Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Továbbra is rendkívül fontos a maszk viselése

2021. április 14. 10:07

Másfél évvel ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy a korábban főleg a kínai képfelvételekben oly gyakran megjelenő meszkviselet világszerte öltözékünk alapdarabjává válik. Gyakorlatilag elképzelhetetlen volt számunkra a tavaly nyáron tapasztalt élmény, hogy a balatonparti vásárok portékái között a népi hímzéssel és egyéb módon díszített maszkok is megtalálhatóak lesznek. 

Sajnálatos, de az élmény maradt: várható, hogy az idei nyáron is sok helyen beszerezhetjük majd vásárfiaként a saját egészségünk érdekében viselésre ajánlott kelléket.

Miért fontos, hogy viseljük a gumiszalaggal tökéletes illeszkedést biztosító arcmaszkot?

A “Mindenki hordjon maszkot!” a legtöbb országban kötelező intelem lett. Vajon a felszólításnak mennyire van alapja? Minden bizonnyal van, ugyanis bizonyított tény, hogy azon országokban, ahol a maszkot már a megjelenő járvány korai szakaszában elkezdték viselni, ott a napi fertőzésszámok is alacsonyabbak voltak. 

A Kaliforniai Egyetem fertőző betegségeket kutató részlege 2020. júliusában közzétett egy tanulmányt, mely szerint az arcukat elfedők kisebb dózist kapnak a vírusból, így enyhébb tünetekkel vagy teljesen tünetmentesen vészelik át a koronavírus okozta betegséget. 

Milyen maszk ad hatékony védelmet a COVID-19 ellen?

A vírusvédelemmel kapcsolatos kutatások arra is kiterjedtek, hogy mely típusú maszkok nyújtják viselőjének a legnagyobb védelmet. A textil- és szövetmaszkok gyártása szinte iparággá nőtte ki magát. Nincs az a mai divatos ruhamárka, amely ne dobta volna piacra saját neve alapján a menő maszkját. Nem véletlenül foglalkoztak a témával kutatók, hogy a többrétegű ruhaanyagból készült arcmaszkok tudnak-e hasonló védelmet biztosítani részünkre, mint a speciálisan e célból gyártott és árusított orvosi maszkok.

Megnyugodhatunk, mivel a kutatások szerint a többrétegű, sűrűn szőtt textilek jelentős mértékben gátolják a fertőző cseppek bejutását a levegőbe. Fontos tudni, hogy nagyobb védelmet adhatnak a hibrid maszkok, vagyis azok, smelyek a különféle anyagok, például pamut és selyem felhasználásával rétegeznek. A fertőző cseppek háromszor akkora távolságra jutnak el, amikor valaki nem visel maszkot. Ezért is fontos arra figyelnünk, hogy maszkunk - legyen az akár egy saját magunk által vagy adott gyártó által készített textilmaszk, akár speciálisan e célra készített orvosi maszk - jól illeszkedjen arcunkhoz. Ebben lehet segítség számunkra a szájmaszkokhoz ajánlott speciális gumizsinór is, amelyet akár a Rövidáru Diszkont online boltjából is beszerezhetünk.

A szövetmaszkok hatékony védelmét bizonyítja Christine Benn, a Dél-Dániai Egyetem globális egészségügyi kutatója és csapatának kutatása is, akik az egészségügyi eszközök tervezésekor használt kritériumok alapján gyártott, kétrétegű szövetmaszkokat tesztelték. A vizsgálat alapján úgy találták, hogy az N95-ös maszkok és a többrétegű szövetmaszkok között tényleges hatékonyságbeli különbség nincs.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.