Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
4°C
2024. március 19. József
Veszprém
4°C

Kiegyenlített csoportban a magyar válogatott

2021. május 6. 17:54 // Forrás: MTI
A magyar férfi kézilabda-válogatott Portugáliával, Izlanddal és Hollandiával került azonos csoportba a jövő januári magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének csütörtöki, budapesti sorsolásán.

A csütörtöki, budapesti eseményt a magyar együttes a második kalapból várta, és az elsőből kapta Portugáliát, a harmadikból Izlandot a negyedikből pedig Hollandiát. A 24 csapatot hat csoportba osztották, minden négyesből az első kettő jut a középdöntőbe, ahol a magyarok - továbbjutás esetén - az A és a C csoportból érkezőkkel találkoznak.    

A január 13-30. között zajló torna lesz a 15. férfi Európa-bajnokság, és a 13., amelyen a magyar csapat is részt vesz. A nyitómérkőzést az új népligeti csarnokban a magyar válogatott játssza, amely a B csoportban szerepel majd.    

Az egyik középdöntő-csoportnak Pozsony, a másiknak Budapest ad otthont, majd az elődöntőket, a bronzmérkőzést és a finálét a magyar fővárosban rendezik. Az öt helyszínen összesen 65 mérkőzést tartanak a 18 nap alatt.

Gulyás István, a legutóbbi világbajnokságon ötödik helyezett magyar válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sporton úgy fogalmazott, "rendkívül kiegyensúlyozott, elfogadható, teljesen jó" csoportba került csapata. Hozzátette, csak olyan ellenfeleket kaptak, akiket ismernek, mert a közelmúltban játszottak velük. A szakvezető elárulta, leginkább a norvégokat akarták elkerülni, de egy Európa-bajnokság mezőnyében minden csapat erős.

Gulyás hangsúlyozta, hogy a csoportellenfelek közül Hollandiára is nagyon oda kell figyelni, mert szisztematikusan dolgozó, feltörekvő együttes, amelynek sok fiatal játékosa szerepel Németországban. A magyarok eddig mind a 21 alkalommal legyőzték a hollandokat, akik azonban a selejtezősorozatban mindkétszer nyertek a lengyelek ellen, ami figyelemre méltó eredmény.

A szövetségi kapitány szerint Izland mindenkire veszélyes lehet, Portugália pedig nagyon kellemetlen ellenfél, amely régóta együtt játszik és fokozatosan fejlődik, ezért ellene is nagyon komolyan fel kell készülni.

Mint elmondta, a magyar csapat legközelebb szeptember végén találkozik, utána havonta lesz három-négynapos összetartása, novemberben már edzőmérkőzést is játszik, az Európa-bajnokság előtti edzőtábor pedig december közepén kezdődik.

Gulyás István szerint az Eurokupa megnyerése további önbizalmat adott a játékosoknak, a csapat érettebb lett, tényezővé vált a nemzetközi mezőnyben, de éppen emiatt nagyobb az elvárás a szurkolók részéről. Hozzáfűzte, reményei szerint ősztől ismét telt ház előtt rendezhetik a bajnoki meccseket, és a játékosok visszaszoknak a nézők jelenlétéhez a koronavírus-járvány miatti zárt kapus találkozók után.

Nagy László, a magyar válogatott csapatvezetője, a magyar szövetség (MKSZ) alelnöke szerint közepesen erős a magyarok csoportja.    

"Nem lesz könnyű dolgunk, ez egyértelmű, de egy Európa-bajnokság esetén ez nem meglepő, hiszen nagyon erős a mezőny. Biztos vagyok benne, hogy a nézők nagyon jó meccseket fognak látni, és bízom benne, hogy magyar sikerekkel. Közepesen erős a csoportunk, ahogyan a középdöntős ág is, ezzel kell megbarátkozni, nekik fogunk esni" - szögezte le.

Bánhidi Bence, a MOL-Pick Szeged beállója elárulta, egy kicsivel könnyebb csoportot álmodott meg, de a csapattársaival együtt szeretik a kihívásokat, és mindent megtesznek majd, hogy bejussanak a legjobbak közé.

"Nagyon nehéz a keresztágunk is, de erre a helyzetre kell majd a lehető legjobban felkészülni" - idézi Bánhidit a szervezők közleménye.    

"Mindannyian tudjuk, milyen nehézségekkel és kihívásokkal kell szembenéznünk az egyetemes sport világában is, de az eltökéltségünk változatlan: minden idők legjobb, élményekben gazdag Európa-bajnokságát szeretnénk megrendezni" - mondta köszöntőjében Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.    

A sorsoláson Michael Wiederer, az európai szövetség elnöke átadta Bánhidi Bencének az Eurokupa-serleget. A magyar válogatott múlt szombaton a horvátok legyőzésével biztosította a sorozat megnyerését.

A csoportbeosztás:

A csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B csoport (Budapest): Magyarország, Portugália, Izland, Hollandia
C csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F csoport (Kassa): Norvégia, Szlovákia, Oroszország, Litvánia

vehir.hu
Tál Dominik

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.