2021. május 9.
//
Gergely névnap

Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei

Herend, Hárskút és Bakonynána is sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban, amelynek eredményeképpen a közterületeik karbantartását segítő eszközökkel gazdagodtak, illetve ilyen jellegű beruházásokat végezhettek el.

Két bakonyi település, Hárskút és Bakonynána egy-egy traktorral gazdagodott a héten, Herenden pedig a temető kerítését újították fel a Magyar Falu program keretében elnyert pályázati összegből.

A mostani beszerzések és települési fejlesztések azokhoz a projektekhez kapcsolódnak, amelyek a 2019 óta létező Magyar Falu Program részét képezik, céljuk pedig az, hogy a kisebb falvakban élők életminősége is fejlett, XXI. századi legyen Magyarországon.

Tábori Ferenc, Hárskút polgármestere és Ovádi Péter, országgyűlési képviselőTábori Ferenc, Hárskút polgármestere és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő

A térség országgyűlési képviselőjétől, Ovádi Pétertől megtudtuk, hogy a megyeszékhelyen kívül a választókörzetébe tartozó 24 kistelepülés közül már mindegyik részesült a program forrásaiból, több helyen oktatási intézmények, egyházi épületek, egészségügyi szolgáltatások, utak és járdák újultak meg.

Ezen a héten a közterületek karbantartása szempontjából fontos eszközöket adtak át Bakonynánán és Hárskúton is, a két település egy-egy traktorral gazdagodott.

Tábori Ferenc, Hárskút polgármestere portálunknak elmondta, a falu útjainak karbantartásában ezek után egy 8,5 millió forint értékű traktor fog segíteni, amelyet a közeljövőben még további eszközökkel is kiegészítenek.

Herenden a temető kerítése és bejárata újult meg a Magyar Falu Program keretében.Herenden a temető kerítése és bejárata újult meg a Magyar Falu Program keretében.

A polgármestertől megtudtuk, nem csak eszközökben gyarapodtak, hanem három gyümölcsfát is elültettek a településen, utóbbit az Unokáink fája program részeként, amit még Ovádi Péter hívott életre, hogy a térségben fák elültetésével biztosítsák az élhető és zöld környezetet a jövő generációjának.

Herenden, ugyanúgy a Magyar Falu Program keretében a település temetőjének kerítését újították fel, valamint a sírkert bejáratánál állított székelykapu is visszanyerte régi formáját. Jánszky László, Herend polgármestere elmondta, a székelykapu az évek alatt az időjárási hatások miatt tönkrement, a mostani ácsmunkát pedig az eredeti építő unokaöccse végezte el, hasonló precizitással, mint az eredeti kapu esetében a készítő.

Hajas Bálint

További cikkek

Átadták Hajmáskér új tornatermét
Átadták Hajmáskér új tornatermét
465 millió forintból, egy egykori lovarda átalakításával jött létre Hajmáskér új tornaterme.
Újítva nyitnak
Újítva nyitnak
Bár a koronavírus miatt a vendéglátóhelyek hosszú ideig nem nyithattak ki, voltak vállalkozók, akik a kényszerszünetet is arra használták fel, hogy fejlesszenek, és még színvonalasabb szolgáltatásokkal várják a visszatérő vendégeket.
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.
Háborút még nem, de fontos csatát nyertek az illegális szemetelők ellen
Háborút még nem, de fontos csatát nyertek az illegális szemetelők ellen
A Tisztítsuk meg az országot! program keretében Gyulafirátót mellett számoltak fel nagyobb illegális hulladéklerakókat az elmúlt időszakban. Ez az eredmény a város, az MH Bakony Harckiképző Központ és a VERGA Zrt. együttműködésével valósulhatott meg.
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn a falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az eseményen Ovádi Péter miniszteri biztos többek közt az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőív eredményeire alapozva is támogatta a programot.