Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között

2021. május 10. 14:23 // Forrás: Pannon Egyetem
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében a Pannon Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.

Veszprém Megyei Jogú Város és a balatoni régió sikeresen pályázott a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címre. E pályázat előkészítéséhez és végrehajtásához jelentősen hozzájárul a Pannon Egyetem mint a régió felsőoktatásának és tudományos életének meghatározó szereplője. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a megalakulása óta eltelt 140 évben mindvégig meghatározó szerepet vállalt a magyarországi designélet kialakításában, és ma is megkerülhetetlen intézménye a hazai alkotói, tervezői kultúrának.

„A Pannon Egyetem, ami a Balatont is magába foglaló Közép- és Nyugat-dunántúli régió hálózatos formában szervezett és nemzetközileg elismert felsőoktatási intézménye, szellemiségében mindig is képviselte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címhez társított értékeket, úgymint a sokszínűséget, együttműködést, térségi integráló szerepet, minőséget, nemzetközi láthatóságot. A program sikere érdekében örömmel léptünk szövetségre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, akikkel közösen ezeket az értékeket remélhetőleg még szélesebb körben fogjuk tudni láthatóvá és hasznosíthatóvá tenni. Az innovatív ötletek közös megvalósítására irányuló együttműködésünk a legjobb példa arra, hogy a művészet és tudomány milyen jól kiegészíthetik egymás, hiszen mindkettő az egyetemes emberi kultúra része” – mondta el dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

„A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem művészeti és a design területén játszott szerepe révén az együttműködés keretében olyan innovatív projektek, jó gyakorlatok, és kulturális értékek születhetnek, amelyek hosszútávon képesek támogatni a Nyugat-pannon régió, a hazai kreatívipar fejlődését.  A közös munka a Pannon Egyetemmel új lehetőségeket nyit meg számunkra, melynek célja elsősorban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sikeres megvalósítása” – üdvözölte az együttműködést Fülöp József, a MOME rektora.

„A 2023-év Európa Kulturális Fővárosa cím, a város és a régió mellett a Pannon Egyetem számára is nagy lehetőséget jelent. Az egyetem már a pályázat összeállításától kezdve részt vett a szakmai tartalom megtervezésében, és elképzelésünk szerint ugyanilyen aktívak leszünk a megvalósítás során. Annak érdekében, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni az összegyűlt ötletekből, örömmel működünk együtt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, akik a design területén nagy tapasztalattal és szakmai potenciállal rendelkeznek. Bízom benne, hogy a közös munkánk eredménye az EKF programsorozatot még látványosabbá, még sikeresebbé fogja tenni” – mondta el Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

„A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem határozott elkötelezettsége a társadalmi és kulturális felelősségvállalás. A Veszprém-Balaton 2023 olyan projekt, amelyben hozzá tudunk járulni annak a közös képnek a bemutatásához, amelyben helye van a hagyományok megújításának, az alkotásnak, a város, a táj és a társadalom szövetének. Az európai kulturális fővárosok sorozat rendszere szerint egy nemzetközi találkozás is, egyszerre több város viseli a megtisztelő címet. A vírus okozta nehézségek után nagy szükségünk van a korábbi kapcsolatok megerősítésére. A MOME a maga tapasztalataival ezt is képviseli az együttműködésben” – fogalmazott dr. Nagy Zsombor, a MOME kancellárja.

A Veszprém-Balaton 2023 által kijelölt öt fő értékével (közösségépítés, önkéntesség, hagyomány, innováció, fenntarthatóság) a MOME és a Pannon Egyetem is teljes egyetértésben kapcsolódik, és a jövőbeli munkát ezen értékek alapján határozták meg a megállapodásban.

Az együttműködés 2023. december 31-ig tart, többek között közös kurzusokkal, projektekkel kívánják támogatni a Pannon Egyetem szerepét az EKF projektben.

vehir.hu
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. ma 18:22 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.