Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

A Budapest-Bécs távolságot tempózva alapozott

2021. április 26. 19:22 // Forrás: Szalay Péter – SzPress Sporthírszolgálat
Hosszú Katinka nevelőedzője hozta fel, Rasovszky Kristóf mestere juttatná Eb-döntőbe Kalmár Ákost, a Balaton Úszó Klub Veszprém hosszútávúszó reménységét.

Tavaly háromszor hallatott magáról Kalmár Ákos, a magyar úszósport 2000-ben született reménysége. Először akkor, amikor bajai klubjának és mesterének, Pass Ferencnek búcsút mondva Veszprémbe költözött és beállt abba a csapatba, amelynek vezéregyénisége a világbajnok és kétszeres Európa-bajnok Rasovszky Kristóf, a nyílt vízi versenyek nagyágyúja.

Hosszú Katinka nevelőedzőjétől a Veszprém megyei Príma-díjas Szokolai László vette át a váltóbotot, aki a családjával együtt hét évvel ezelőtt költözött a királynék városába.

Meghatározhatatlan arányban mindkét mesternek a tudása benne volt abban, hogy a tavaly még húsz esztendős Kalmár előbb a nyári négy nemzet viadalon, aztán októberben, a medencés hosszútávúszó országos bajnokságon is akkora időket úszott, hogy a neve a tudósítások élére került. A margitszigeti nemzetközi versenyen az 1500 gyorsot úgy nyerte, hogy 9 másodpercet javított az egyéni csúcsán, az őszi debreceni ob-n pedig klubtársát, a jóval esélyesebb Rasovszkyt is legyőzve 1:45.36 órás tekintélyt parancsoló teljesítménnyel szolgált rá a győzelemre.

Kalmár Ákos: Szeretnék hazai pályán és Japánban is újabb egyéni csúcsokat javítani (archív fotó)Kalmár Ákos: Szeretnék hazai pályán és Japánban is újabb egyéni csúcsokat javítani (archív fotó)

A 2019 óta olimpiai A-szintes Kalmár Ákos az idei országos bajnokságon nem tudott újabb nyerőlapot előhúzni a paklijából. Utólag úgy gondolja, hogy azért, mert az edzésadagjából nem vett annyit vissza, amennyit az ob előtt kellett volna. Ez azért is említést érdemel, mert most éppen egy olyan magaslati edzőtáborból tért vissza, ami kőkeményen a kilométerszámok gyűjtéséről szólt. Éppen úgy, mint a február-márciusi törökországi melegégövi robotolás, amikor esténként nem kellett ágyba parancsolni az elcsendesült úszókat.

Egészen pontos adattal szolgálhatok, mert az edzésnaplóm mindig naprakész. A 2400 méteres magasságban elhelyezkedő Sierra Nevada-i magaslati edzőtáborban három hét leforgása alatt 250 kilométert, egészen pontosan 249.100 métert úsztam le, ezzel a munkával alapoztam a májusi budapesti Európa-bajnokságra, és a tokiói 1500 méteres olimpiai megmérettetésemre. Az edzőmmel nem éltük meg jól a márciusi országos bajnokság kisebb kudarcát, de tanultunk belőle, még egyszer ugyanezt a hibát biztosan nem fogjuk elkövetni 

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kalmár Ákos, akire bajai úszóévei alatt ragadt rá a „Maugli” becenév, amitől most már igencsak szabadulna.

Ákos örömmel fogadta, hogy a nála három évvel fiatalabb, Zalaegerszegről érkezett junior nyílt vízi világbajnoki második helyezett Betlehem Dávid személyében nemrégiben új edzőtársat kapott, aki egyben a lakótársa is lett Veszprémben.

Sok időt töltünk együtt, barátok, edző- és vetélytársak is vagyunk, és ez így van rendjén. Nekem nagyon bejött a váltás, de azért néha egy kicsit elfog a honvágy, így, ha csak tehetem, a hétvégeken próbálok hazalátogatni a szüleimhez Bajára, látni őket és feltöltődni. Erről hamarosan le kell majd mondanom, mert közeleg a budapesti Eb rajtjának a napja, aztán egy újabb magaslati edzőtábor következik, majd a versenyévem bizonyítványát kiállító olimpia. Szeretnék hazai pályán és Japánban is újabb egyéni csúcsokat javítani, és mindkétszer megcélozni a döntőt. Egyelőre nem emelhetem magasabbra a mércét magam előtt, bár 21 esztendősen a 2021-es esztendő még szerencsehozó is lehet

– mondta befejezésül Kalmár Ákos, akinek17 évesen a 2017-es budapesti vizes világbajnokság még csak ajándékot jelentett, az idei visszatérés a Duna Arénába viszont már komoly kihívást, emberes feladatot.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Huszonhárom évesen vonult vissza a veszprémi olimpikon úszó Kalmár Ákos Huszonhárom évesen vonult vissza a veszprémi olimpikon úszó Szokolai László edző szerint tanítványa, Kalmár Ákos elérte a teljesítőképessége határát. Úgy véli, akármennyit edzhet az olimpikon, egyszerűen nem tud már annyit fejlődni, hogy nemzetközi szinten olyan kimagasló eredményeket érjen el, mint klubtársai, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid. 2023. november 6. 20:18 Két veszprémivel lett aranyérmes a magyar úszóváltó úszás Két veszprémivel lett aranyérmes a magyar úszóváltó A Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid (utóbbi kettő Balaton ÚK Veszprém) összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók világkupa-sorozata harmadik állomásának váltóversenyében, Portugáliában. 2023. május 28. 20:12 Betlehem bronzérmes Portugáliában, Rasovszky negyedik úszás Betlehem bronzérmes Portugáliában, Rasovszky negyedik A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid bronzérmet nyert szombaton a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának harmadik állomásán, Portugáliában. Klubtársa, Rasovszky Kristóf negyedik lett. 2023. május 27. 21:50 Világkupa: Rasovszky Kristóf negyedik az egyiptomi nyitányon úszás Világkupa: Rasovszky Kristóf negyedik az egyiptomi nyitányon A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Rasovszky Kristóf a negyedik helyen végzett a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának hétfői nyitóállomásán, amelyet Egyiptomban rendeztek meg. 2023. május 8. 15:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.