2021. május 9.
//
Gergely névnap

Egyházi épületek a Szemle fókuszában

2021. április 19. 21:14
Veszprémi Szemle
Megjelent a Veszprémi Szemle idei első száma, a nyomtatott példányokat április 23-án pénteken 15:00-16:30 óra között lehet átvenni a megyei könyvtárnál.

Simon Anna A veszprémi székesegyház berendezése, 1907–1917 című tanulmányában az 1907-ben fennálló állapotot vizsgálatának kiindulási alapjául határozta meg. Ahogy fogalmazta: írásának célja az ekkor használatban lévő berendezési tárgyak – művészi értékkel bíró ingóságok: oltárok és oltárképek, szószék, keresztelőmedence, szenteltvíztartó, stallumok, padok, továbbá az építészeti tagoláshoz tartozó szobrászati alkotások, rácsok, korlátok – azonosítása, valamint lehetőség szerint sorsuk követése a XX. század eleji átalakítás során.

Somorjay Sélisette A veszprémi érseki palota kápolnájáról készített tanulmányában a két nagy koncepcionálisan értékelhető korszakot mutatta be: az építéskori eredeti állapotot és a millennium korára datált restaurálást. Az újabb jelenkori restaurálás előtt rendkívül fontosnak tartja a szerző az elmélyült forráskutatást és az együttgondolkodást.

A gyulafirátóti premontrei prépostság alapítása és monostorának viszontagságai címmel közölte írását Horogszegi Tamás. Írását összefoglalásnak szánja a prépostsági romok tervbe vett állagmegóvási munkáihoz készült, építéstörténeti tudományos dokumentációba szerkesztett újabb kutatások és megfigyelések eredményének. Ezt több okkal is indokolja: hozzáférhetővé váltak az újabb műemléki gyűjteményi adatok, új és meglepő eredménye volt a türjei prépostság kutatásának, kitágultak a gyurafirátóti romok kutatási területe, valamint az évek során keletkezett szakirodalom megérett egy kutatástörténeti összefoglalóra.

Karlinszky Balázs a Cholnoky lakótelep templomának építéstörténetét mutatja be A veszprémi Magyarok Nagyasszony-kápolna és – plébániatemplom építése (1988– 1994) címmel. A templom – ami Mindszenty-emléktemplom néven is ismert –, Veszprém ötödik, legfiatalabb plébániatemploma. A tanulmányban nem csak a templom építéstörténetéről kapunk információkat, de megismerhetjük a templom építésében jelentős szerepet játszó Schall Tamás szervezőlelkészt, Kőgl Lánárdot és Mészáros Tibort is.

Kovács Győző Gyula a 2019-es év veszprémi meteorológiai viszonyait elemzi tanulmányában, kiemelve, hogy 1860 óta ez volt a legmelegebb év. Írását a már megszokott alapossággal és igénnyel készített grafikonok, táblázatok teszik teljessé.

vehir.hu

További cikkek

Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
Új értelmezést nyert a „hős” jelző, a békeidőben tanúsított hőstetteket a Hangvilla most egy különleges ajándékkal hálálja meg. Május végén, a Covid-járvány után először tartanak zenei rendezvényt a kulturális központban, a vendégkör viszont speciális lesz. Erről, valamint a kulturális szféra járvány utáni új kihívásairól is beszélgettünk a Hangvilla igazgatójával.
Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.