2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

69 Veszprém megyei templom újulhat meg

A Magyar Templom-felújítási Program a Kárpát-medencében összesen 1800 templom felújítását támogatja mintegy egymilliárd forint értékben – ebből hatvankilenc Veszprém megyei. A program megyénket érintő projektjeit szerdán mutatták be Ajkán. 

A programmal kapcsolatban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: a templomfelújítások több színtéren szolgálják a társadalmat. Elsősorban természetesen a híveknek jelent majd előrelépést, másfelől viszont az építkezések az ezzel foglalkozó vállalkozóknak is munkát adnak erősítve ezzel a gazdaságot, és a megújuló épületek a településképnek is javára válnak. 

Soltész hozzátette: a magyarok nyolcvan százaléka értéknek tartja a keresztény vallást, kultúrát, az épített és művészeti örökséget, így elmondható, hogy ezen értékek megőrzése a társadalom nagy többségét szolgálják. 

Megyénkben 47 katolikus, 14 református, 8 evangélikus és egy pünkösdi templom újul meg a program keretein belül. Ami szűkebb környezetünket, Veszprém térségét illeti, Ovádi Péter parlamenti képviselő kijelentette: 142 millió forint értékben kilenc egyházi épület szépülhet meg. 

Ovádi megjegyezte: a leendő Európa Kulturális Fővárosaként Veszprém számára kiemelten fontos a történelmi örökségünk ápolása, és a vallási élet szerves része ennek az örökségnek. Ezt jelzi, hogy a  kormány támogatásával 40 milliárd forint értékben rekonstruálják majd a veszprémi várat, ugyanakkor fontos az is, hogy a megyeszékhely mellett a kisebb települések vallási épületei is megújuljanak – a kisebb közösségeknek ha lehet talán még fontosabbak ezek a szakrális terek. Erre ad lehetőséget a Magyar Templom-felújítási Program. 

A képviselő választókerületében öt katolikus templomot (Hárskút, Nemesvámos, Bakonyjákó, veszprémi Szent László, veszprémi Károly), egy református templomot (Szentgál), három evangélikus templomot (Öskü, Tés, Veszprém) és egy pünkösdi imaházat (Csetény) újítanak fel, nagyságrendileg projektenként 10-15 millió forintból. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.
Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje
Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje
Az LMP – Magyarország Zöld Pártja Gerstmár Ferencet, Veszprém 2. számú egyéni választókerületének önkormányzati képviselőjét indítja polgármesterjelöltként a jövő évi önkormányzati választásra Veszprémben – közölte a párt.
Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót
Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót
Nagy érdeklődés mellett kedden délután Stigelmaier Józsefné, a veszprémi Jutas-lakótelep 3-mas számú körzetének önkormányzati képviselője virágosztást tartott, ahol több százezer forint értékű palántát és termőföldet adtak át a panelekben élőknek, hogy aztán azok elültetésével színesebbé tegyék a lakótelepi környezetet.