Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Táplálkozzunk tudatosan! Hogyan is?

2021. április 30. 9:43
A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Föld napja alkalmából tartott GreenLike Infonapot, melynek egyik előadója, Nyikos Ráhel dietetikus volt.

Örök kérdés, hogy milyen úton kell elindulni a környezettudatos és az egészséges táplálkozás felé, de egy biztos: megkerülhetetlen a kérdés, és foglalkoznunk kell vele. Hangsúlyozza Nyikos Ráhel szakértő, aki számadatokkal alátámasztva is erősíti a fentartható táplálkozás fontosságát: míg az 1800-as években egymilliárdan éltünk a Földön, addig ma 7,8 milliárdnak vagyunk, ezzel a tendenciával pedig 2050-re tízmilliárd is lehetünk. Viszont az élelmiszerellátás ennyi embernél problémás, ráadásul egyre kevesebb földterület és édesvíz áll a Föld rendelkezésére.

Átlag fogyasztóként nem könnyű eldönteni, mi az, amit érdemes megvásárolni, nem csupán környezetvédelmi, de emberjogi szempontok mentén: az egyik jelzés – amelyet például a banán csomagolásán is látni -, a Fairtrade logó, vagy a főként halakon látható ASC-MSC jelzés, amely szintén megfelel az említett szempontoknak.

Kép: sustainweb.orgKép: sustainweb.org

Létezik az úgynevezett ötvenkilóméteres diéta, amely a hazai és környékbeli élelmiszerek megvásárlását részesíti előnyben.

Ennek oka nem csupán a szállítás és a légszennyezés közti szoros összefüggés, hanem az is, hogy például kevesebb növényvédőszereket alkalmaznak, mint a külföldről behozott termékeken.

A saját hazai termékek választása mellett érdemes a legközelebbi piacról vásárolni a termékeket, így a húst vagy a tejet, valamint nem árt figyelni arra, hogy ma már gyakorlatilag bármely évszakban elérhetjük azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek szezonálisak.

Ezzel csak az a gond, hogy nem ugyanazzal a vitaminszinttel kapjuk kézhez az adott terméket.

A dietetikus rávilágított a különféle egzotikumok jelenlétére is, ami egyrészt jó, hiszen már avokádóval, vagy éppen chia maggal is feldobhatjuk étkezésünket, ugyanakkor a hazai kistermelők nem tudnak versenyezni a hipermarketekkel, igény pedig láthatóan van az említett ínyencségekre.

Kép: ridikul.huKép: ridikul.hu

Az előadásban szó esett a húsfogyasztásról is, mint kiderült, szakértők szerint egy átlag magyar ember kétszer annyi húst fogyaszt, mint amennyi az egészséges lenne. A túlzott húsfogyasztás káros a szívre is, és növeli a túlsúly kialakulását. Régen, a nehezebb beszerezhetősége miatt nagyobb volt az értéke is, rádásul hedonista módon táplálkozunk, nagy az élelmiszer pazarlás, ahelyett, hogy a felhalmozódott élelmiszereket rászorulóknak adományoznánk.

Az előadás anyaga itt érhető el. 

Szabó Eszter
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.