2021. június 18.
//
Levente névnap

Elindul a Kultúrpont program: művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek pályázatait várja a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. 

2021. április 26. 15:32
Alkotóközösségek támogatására tett közzé pályázati felhívást a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. A pályázattal olyan jelentős, régiós kötődésű művészeti csoportokat és közösségi kezdeményezéseket kívánnak támogatni, akik tevékenységükkel meg tudják szólítani a helyi társadalom szélesebb rétegeit, és a művészet megtapasztalásának újszerű formáit kínálják számukra. A program hosszútávú célja, hogy a turisztikai szezonon túl is vonzóvá tegye a régió egészét.   

A Kultúrpont program a Bakony–Balaton régióban működő művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek fejlődését és megújulását kívánja támogatni. A most kiírt pályázatra olyan alkotóközösségek jelentkezését várja a Veszprém–Balaton Zrt., akik programkínálatukkal a művészet, a kreatív ipar és a helyi lakosság együttműködésének új modelljeit hozzák létre. A Kultúrpont program a tömegturizmussal szemben kínál fenntartható alternatívát, és előmozdítja a régió gazdasági-turisztikai átrendeződését. Célja szerint a minőségi kultúrafogyasztás, a közösségi alkotás és együtt gondolkodás újszerű lehetőségeit teremti meg.  

A most megjelenő felhívásban két külön komponensben lehet benyújtani pályázatot. A 2021 júniusától októberéig terjedő támogatási időszakra május 31-ig, a 2022-es évadra szeptember 1-től szeptember 30-ig. Az első komponensben várhatóan 3-4, a második komponensben 8-10 Kultúrpont kaphat támogatást.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program egyik alaptörekvése, hogy a Bakony–Balaton régiót új kulturális kreatív-ipari térségként helyezze el Magyarország és Európa mentális térképén. Ennek egyik eszköze az alulról építkező és önszerveződő alkotóközösségek már létező kezdeményezéseinek továbbfejlesztése, valamint fenntartható, a turisztikai szezonon túl is működőképes modelljeinek kidolgozása. Kiemelt cél, hogy a Kultúrpont programban megvalósuló projektek a helyi közösség bevonásával teremtsenek minél különlegesebb kulturális kínálatot az érdeklődők számára. 

A pályázati rendszer folyamatosan bővül, 2021 tavaszán további régiós pályázati kiírások várhatóak.  

  

A felhívásokkal kapcsolatban online pályázati tanácsadás keretében ad segítséget Ács Orsolya, forrástermelési projektmenedzser és Nagy Krisztián kulturális projektmenedzser április 26-án 16-tól 18 óráig.  Regisztráció: https://veszprembalaton2023.hu/hu/events/beszelgessunk-az-EKF-rol 

A pályázattal kapcsolatos további információ a Veszprém–Balaton 2023 honlapján érhető el. 

vehir.hu

További cikkek

EKF-támogatással kapott új termet a táncstúdió
EKF-támogatással kapott új termet a táncstúdió
A 31 éves Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió új próbatermét egy volt gyárépületből alakították ki a Budapest úton.
Júniusban Veszprémre figyel a teljes magyar filmes világ: érkezik a Magyar Mozgókép Fesztivál
Júniusban Veszprémre figyel a teljes magyar filmes világ: érkezik a Magyar Mozgókép Fesztivál
Még pár hét és ismét a filmeké lesz a főszerep a Veszprémben és a Balaton közeli városaiban, ahol június 23-26 között rendezik meg az első Magyar Mozgókép Fesztivált. A vetítések mellett közönségtalálkozóval, kiállításokkal és gasztronómiai kísérőprogramokkal is készülnek a szervezők. A közel 100 film mellett megelevenednek olyan magyar klasszikusok is, amelyeket anno Veszprémben forgattak.
Mindenki lehet újító – a közszférában is
Mindenki lehet újító – a közszférában is
Időnként hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az Európai Unió nemcsak egy pénzelosztó gépezet, hanem valódi közösség, ahol az anyagi forrásokon túl kapcsolatokat is nyerhetünk, és ötleteket is elleshetünk egymástól. Erre mutatott rá a torinóiak által kitalált projekt.
Élménybiztosokat keres a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Élménybiztosokat keres a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
A Veszprém-Balaton 2023 EKF program sikeressége érdekében keresik azokat a jelentkezőket, akik szívesen vennének részt a programsorozat eseményein és véleményt is formálnának azokról.
Az EKF támogatásával rendezik meg idén a Balatoni Borok Versenyét
Az EKF támogatásával rendezik meg idén a Balatoni Borok Versenyét
A két év kihagyás után visszatérő verseny ezzel az Európa Kulturális Főváros programsorozat részévé is válna, melytől a szervezők hosszú távon a régió láthatóságának növekedését várják.