökségnek. Ezt jelzi, hogy a  kormány támogatásával 40 milliárd forint értékben rekonstruálják majd a veszprémi várat, ugyanakkor fontos az is, hogy a megyeszékhely mellett a kisebb települések vallási épületei is megújuljanak – a kisebb közösségeknek ha lehet talán még fontosabbak ezek a szakrális terek. Erre ad lehetőséget a Magyar Templom-felújítási Program. 

A képviselő választókerületében öt katolikus templomot (Hárskút, Nemesvámos, Bakonyjákó, veszprémi Szent László, veszprémi Károly), egy református templomot (Szentgál), három evangélikus templomot (Öskü, Tés, Veszprém) és egy pünkösdi imaházat (Csetény) újítanak fel, nagyságrendileg projektenként 10-15 millió forintból. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. ma 15:43 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. ma 11:49 Karikó Katalin diákévei a Lovassyban Karikó Katalin diákévei a Lovassyban A Nobel-díjas magyar biokémikus diákéveinek dokumentumai mellett a legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetéseit, elismeréseit is megmutatja a Szegedi Tudományegyetem által gondozott kiállítás a Lovassy László Gimnáziumban. ma 15:35 Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, valamint a varjak túlszaporodása miatt - közölte a szövetség társelnöke hétfőn. tegnap 13:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.