Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

Egyházi épületek a Szemle fókuszában

2021. április 19. 21:14 // Forrás: Veszprémi Szemle
Megjelent a Veszprémi Szemle idei első száma, a nyomtatott példányokat április 23-án pénteken 15:00-16:30 óra között lehet átvenni a megyei könyvtárnál.

Simon Anna A veszprémi székesegyház berendezése, 1907–1917 című tanulmányában az 1907-ben fennálló állapotot vizsgálatának kiindulási alapjául határozta meg. Ahogy fogalmazta: írásának célja az ekkor használatban lévő berendezési tárgyak – művészi értékkel bíró ingóságok: oltárok és oltárképek, szószék, keresztelőmedence, szenteltvíztartó, stallumok, padok, továbbá az építészeti tagoláshoz tartozó szobrászati alkotások, rácsok, korlátok – azonosítása, valamint lehetőség szerint sorsuk követése a XX. század eleji átalakítás során.

Somorjay Sélisette A veszprémi érseki palota kápolnájáról készített tanulmányában a két nagy koncepcionálisan értékelhető korszakot mutatta be: az építéskori eredeti állapotot és a millennium korára datált restaurálást. Az újabb jelenkori restaurálás előtt rendkívül fontosnak tartja a szerző az elmélyült forráskutatást és az együttgondolkodást.

A gyulafirátóti premontrei prépostság alapítása és monostorának viszontagságai címmel közölte írását Horogszegi Tamás. Írását összefoglalásnak szánja a prépostsági romok tervbe vett állagmegóvási munkáihoz készült, építéstörténeti tudományos dokumentációba szerkesztett újabb kutatások és megfigyelések eredményének. Ezt több okkal is indokolja: hozzáférhetővé váltak az újabb műemléki gyűjteményi adatok, új és meglepő eredménye volt a türjei prépostság kutatásának, kitágultak a gyurafirátóti romok kutatási területe, valamint az évek során keletkezett szakirodalom megérett egy kutatástörténeti összefoglalóra.

Karlinszky Balázs a Cholnoky lakótelep templomának építéstörténetét mutatja be A veszprémi Magyarok Nagyasszony-kápolna és – plébániatemplom építése (1988– 1994) címmel. A templom – ami Mindszenty-emléktemplom néven is ismert –, Veszprém ötödik, legfiatalabb plébániatemploma. A tanulmányban nem csak a templom építéstörténetéről kapunk információkat, de megismerhetjük a templom építésében jelentős szerepet játszó Schall Tamás szervezőlelkészt, Kőgl Lánárdot és Mészáros Tibort is.

Kovács Győző Gyula a 2019-es év veszprémi meteorológiai viszonyait elemzi tanulmányában, kiemelve, hogy 1860 óta ez volt a legmelegebb év. Írását a már megszokott alapossággal és igénnyel készített grafikonok, táblázatok teszik teljessé.

vehir.hu
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.