Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Direkt megy lassan a tanulóvezető

2021. április 6. 11:30
Kovács Örs vendégírónk érintettként megfogalmazta gondolatait a vezetésoktatásról.

Sokszor találkozunk az autóban ülve a "T" betűs vezetőkkel, akik gyakran okozhatnak kellemetlenséget vezetési stílusukkal és olykor hirtelen manővereikkel. Rájuk dudálnak, előzgetik őket, kiabálnak velük a szélvédőn keresztül. Általában, ha meglátják őket nem pozitív a fogadtatásuk, pedig egyszer mindenki tartott ott.

Ez az alap indok, hogy miért vezetnek így, „mert még kezdők”, „még nincs tapasztalatuk”, „jobb is ha óvatosan vezetnek inkább”. Ezek mind igazak, amikor először ülünk élesben a vezető ülésbe, akkor jobb félni mint megijedni. De lehet, hogy nem mindig a nebulók a hibásak? Van olyan oktató, aki végig odafigyel vezetés alatt, kitölti a vezetésre szánt időt, türelmes, hagyja érvényesülni tanulót. Ilyen az ideális oktató. Ha egy ilyen oktatót kap valaki maga mellé, akkor valószínűleg biztos alapokra helyezi jövőbeni útjait és a tanulási folyamat is sokkal gördülékenyebb, és nagyon szerencsés. Veszprémben a körforgalmakat igazán jól meg tudják tanulni így, ha megfelelő a segítség, bár többek a Hotel előtti körforgalmat sokáig csak az oktató segítségével, irányításával tudják hibátlanul teljesíteni és a megfelelő sávok használatával eljutni a megfelelő irányba.

Néhány oktató viszont sokszor még plusz terhet is helyez a tanulóra, amellett a rengeteg feladat mellett, amivel a forgalomban találkozhatnak. Érdemes figyelembe venni, hogy az oktató előtt is ott vannak a pedálok, nem lehet, hogy ő hibázik? Előfordul olyan, hogy egy kereszteződésnél, „amikor várják a zöldet” induláskor nem a tanulón múlik, hogy lefullad, hanem az oktatón, aki figyelmetlensége miatt (például telefonozik közben) elfelejti a kuplungról levenni a lábát így lefullad az autó. De vannak olyan oktatók is, akik megszabják mennyivel mehet a tanuló, ilyenkor nem egy ügyetlen, hanem egy bekorlátozott tanulóvezető megy előttünk.

Ezek mellett, amit bár a kívülálló ritkán érzékel, több olyan zavaró helyzet is lehet ami, zavarhatja a tanulót. Több esetben is van olyan, hogy „taxinak” használják az autót, a tanulót pedig sofőrnek az ismerőseik fuvarozgatásához. Milyen lehet úgy tanulni vezetni, hogy egy idegen ül mögöttünk? Persze lehet mondani, hogy ez felkészíti a vizsgára, de az vizsga, nem tanulás. Ezek mellett már elhanyagolható az, ha a vezető társ nem mindig türelmes, megértő és segítőkész bizonyos szituációkban.

Lehetünk néha elnézőbbek velük, persze hibáznak, tanulnak, de sokszor nem mindig az ő hibájuk és egy kis tolerancia nem árthat meg senkinek. Azok a sofőrök, akik a teljesen normáknak megfelelően vezető tanulókat előzgetik, villogják- és dudálják le, inkább ne vezessenek, nem nekik való ez a stressz.

Kovács Örs
további cikkek
Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Diáklányok kis csoportjával futottunk össze. – Vásárolni megyünk a turiba – mondja az egyik. A másik finnyásabb, ő korrigál: a second hand üzletbe. – Jó, jó – jegyzi meg a barátnőm –, de azért ezt nem kell ám nagydobra vernetek... Hirtelen egységesen reagált a kis csapat, mondván, hogy ők erre büszkék. Ezzel az újrahasznosítást segítik. Úgy látszik, eredményes volt a külföldi és hazai sztárok akciója, akik sorra bemutatták, hogy milyen értékeket, különlegességeket találtak a már megunt ruhák boltjában. 2022. július 1. 14:40 Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Mi legyen a veszprémi vasútállomás nem éppen vendégcsalogató büféjéből, amiről azt mondják, hogy a rozoga külső mögött kimondottan ízletes, hagyományos ételek készülnek? Lehetne (a nem ennyire) meghökkentő külsővel akár múlt idők ízeit, hangulatát visszahozni, vagy a kor ízlését kísérő stílusban kiszolgálni a siető utast… 2022. május 24. 4:00 Március Március Két év Covid-halogatás után Resti Kornél újra berúgta az Utas ajtaját, ledobta széles karimájú, zsíros kalapját, malaclopóját leterítette a szófára, ráült, és belekurjantotta az összetett csendbe: -Úgy meginnék még egy fél liter jó bort! Bor volt bőven, még whisky is, aztán elkezdődött a varázs. Molnár Sándor írása 2022. április 1. 13:30 Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Eljött a virtuális nagytakarítás ideje. 2022. március 29. 11:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.