2021. május 6.
//
Ivett névnap

109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat

2021. április 28. 13:14
A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.

A helyi vendéglátósokkal való egyeztetés után Porga Gyula polgármester idén februárban jelentette be, hogy az önkormányzat 30 millió forintot különít el arra, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson azoknak a vállalkozásoknak, akik 2020 novembere óta a koronavírus-helyzet miatt nem tudják biztosítani a szolgáltatásukat. A vállalkozók a meglévő alkalmazotti létszám megtartására, a működési költségekhez való hozzájárulásra, eszközberuházásra vagy felújításra és újraindítási kiadásokhoz történő hozzájárulásra pályázhattak.

A polgármester a témával kapcsolatban tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, összesen 123 pályázatot küldtek be a veszprémi vállalkozások, melyből 109-nek tudtak támogatást nyújtani. Az elutasított pályázatokat nem tartalmi, hanem formai hiányosságok miatt zárták ki a támogatásból. Az erre a célra létrehozott Veszprém Város Helyi Vállalkozásokat Támogató Alapítvány a hét elején hozta meg a döntést a kedvezményezettekről.

Porga Gyula kiemelte, a vállalkozások közül többen nem csak az értesítést, hanem az anyagi támogatást is megkapták az elmúlt napokban.

Az önkormányzati támogatottak között van a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló belvárosi Incognito kávézó is, melynek tulajdonosa, Dobák Marianna, a támogatás szimbolikus átvétele után kifejtette, nagyon várták már terasz-korlátozások feloldását, hisz november óta kénytelenek voltak zárva tartani, -márciusban csak elviteles szolgáltatást tudtak nyújtani. Mint mondta, az önkormányzattól kapott támogatás a rezsiszámlák egy részének finanszírozására volt elegendő, így mindenképp segítségnek számít.

Dobák Marianna kávézótulajdonos és Porga Gyula polgármester az április 28-án tartott sajtóeseményen.Dobák Marianna kávézótulajdonos és Porga Gyula polgármester az április 28-án tartott sajtóeseményen.

Porga Gyula hangsúlyozta, jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy az önkormányzat újabb körben nyújtson anyagi támogatást a helyi vállalkozások segítésére.

A kormány korábban döntött arról, hogy 2-ről 1%-ra csökkenti a helyi iparűzési adó befizetésének mértékét, és év végéig elengedi a vállalkozások teraszokra vonatkozó bérleti díjának megfizetését.

Ge. Á.
Simon Dani

További cikkek

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
Újítva nyitnak
Újítva nyitnak
Bár a koronavírus miatt a vendéglátóhelyek hosszú ideig nem nyithattak ki, voltak vállalkozók, akik a kényszerszünetet is arra használták fel, hogy fejlesszenek, és még színvonalasabb szolgáltatásokkal várják a visszatérő vendégeket.
Elfogadta az Országgyűlés a 25 év alattiak szja-mentességéről szóló javaslatot
Elfogadta az Országgyűlés a 25 év alattiak szja-mentességéről szóló javaslatot
Elfogadta az Országgyűlés a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét lehetővé tevő törvényjavaslatot szerdán - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán.
Okos városban okos emberek
Okos városban okos emberek
Egy városfejlesztési projekt nem aszerint történik, hogy ma kitalálnak valamit a döntéshozók, holnap pedig felvonulnak a munkagépek. Több módszertan és még több változó is létezik, amit mind-mind figyelembe kell venni ilyenkor. A 21. században pedig megjelent az okos-város kifejezés is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni ilyenkor.
Együttműködik a képzésben a thyssenkrupp és a Pannon Egyetem
Együttműködik a képzésben a thyssenkrupp és a Pannon Egyetem
A thyssenkrupp budapesti E/E (elektromos és elektronikus) kompetenciaközpontja részeként idén Veszprémben év elején telephelyet nyitott, ahol várhatóan mintegy nyolcvanan fognak dolgozni. A veszprémi mérnöki szolgáltató-központ a német nagyvállalat speciális, világszerte egyedülálló magyarországi autóipari K+F tevékenységét támogatja.