Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A világjárvány megpróbáltatásairól is beszéltek a magyar vallási vezetők

2021. április 5. 8:25 // Forrás: MTI, Veszprémi Érsekség
Mit üzentek a híveknek a magyarországi egyházi vezetők húsvétkor?

Fabiny Tamás: a megfeszített Jézus nem távolról nézi az emberek szenvedését

A megfeszített Jézus nem távolról nézi az emberek szenvedését, hanem jelen van benne - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Az evangélikus püspök a Budavári Evangélikus Gyülekezet templomában a koronavírus-járvány miatt csak néhány hívő jelenlétében megtartott istentiszteleten arról beszélt: a megfeszített Jézus sebei ott vannak a mai üldözöttek sebeiben, haláltusája ott van a lélegeztetőgépen szenvedők fájdalmában. Ezért "ha szenvedőkkel találkozunk, Krisztussal találkozunk, ha odahajolunk hozzájuk, a "szenvedő Krisztushoz hajolunk oda".

Fabiny Tamás (fotó: MTI)Fabiny Tamás (fotó: MTI)

Nemcsak a "sebeket hordozókban" kereshetjük Krisztust, hanem azokban is, akik "átkötik a sebeiket", akik a kimerültséggel dacolva gondozzák a betegeket, teszik a dolgukat orvosként, ápolóként vagy mentősként. "Aggódások, szorongások, félelmek, veszteségek és könnyek között élünk. A tragikus emberi helyzetek különbözők, de bármelyik bármikor ránk találhat vagy már el is ért minket, és ezért kapaszkodók után vágyunk". Hozzátette, erre vágynak ők, lelkészek is, akiknek az elmúlt időszakban közös, megrendítő tapasztalatuk, hogy egyfolytában temetnek. Jézus, aki magára öltötte "szenvedő, haláltusát vívó emberi testünket, szeretetével vállal minket, és ezért a haláltusa magányában is tudhatjuk, nem vagyunk elhagyatottak. Az ő megváltott gyermekei vagyunk, és az ő megváltott gyermekei azok is, akik már előre mentek"

Balog Zoltán: Jézus azt üzeni, "ne félj, előtted megyek!"

A feltámadt Jézus újra és újra azt üzeni, "ne félj, előtted megyek!" - mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

A református püspök a budapesti, Hold utcai református templomban hívek nélkül megtartott istentiszteleten arról beszélt, az idei ünnepen különösen bátorító, hogy a feltámadt Istennel a templomon kívül is, bárhol, bármikor lehet az életben találkozni. Ezen az ünnepen most nem kilépni kell a hétköznapi életünkből, hanem engedni, hogy bejöjjön oda Jézus. "Nem szenteskedő pillanatokat kell összehozni valahogy profán körülmények között, hanem engedni kell és lehet, hogy részesüljünk Isten erejében, szeretetében".

Balog Zoltán (fotó: MTI)Balog Zoltán (fotó: MTI)

"Akkor is, amikor elfogy a türelmünk, mert ami sok, azért az mégiscsak sok, lezárásban, korlátozásban, megpróbáltatásban". Akkor is, amikor éppen elfog a reménytelenség, hogy "valahogy mindig megoldhatatlan az élet" - sorolta, hozzátéve, a feltámadt Isten "különösen akkor vár bennünket, amikor betegségre, halálra gondolunk", akkor szólít meg és mondja újra és újra, "ne félj, előtted megyek!". Jézus akkor is "előtted megy, amikor megtalálod a másikat, a másik ember kezét, szívét, szemét". "Amikor egyszer majd megint kíváncsisággal, érdeklődéssel és megértéssel tudunk nézni arra, akit nem szeretünk, akit akadálynak látunk az életünkben, vagy amikor a munkánk nemcsak a befektetett energiánknak megfelelő eredményt hozza, hanem áldás lesz rajta, áldott munka lesz". 

Erdő Péter: a feltámadt Krisztus távlatot ad kiszolgáltatottnak tűnő életünknek

Az emberi élet kiszolgáltatottságáról, a világot uraló önzésről és gyűlöletről beszélt Erdő Péter katolikus bíboros, esztergom-budapesti érsek hangsúlyozva, hogy a feltámadt Krisztus más távlatot ad az életünknek.

A koronavírus-járvány miatt a Szent István-bazilikában hívek részvétele nélkül megtartott szentmisén a bíboros arról beszélt: ha egy világjárvány "döbbent is rá minket, hogy milyen kiszolgáltatott az emberi élet ebben a világban és mennyire nem csupán a mi igyekezetünkön múlik a sorsunk, mindez nem a kétségbeesés forrása". Ha sokszor mindent elborítani látszik is az önzés, a bizalmatlanság, ha gyakran gyűlölet osztja is meg az embereket, ha az anyagiak hajszolására hangolt világ drámának éli is meg az anyagi jólét csökkenését, "nekünk a feltámadt Krisztus más távlatot mutat". "Nem értelmetlen sodródás az egyéni élettörténetünk, nem céltalan vergődés a világtörténelem, hanem a minket örök életre hívó isteni szeretet nagy terve valósul meg benne" - fogalmazott Erdő Péter.

Erdő PéterErdő Péter

A bíboros szólt arról is: húsvét igazságát és örömét minden helyzetben "tudnunk kell továbbadni" a "minket körülvevő világnak". Igaz, hogy változik az emberek közti gondolatközlés módja és nyelvezete és "sokszor szétszórt, kiábrándult emberek figyelmét kell megragadnunk", de minél inkább így van ez, annál nyilvánvalóbb "világunkban a szomjúság és az éhség Krisztus feltámadásának mindent megvilágító, minden igaz igyekezetnek értelmet és értéket adó örömhíre iránt".

Udvardy György: Egyetlen realitása az életnek Jézus Krisztus halála és feltámadása, s az ő ígérete

Húsvétvasárnap délelőtt dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta az ünnepi szentmisét a veszprémi Árpád-házi Szent Margit templomban.

Szentbeszédében a veszprémi érsek hangsúlyozta: „egyetlen realitása az életnek Jézus Krisztus halála és feltámadása, s az ő ígérete.” Ez az a tény, pont, ami meghatározza, hogyan tekintünk az Istenre, a világra, a jövőnkre, társadalomra, kultúrára, mindarra, ami körülvesz bennünket. Jézus Krisztus miatt, aki él, van értelme valaminek, mert hozzá méltó. Miatta válik sok minden értelmetlenné az életünkben, amihez talán ragaszkodtunk, talán fontosnak tartottunk, vagy amitől szenvedtünk, vagy azt sem tudtuk, hogyan kell elengedni, szabadulni tőle. Jézus megajándékoz bennünket az új látásmóddal, új kapcsolattal, jövővel, értelemmel, s mindez segít abban, hogyan tekintsük azt a világot, amiben vagyunk és embertársi kapcsolatainkat – mutatott rá a főpásztor.

Udvardy György (fotó: Veszprémi Érsekség)Udvardy György (fotó: Veszprémi Érsekség)

Udvardy György elmondta: „Krisztus, a Feltámadott, felkínálja nekünk az ő életét, életformáját, azokat a cselekvési formákat, gondolkodási módokat, amelyek életre vezetnek bennünket.” Feladat számunkra, hogy egyre jobban kialakítsuk magunkban, azt a Krisztust, aki elemi erővel él, odaadja nekünk önmagát, lelkét, meghív bennünket az ő egyházába, megajándékoz bennünket a tanítás, a szentség, a közösség erejével, hogy jól és bátran tudjunk élni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.