Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

10 éves az újjáélesztett Séd-völgy parkja

2021. április 29. 11:49
Közel 400 rendezvény, valamint hazai és nemzetközi elismerések is jelzik, hogy szükség volt a park rekonstrukciójára.

Saját rendezvénnyel, rajzpályázattal és fotókiállítással szerette volna emlékezetessé tenni a parkot fenntartó Kolostorok és Kertek kft. a kerek jubileumot, ám a járványhelyzet miatt Brányi Mária alpolgármester és a kft. ügyvezetője, Szabó Péter sajtótájékoztató keretében számolt be a terület elmúlt egy évtizedről csütörtök reggel.

A Séd-völgyet már a 18. századi leírások kedvelt kirándulóhelyként említik, mely térhasználat következtében a 19. században már csárdák is megjelentek. A fejlődés a 20. században is folytatódott, 1958-ban nyílt meg a völgysor Fejes-völgyi szakaszán a mai állatkert jogelődje, később (1961) pedig a vidámpark is. A terület a hetvenes évek lassú hanyatlásának köszönhetően elhanyagolttá vált.

Bár a korábbi városvezetések fejében is szerepelt a terület rekonstrukciója, a 2007-2014 közötti uniós fejlesztési ciklus adott lehetőséget arra, hogy felélesszék a parkot. Ez a megvalósítás a „Kolostorok és Kertek a Veszprémi Vár tövében” című projektnév alatt öltött formát, melynek során a Margit-romoktól elkezdve a Séd-völgyig bezárólag közparkosítást végeztek, megújították a növényzetet, hidakat építettek, felújították a Jezsuita templomot, utcabútorokat helyeztek ki, játszótereket alkottak meg és a tavat is renoválták.

Az újjáélesztésnek köszönhetően a sétaút mentén vendéglátó vállalkozások is létrejöttek (pl.:Fricska, Völgy Fagyizó), ami a Kiskuti Csárda önkormányzati megvásárlásával és újraindításával tovább bővülhet.

Az alpolgármester szerint az, hogy mennyien keresik fel a város ma már emblematikus területét, bizonyítja, hogy szükség volt a rekonstrukcióra és a parkra. Úgy látja, ha összességében értékeljük a projektet, nem nehéz belátni, hogy a legalapvetőbb cél teljesült, ugyanis az átadást követően az emberek elkezdték használni a völgyet.

-Az eltelt 10 év alatt közel 400 rendezvénynek adott helyet a park területe. Volt itt már esküvő, szülinap, keresztelő, egészségnap, sportnap, majális, fesztivál, de a 10 ezer főt megmozgató veszprémi Spartan Race-t és a VeszprémFestet is volt, hogy itt tartották- mondta a park múltbéli programjairól Szabó Péter.

Brányi Mária alpolgármester és Szabó Péter, a parkot fenntartó kft. ügyvezetője a Jezsuita templom előtt tartott sajtótájékoztatón április 29-én.Brányi Mária alpolgármester és Szabó Péter, a parkot fenntartó kft. ügyvezetője a Jezsuita templom előtt tartott sajtótájékoztatón április 29-én.

A Kolostorok és Kertek kft. ügyvezetője beszélt arról is, hogy a 12 hektáros közpark több elismerést is gyűjtött az elmúlt 10 évben. Veszprém a Virágos Magyarország verseny 2017 évi győzteseként, 2018-ban a nagyvárosi kategóriában képviselte Magyarországot a nemzetközi Entente Florale környezetszépítő versenyben. Veszprém az arany minősítés mellett a városi közterület megújításáért járó különdíjat is elnyerte, mellyel a Séd-völgyben megvalósított Kolostorok és Kertek projektet jutalmazta a nemzetközi zsűri. A terület akkor tett szert nagyobb hírnévre, amikor 2016-ban a Nők Lapja az ország legszebb sétaútvonalának választotta.

A csütörtöki sajtóeseményen elhangzott, a parkban további fejlesztéseket is terveznek: a közeljövőben futópályát építenek, és vizsgálják annak lehetőségét hogyan nyithatnák meg az állatkert és a park közti alagutat, és hol adhatnának helyet újból a kisvasútnak. Brányi Mária elmondta, a park a következő egy évben elinduló veszprémi közbringa rendszer egyik gyűjtőállomása lesz a tervek szerint.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Megkezdődik a Veszprémvölgyi utca felújítása útfelújítás Megkezdődik a Veszprémvölgyi utca felújítása Március 18-án felvonul a kivitelező, és megkezdi a Veszprémvölgyi utca felújítását. Az utcába csak a lakók hajthatnak be a munkálatok ideje alatt. 2024. március 13. 13:18 A kutyáké volt a főszerep szombaton a Séd-völgyben A kutyáké volt a főszerep szombaton a Séd-völgyben A Kolostorok és kertek szombat délutánra megtelt beagle-kel, hiszen a kutyák világnapján tartották a IV. Országos Beagle Találkozót. 2023. augusztus 26. 21:39 Másfél kilométeres piknikre készül Veszprém Másfél kilométeres piknikre készül Veszprém A Hosszúasztal Piknik egy több ezer fős közösségi esemény, amelyre még nem volt példa Veszprém és a régió történetében, de talán az országban sem. Az EKF célja ezzel az, hogy egy asztalhoz – egy akár több kilométer hosszúságú asztalhoz – ültessék a régió szereplőit, polgárait, és hogy a 2023-as programév félidejében közösen ünnepelhessék sikereiket egy kötetlen és jó hangulatú közös piknik keretében június közepén a Veszprémvölgyben. 2023. május 10. 9:36 Hétvégén visszamegyünk 700 évet az időben: lovagok érkeznek Veszprémbe Hétvégén visszamegyünk 700 évet az időben: lovagok érkeznek Veszprémbe Valamikor a középkor viharos századaiban tűntek fel utoljára olyan lovagi páncélba öltözött alakok Veszprémben, mint az előttünk álló szombaton lesz a Veszprémvölgyben. Háborúskodás helyett azonban most egy látványos és nemes megmérettetéssel készülnek ezek harcosok, akik amellett, hogy felelevenítik ezeket a történelmi hagyományokat, valójában egy modern küzdősport, a buhurt képviselői. 2022. október 12. 15:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.