Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól

2021. május 6. 0:27
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.

Magyarország legnagyobb online használt autó piaca, a hasznaltauto.hu tett közzé nemrégiben egy statisztikát arra vonatkozóan, hogy hogyan alakult a piac a használt járműveknél a pandémia időszaka alatt. Elöljáróban eláruljuk, hogy az árak és a keresett típusok körében is jelentős változások mutatkoztak tavaly március óta.

A portál keresési statisztikáit górcső alá vevő kutatás szerint országosan megnőtt azoknak az aránya, akik inkább olcsón szeretnének gépjárműhöz jutni. Így kerülhetett az élre a böngészési statisztikákban a Suzuki Swift, mint amelyik modellre a legtöbben rákerestek az utóbbi időben.

kép: totalcar.hukép: totalcar.hu

A relatív olcsó japán modell kereslete mellett ugyanakkor a piac egészén jelentős drágulásnak lehetünk szemtanúi – mind a tavalyi évhez, mind az eddigi 2021-es adatokhoz képest.

A használtauto.hu adataiból kiderül, hogy a kereslet bővülése és az árak emelkedése sem állt meg a használtautó piacon, a vásárlókat így hidegzuhanyként érheti az információ, hogy a tavaly decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak, tavaly márciushoz mérten pedig csaknem 1 millió forintos, azaz 33,2%-os drágulás látható.

Pedig tavaly márciusban és áprilisban, a koronavírus-járvány első hullámának tetőzésénél megtorpanni látszott ez a piac – csökkent a portálon elindított keresések száma is – májustól viszont visszatértek a vásárlók és a számuk azóta is emelkedő tendenciát mutat.

Az árak emelkedését pedig nem csak a megnövekedett kereslet magyarázza, hanem a forint árfolyamváltozása is, ami miatt a külföldi import használt autó beszerzése is megdrágult.

Az árak emelkedésével, a pandémia hatására ellentétesen változott a használtautó vásárlók preferenciája is. A személyes mobilitás felértékelődésével ugyanis olyan vevők jelentek meg a piacon, akik eddig vagy nem tudták, vagy nem kívánták megengedni maguknak saját autó vásárlását. Bár az ár szerint keresők legtöbbje továbbra is 1 millió forintos árplafont állít be, és a második helyen változatlanul az 1,5 millió forintig böngészők állnak, a 2 millióig keresők dobogós helyét átvette a mindössze félmilliós értékig szűrők tábora.

Ezzel párhuzamosan a használtauto.hu felületén a legnépszerűbb modellek élbolyában is változás történt. Míg 2020-ban a Skoda Octaviára kerestek a legtöbben (megközelítőleg 5,5 milliószor), az idei év kedvenc használt modellje az első negyedév után a Suzuki Swift (2,45 millió kereséssel). A szintén dobogós Skoda Octavia és Ford Focus ugyancsak több mint 2 millió önálló keresést kapott, de a top 10 egyéb modelljei is egyenként több mint 1 milliót.

Az országos trendeket összevetettük a veszprémi piac sajátosságaival is a Ring Autó segítségével. Az idén pont 25 éve a használt autó piacon is jelenlévő cég tapasztalatai szerint az elmúlt egy év, komoly forgalomnövekedést hozott a használt autók piacán. Már 2020 márciusában megfigyelhető volt, hogy az gondolkodik jól üzletileg, aki az első Covid-hullám okozta pesszimista hangulatban is pozitív tudott maradni. A cég elmondása szerint azt tapasztalták, hogy az új autók ára emelkedik, miközben a forint gyengül, és a koronavírus miatt kialakult bizonytalanság forgalomnövekedést hozott. Van, aki a tömegközlekedéstől tartott, van, aki az újautós álmát cserélte használt autóra.

Tehát a veszprémi piac növekedése egybevág azzal, amit a hasznaltauto.hu országos statisztikája is mutatott, ugyanakkor a Ring Autónál a típusokban már felfedezhető helyi sajátosság is, már ami a keresletet érinti.

A veszprémi cégnél főleg az 1–7 év közötti, benzines, 5 ajtós, C szegmens alsó középkategóriás autókat keresték a vevők, típusilag például a SEAT Leont, Skoda Octaviát, VW Golfot, ezenkívül népszerűek voltak a SUV-ok is, mint a Tiguan, Ateca, Vitara és S-Cross modellek.

Továbbra is a Skoda Octavia az egyik legkeresettebb márkaTovábbra is a Skoda Octavia az egyik legkeresettebb márka

Ami az árkategóriát illeti, Veszprémben ez is az országos átlagnál egy magasabb szintet képvisel, magánszemélyek a 2–5 M Ft-os kategóriát, a cégek az 1–2 éves nagyobb értékű Áfás autókat keresik inkább, kevés kilométerrel.

Az árak mellett természetesen további szempontok is szerepet játszanak a használt autók kiválasztásakor. A Ring Autó kollégáinak tapasztalata szerint, amit a vevők szem előtt tartanak az, hogy a megbízható forrásból származzon az autó, leginkább hazai származású járművet részesítenek előnyben, továbbá az előélete ismert legyen, garantált km-rel rendelkezzen, valamint fontos a sérülésmentes állapot, így baleseti előzmény ismerete is jelentőséggel bír. Ezek leellenőrizhetők különböző elektronikus rendszerekből, amikkel, mint lehetőségekkel az ügyfelek is tisztában vannak általában.

Hajas Bálint
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.