Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
13°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
13°C

Mi indokolta a V-Busz szabadnapi menetrendjének bevezetését?

2021. április 6. 15:44
A V-Busz hétvégi menetrendjének bevezetése miatt Katanics Sándort, önkormányzati képviselő nyílt levélben fordult a polgármesterhez, amelyben arra kéri Porga Gyulát, hogy vizsgálja felül a döntést. A közösségi közlekedésért felelős cég pedig közleményben reagált az ellenzéki képviselő felvetésére és indokolta a döntés szükségességét.

Felháborodott lakossági e-mail-ekre és a közösségi médiában megjelent posztokra alapozva, Katanics Sándot, DK-s önkormányzati képviselő nyílt levélben fordult a polgármesterhez azután, hogy a V-Busz március végén bejelentette, hogy április 1-től áttérnek a szabadnapi menetrendre, fenntartva, hogy néhány útvonalon a hétköznapokon a munkábajárás érdekében továbbra is többletjáratokat indítanak.

Katanics levelében sérelmezte, hogy a Képviselőtestületet nem kérdezték meg erről a döntésről, valamint állítása szerint a V-Busz menetrendmódosítása a hatályos kormányrendeletnek sem felel meg, amely előírja a járatsűrítéseket, elsősorban egészségügyi megfontolásból.

Azért, mert egy-egy vonalon elvileg ez biztosított Veszprémben, a kormányrendeletben foglaltak még nem teljesülnek!

- fogalmnazott Katanics, majd a döntés felülvizsgálatára kérte a polgármestert.

Az ellenzéki frakcióvezető nyílt levelére a V-Busz reagált.

Ebben emlékeztetettek a kormány azon rendeletére, amelyben a védelmi szigorításokról döntött, többek közt a a digitális oktatás bevezetéséről, egyes kereskedelmi egységek bezárásáról és a home office kiterjesztéséről a lehetőségekhez mérten.

A V-Busz szerint ezek külön-külön is jelentős hatással vannak a közösségi közlekedésre, együtt azonban olyan mértékben csökkentették az utasszámot, amely szükségessé tette a menetrend effajta módosítását, pontosabban a kialakult helyzethez való igazítását.

Kapcsolódó cikk
Egy biztos: jelenleg nem nehéz ülőhelyet találni a buszokon
Jelentősen csökkent a tömegközlekedést használók száma Veszprémben is a koronavírus-járvány miatt. A V-Busz-nál 66%-os a visszaesés a járvány előtti időszakhoz képest.

Mindezt utasszámlálási adatokkal támasztotta alá a cég, amely szerint a járatok kihasználtsága alig több, mint 10%, a korábbi arányokhoz képest az utazóközönség 1/3-a maradt meg a pandémia idejére. Hozzáteszik, a városnak több olyan pontja van, ahol 80%-kal tartósan csökkent az utasok száma.

Ezekre alapozva javasolták az önkormányzatnak a szombati menetrendre való áttérést, amelynek kiegészítéseképpen a reggeli és délutáni csúcsidőszakban egyes vonalakon többletjáratokat indítanak majd. Mindemellett folyamatosan mérik az utasforgalmat, ezek alapján pedig, ha szükséges, újabb többletjáratokat indítanak majd.

Összegezve, a V-Busz leírja a közleményében, hogy a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint megfelelően járt el, döntésében pedig figyelembe vette a radikálisan lecsökkent utasforgalmat, a járványügyi veszélyhelyzetet, a munkába járás lehetőségeit és a saját működési-üzemeltetési költségeit is.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.