2021. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Mi indokolta a V-Busz szabadnapi menetrendjének bevezetését?

A V-Busz hétvégi menetrendjének bevezetése miatt Katanics Sándort, önkormányzati képviselő nyílt levélben fordult a polgármesterhez, amelyben arra kéri Porga Gyulát, hogy vizsgálja felül a döntést. A közösségi közlekedésért felelős cég pedig közleményben reagált az ellenzéki képviselő felvetésére és indokolta a döntés szükségességét.

Felháborodott lakossági e-mail-ekre és a közösségi médiában megjelent posztokra alapozva, Katanics Sándot, DK-s önkormányzati képviselő nyílt levélben fordult a polgármesterhez azután, hogy a V-Busz március végén bejelentette, hogy április 1-től áttérnek a szabadnapi menetrendre, fenntartva, hogy néhány útvonalon a hétköznapokon a munkábajárás érdekében továbbra is többletjáratokat indítanak.

Katanics levelében sérelmezte, hogy a Képviselőtestületet nem kérdezték meg erről a döntésről, valamint állítása szerint a V-Busz menetrendmódosítása a hatályos kormányrendeletnek sem felel meg, amely előírja a járatsűrítéseket, elsősorban egészségügyi megfontolásból.

Azért, mert egy-egy vonalon elvileg ez biztosított Veszprémben, a kormányrendeletben foglaltak még nem teljesülnek!

- fogalmnazott Katanics, majd a döntés felülvizsgálatára kérte a polgármestert.

Az ellenzéki frakcióvezető nyílt levelére a V-Busz reagált.

Ebben emlékeztetettek a kormány azon rendeletére, amelyben a védelmi szigorításokról döntött, többek közt a a digitális oktatás bevezetéséről, egyes kereskedelmi egységek bezárásáról és a home office kiterjesztéséről a lehetőségekhez mérten.

A V-Busz szerint ezek külön-külön is jelentős hatással vannak a közösségi közlekedésre, együtt azonban olyan mértékben csökkentették az utasszámot, amely szükségessé tette a menetrend effajta módosítását, pontosabban a kialakult helyzethez való igazítását.

Kapcsolódó cikk
Egy biztos: jelenleg nem nehéz ülőhelyet találni a buszokon
Jelentősen csökkent a tömegközlekedést használók száma Veszprémben is a koronavírus-járvány miatt. A V-Busz-nál 66%-os a visszaesés a járvány előtti időszakhoz képest.

Mindezt utasszámlálási adatokkal támasztotta alá a cég, amely szerint a járatok kihasználtsága alig több, mint 10%, a korábbi arányokhoz képest az utazóközönség 1/3-a maradt meg a pandémia idejére. Hozzáteszik, a városnak több olyan pontja van, ahol 80%-kal tartósan csökkent az utasok száma.

Ezekre alapozva javasolták az önkormányzatnak a szombati menetrendre való áttérést, amelynek kiegészítéseképpen a reggeli és délutáni csúcsidőszakban egyes vonalakon többletjáratokat indítanak majd. Mindemellett folyamatosan mérik az utasforgalmat, ezek alapján pedig, ha szükséges, újabb többletjáratokat indítanak majd.

Összegezve, a V-Busz leírja a közleményében, hogy a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint megfelelően járt el, döntésében pedig figyelembe vette a radikálisan lecsökkent utasforgalmat, a járványügyi veszélyhelyzetet, a munkába járás lehetőségeit és a saját működési-üzemeltetési költségeit is.

vehir.hu

További cikkek

Már legördültek a szalagról a V-Busz új flottájának első járművei
Már legördültek a szalagról a V-Busz új flottájának első járművei
Jelenleg még több, mint 700 km-re vannak Veszprémtől, de a MAN starachovicei gyárában már készülnek azok az autóbuszok, amelyek néhány hét múlva már a V-Busz utasait szállítják a veszprémi utakon. A helyszínen Porga Gyula polgármester és a V-Busz vezetősége személyesen is megtekintette a készülő, vagy már a garázsban sorakozó vadonatúj buszokat.
Hétfőtől a V-Busz járatain és a megállókban is kötelező lesz a maszk viselése
Hétfőtől a V-Busz járatain és a megállókban is kötelező lesz a maszk viselése
Zöldebb lesz a lila – interjú a V-Busz új ügyvezetőjével
Zöldebb lesz a lila – interjú a V-Busz új ügyvezetőjével
Október közepétől új kezekben van a V-Busz Kft. gyeplője, a cég élén ügyvezetőváltás történt, miután Pálinkás Norbert benyújtotta a lemondását, utódjának pedig Polgári Istvánt választotta meg a közgyűlés. Az új vezetőtől a cég mostani állapotáról, a Veszprém utcáin felbukkanó elektromos buszokról és a járművek lila színéről is érdeklődtünk.
Sikeres volt a Zöld Busz veszprémi mintaprojektje
Sikeres volt a Zöld Busz veszprémi mintaprojektje
Októberben Veszprémben lehetett kipróbálni a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát. Az MAN Lion’s City 12 electric a hazai tömegközlekedést környezetbarát alapokra helyező Zöld Busz Program számára gyűjt üzemeltetési tapasztalatokat. A busz néhány naponta más-más vonalon közlekedett és ingyenesen utazhattak rajta az érdeklődők. Hamarosan pedig új, immáron végérvényesen a veszprémi utakon közlekedő buszok érkezhetnek a városba.
Október végéig ingyen lehet kipróbálni az új zöld buszt
Október végéig ingyen lehet kipróbálni az új zöld buszt
Október 28-ig egy teljesen elektromos meghajtású zöld busz járja a veszprémi utakat, amely most teszt jelleggel, ingyen kipróbálható, hogy jövő májusban már élesben térjen vissza öt ugyanilyen jármű a V-Busz megújuló flottájának részeként.