Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogy is van ez magyarul?

2021. május 11. 10:42

Aki még csak tanulja az angolt, gyakran találkozik a problémával, hogy egyszerűen nem tudja lefordítani angolról magyarra, vagy épp fordítva azt, amit olvas vagy hall. Az is elő szokott fordulni, hogy egy levél - vagy más dokumentum - írása közben egyszerűen nem jut eszünkbe valami. Ilyenkor van szükség egy szótárra. 

Azonban nem minden szótár megbízható. A nyomtatott és az internetes verziónak is lehetnek hibái. A következőkben mindazoknak szeretnénk segíteni, akik időnként elakadnak az angolról magyarra és a magyarról angolra fordítás közben! Trükkök és jól bevált tanácsok várnak rád a következőkben, tarts velünk!

A nyomtatott szótárak legnagyobb problémája

Ha azt mondjuk, nyomtatott szótár, mi jut eszedbe? Ha neked is egy vaskos, nehéz, már “ránézni is kiráz a hideg tőle” könyv, akkor egy rugóra jár az agyad velünk. Természetesen nagy probléma nincsen ezekkel a szótárakkal sem, ám mégsem a tökéletesség netovábbjai. 

A súlyuk miatt nem tudod bárhova könnyedén magaddal vinni őket, ráadásul lassítanak. Hiába van bennük minden szó fordítása, mire megtalálod az adott kifejezést, amit keresel, a nap is leáldozik. 

Ezzel szemben a netes szótárak...

Nos igen, mindannyiunk első gondolata az okostelefonunkkal elérhető fordító. Igen ám, de ez nem mindig megbízható. Az interneten elérhető online angol-magyar szótár azonban az említett vaskos könyv tartalmát tárja eléd, ezzel egy sokkal megbízhatóbb hátteret biztosítva. Ráadásul, ahogyan az egy szótárhoz illik, ezek is adnak néhány kapcsolódó szót, szókapcsolatot, mikor rákeresel valamire.

A szótárakat és fordítókat okosan kell használni

Ami az első és legfontosabb tanácsunk mind közül! Sose akarj teljes mondatokat lefordítani egy fordítóval, se szótárral! Ha angolról teszed meg, magyartalanná válik, ha pedig fordítva próbálod meg, senki nem fog érteni. Bízz magadban, bizonyos szavakat, szókapcsolatokat magadtól is ismersz. Ezekbe aztán azt az egy-két szót illeszd csak bele, amelyek ismeretlenek még számodra.

Ha nagyon nem vagy biztos abban, hogyan használnak egy szót, ezt tedd!

Mi van akkor, ha csak úgy hallottál egy szót? Megmaradt a fejedben, de nem vagy biztos benne, milyen kontextusban használják? Ilyenkor egy dolgot tehetsz, ha szeretnél megbízható választ kapni! Írd be a keresőbe! A böngészők úgy lettek kitalálva, hogy amire rákeresel, azt a szót, szókapcsolatot, mondatot tartalmazzák azok a linkek, amiket a szemed elé tárnak. Így biztos lehetsz abban, hogy az, amit keresel, helyesen van használva. A biztos sikerért két-három forrást is nézz meg!

Ne felejtsd el azonnal a szavakat!

Ha új szót tanultál a szótár használatával, mindenképp bizonyosodj meg róla, hogy az új információ beszívódott a tudástáradba! Ezt úgy biztosíthatod, hogy írsz néhány példamondatot magadnak, olyat, ami közel áll hozzád. Ezt írd fel, és néhány naponként vedd elő. Egy-másfél héten belül betonbiztosra szilárdul a tudás.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.