Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ismét pályázatot hirdet a kamara / – erőteljes érdeklődést várnak –

2008. május 19. 15:39
Ebben az esztendőben is meghirdeti a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – a megyei önkormányzattal karöltve – a megyei minőségi díjat. Erről tájékoztatta ma az érdeklődőket dr. Markovszky György kamaraelnök.
 

A Veszprém Megyei Minőségi Díj 2008 pályázat célja az üzleti kiválóság elismerése, az ahhoz vezető út széleskörű megismertetése, elfogadtatása, valamint elismertetése és a támogatása. Markovszky György megfogalmazása szerint a díj feltételeinek megismerése jó lépcső a Nemzeti Minőségi Díj eléréséhez is.

Dr. Kriskó Nándor, a Minőségi Díj Bizottság elnöke elmondta, hogy megyénkben az első díj kiírására – holland mintára – 1999-ben került sor, majd azóta minden esztendőben. A kezdetekkor még nem gondoltak ekkora érdeklődésre és sikerre (a kezdetektől száz anyag érkezett be a kamarához). Ám azt is megtapasztalták, hogy a párhuzamosságok ellenére nagy különbségek is voltak a pályázati anyagok között. Hangsúlyozta, hogy az elvárások nem kőbe vésettek, éppen ezért azok – alkalmazkodva a kor kihívásaihoz – változnak is.

Elhangzott az is, hogy a komoly munkával kell összeállítani a pályázati anyagot, hiszen az gyakorlatilag nem más, mint saját minőségi rendszerük összeállítása, melyet a kamara is megvizsgál, mennyire is üti meg az európai szintet. A jelentkező vállalkozóknak tisztában kell lenniük azzal, hol tartanak, min kell változtatniuk.

A rendszer egyébként illeszkedik a nagyobb egységek (a regionális és az országos) rendszeréhez is, ugyanakkor annak pontrendszere eltérő. Így az sem kizárt, hogy valami olyan pályázatot tud készíteni, hogy azzal akár a regionális minőségi díjra pályázhat.


Dr. Veress Gábor professzor, minőségügyi szakértő utalt a sokak által másodlagosan kezelt minőség-kultúrára is. Szerinte több tekintetben is rosszabb a helyzet, mint a rendszerváltás előtt, legalábbis a minőség-kultúra oktatása terén. Sőt – tette hozzá – sok helyütt lehet találkozni azzal, hogy az ISO minősítéssel nincsenek teljes egészében tisztában. A multik és a kisebbek között is akadnak olyanok, akik nem teljesítik kellőképp a célkitűzéseket, messze előtérben tartva a profitszerzést.

Pályázatot nyújthat be bármely – Veszprém megyében tevékenységet folytató – gazdasági társaság, szervezet, egyéni vállalkozó vagy éppen közszolgáltató. A benyújtáshoz jelentkezési űrlap szükséges, mely keddtől letölthető a kiírók honlapjairól (pl. www.veszpremikamara.hu és www.vpmegye.hu). A jelentkezőket nem hagyják magukra, lehetőséget biztosítanak számunkra a konzultációkon, megbeszéléseken. A pályázat beadásának határideje október 6. Az elbírálásról a jelentkezőket értesítik.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az alábbi öt kategóriában hirdeti meg a díjat: 1. nagyvállalat, 2. ipari, termelő mikró- és kisvállalkozás, 3. ipari, termelő közepes méretű vállalkozások, 4. szolgáltató mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások, 5. önkormányzatok, oktatási, egészségügyi és egyéb intézmények.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.