Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyógypárnák az egészség megőrzéséért

2021. április 19. 9:17

A gyermek- és serdülőkorúak körében végzett vizsgálatok során a talált rendellenességeket magasan a testtartási hibák vezetik. A felnőttkori gerinc- és mozgásszervi problémák túlnyomó része a helytelen testtartás következtében alakul ki.

Tartáshibáról akkor beszélünk, ha a gerinc természetes görbületei megváltoznak. Ennek okai eltérőek lehetnek. A tünetek általában a testtartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlására vezethetők vissza. A testtartáshiba alapvetően nem betegség, azonban ha állandósul, felnőtt korra azzá válhat: a gerinc porckopásához, visszatérő fájdalmakhoz vezethet. 

Hanyagtartás és életmód

A sok ülőmunka, számítógép-használat következtében előrehelyezett fejtartás alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a nyak hátsó részének izmai rövidülnek, azaz feszessé válnak, ezzel párhuzamosan az elülső izmok túlnyúlnak, azaz gyengülnek. 

A hanyagtartás aktív izomerővel, rendszeres gyógytornagyakorlatokkal korrigálható. A megelőzés rendkívül fontos, így a rendszeres torna, mozgás, sportolás, az egészséges életmód. Sportok közül különösen előnyös lehet az úszás, a kosárlabda, a kézilabda.

A helytelen testtartás korrigálása

A helyes testtartás megtanulása, rögzítése tehát mind a megelőzés, mind a kezelés szempontjából alapvető fontosságú. A hatékony kezelés a helyes testtartás elsajátításán felül egy jól összeállított, komplex mozgásterápián alapul.

  • Íróasztalnál, széken ülve használjunk ék alakú ülőpárnát. A tartásjavító ülőpárnák és háttámaszok kímélik a gerincet, tehermentesítik a csigolyákat és porcokat. Vannak speciális típusok irodai munkát végzőknek, diákoknak, autóvezetéshez, kerekesszékeseknek. 
  • Ha háton vagy oldalt fekve alszol, használj anatómiai párnát, hasonfekvéshez memóriahabos párnát. Oldalfekvéshez, a térdek eltávolítására használhatsz térdtámasztó párnát is.
  • A helyes testtartás tudatosításához érdemes lehet szakemberrel kinesio tape-et felrakatni.

Amennyiben elhanyagoljuk a tartási hibákat, abban az esetben végleges alakváltozás, gerincdeformitás jön létre, s ez már gyógytornával nem korrigálható. A hanyagtartást gyakran a teljes izomrendszer gyengesége okozza, azaz a teljes testtartás korrekcióra szorul.

Sokféle funkciójú és kialakítású gyógyászati párna kapható, így vásárlás előtt mindenképp eldöntendő, hogy a testtartás javítása vagy ideális súlyelosztás megvalósítása-e a célunk. Léteznek felfekvés megelőzésére, kezelésére kialakított, ún. antidecubitus párnák, illetve ülésmagasító, hát- és deréktámasztó párnák. Azoknak, akik kerekesszékben kénytelenek tölteni a napjuk egy részét, speciális, kifejezetten kerekesszékbe tervezett gélpárna teheti kényelmesebbé az ülést.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.