Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Beke Laci, Isten veled…

2021. április 1. 15:47
Elhunyt a vehir.hu egyik alapítója, Beke G. László. Volt szerkesztőtársa, Zatkalik András emlékezik meg róla.

Mint egy titkos társaság, úgy alakultunk meg. Ki innen, ki onnan jött, sőt: három alapító heteken keresztül párhuzamosan dolgozott egy hirtelen tulajdonosváltással baloldalivá lett rádióban. És mint az ilyenben, bizony „tégla” is akadt, aki nyomban jelentette pesti főnökeinek, hogy „ezek” elindítottak egy jobboldali elektronikus újságot, a vehir.hu-t. Azonnali hatállyal bocsátottak el négy embert…

Egy üres, lehangoló külsejű helyiségben jött össze első alkalommal a majdani szerkesztőgárda. Köztünk volt Beke Laci is. A magas, szikár férfi keveset beszélt, mert korábbi munkái (különösképp a rendszerváltás emlékezetes lapjában, a Reformban) már bizonyították elkötelezettségét. Ez egyrészt a klasszikus, konzervatív értékeket tükrözte, másrészt a hitelességét. Pontosan tudta, kik, és hogyan vitték romlásba az országot, a megyét. Rálátása tudására és tapasztalataira épült. Megjárta Amerikát, fél Európát, nyelveket tudott, és saját bőrén is megtapasztalta, mit is jelentett Kádár Magyarországában kicsit is másképp gondolkodni. Mi több: alkotni grafikáival, egyházi tematikájú fotóival, véleménynyilvánításával papíron és szóban.

A vehir.hu munkatársai adtak Beke Laci szavára, s amit leírt, tényként, s nem meggondolatlan vagdalkozásként kezelte szerkesztő és (bízom benne) olvasó is.

Kiváló társasági ember volt: sokat anekdotázott, humora, bölcsessége vonzó volt. Lakásán is szívesen fogadta betűvető társait, s visszafogottan büszkélkedett értékes bélyeg-, hanglemez-, műalkotás- és régiséggyűjteményével. Szinte soha nem tette le fényképezőgépét, s művészi alkotásokkal lepte meg kiállításainak nézőit.

Mindenekfölött azonban családja, gyermekei és unokái jelentették neki a szeretetet, az alkotói kiteljesedést, a harmóniát.

Beke Laci az utolsó pillanatig dolgozott, informálta olvasóit a balaton.vehir.hu oldalain. Aztán lecsúszott a keze a billentyűzetről, s elhagyott mindenkit egy búcsúszó nélkül. Érezhette talán, hogy odaföntről azt a világot fogja „széles optikával” látni, amelynek körvonalai finom, érző lelkében már itt, a földön is körvonalazódtak…

Beke G. Laci, teljesüljenek vágyaid, Isten veled, szóljon neked is a feltámadás…

volt szerkesztőtársad: Zatkalik András

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.