2021. április 17.
//
Rudolf névnap

Ez történne, ha Veszprémben feneklene meg a konténerhajó

2021. március 30. 14:44
Képzeljünk el egy hajót, ami akkora, mint a húszemeletes. De nem hosszában, hanem csak széltében! Ez az Ever Given, ami napokra megbénította a Szuezi-csatorna forgalmát, ezzel a világgazdaságra is hatással volt. Cikkünkben helyi arányokkal szemléltetjük a konténerhajó méreteit.

A szuezi válság 2021-ig úgy élt a történelemben, mint az Egyiptom ellen folytatott brit-francia-izraeli háború, amely a Szuezi-csatorna államosítása miatt tört ki 1956-ban és rendítette meg az amúgy is instabil békét a Közel-Keleten. Történészek szerint a magyar forradalom végkimenetelében is szerepet játszott ez a hazánktól 3000 km-re lévő incidens, ugyanis a világ figyelme a magyar harcokról hamar az arab térségre irányult, amikor az izraeli csapatok elfoglalták a Sínai-félszigetet.

65 évvel a konfliktus után, pár napja ismét a Szuezi-csatornára irányult a világ figyelme, fegyveres konfliktus helyett azonban egy teljes más jellegű válság ütötte fel a fejét a térségben.

Március 23-án zátonyra futott és keresztbe fordult a világ egyik legnagyobb, 59 méter széles, 400 méter hosszú és 224 ezer tonnás teherhajója, az Ever Given. Mivel a csatorna átlagosan 200-250 méter széles, a konténerhajó balesetével gyakorlatilag teljes egészében eltorlaszolta a világkereskedelem szempontjából különösen fontos hajózási útvonalat.

Az Ever Given a Szuezi-csatornában (fotó: Fotó: DigitalGlobe/ScapeWare3d / Getty Images Hungary)Az Ever Given a Szuezi-csatornában (fotó: Fotó: DigitalGlobe/ScapeWare3d / Getty Images Hungary)

Ráadásul ez nem csak az azzal jár, hogy a húsvétra Kínából rendelt ajándékaink nagy valószínűséggel a több száz feltorlódott teherhajó konténereiben vesztegelnek a Vörös-tengeren, hanem az ellátási láncban fontos olajtankerek is „dugóba kerültek”. Az incidens miatt az olaj világkereskedelmi ára pár nap alatt 3%-kal emelkedett is.

A hajó közel egy hétig állt ebben a helyzetben, miközben kotrógépek dolgoztak azon, hogy kiszabadítsák a homok fogságából, ez végül hétfőn sikerült, így cikkünk megjelenésekor valószínűleg már ismét hajózható a Szuezi-csatorna, lassan, de biztosan kijavítva a kereskedelmi láncolatot.

Dolgoznak az Ever Given mentésén (fotó:Fotó: Suez Canal Authority / Handout / Reuters)Dolgoznak az Ever Given mentésén (fotó:Fotó: Suez Canal Authority / Handout / Reuters)

Hogy jobban el tudjuk képzelni, hogyan történhetett az, hogy egy teherhajó balesete gyakorlatilag az egész világkereskedelemre kihatással volt, nézzük meg az Ever Given pontos méreteit.

A hajó hossza megközelíti az Empire State Building magasságát, aki viszont nem látta még élőben a new-york-i felhőkarcolót, az ezen a honlapon összemérheti akár a veszprémi távolságokkal is az Ever Given méreteit.

Az alábbiakban mi is készítettünk pár arányosítást.

A Tihanyi-szorosban két Ever Given már elzárná a közlekedést a többi hajó előttA Tihanyi-szorosban két Ever Given már elzárná a közlekedést a többi hajó előtt

Az alsóörsi kikötőben sem keresztben, sem hosszában nem férne elAz alsóörsi kikötőben sem keresztben, sem hosszában nem férne el

Előbb sétálnánk végig a Kossuth utcán, mint az Ever Given fedélzeténElőbb sétálnánk végig a Kossuth utcán, mint az Ever Given fedélzetén

Ha leraknánk Veszprémben a Munkácsy utcában, majdnem végigérné aztHa leraknánk Veszprémben a Munkácsy utcában, majdnem végigérné azt

A Viadukt hossza kevés lenne neki, még bőven belógna az Endrődi-lakótelepreA Viadukt hossza kevés lenne neki, még bőven belógna az Endrődi-lakótelepre

Hajó érkezett a hármas vágányra!Hajó érkezett a hármas vágányra!

Veszprém két leghosszabb háztömbje, a Haszkovó 16. és 18. együtt pont olyan hosszú, mint az Ever GivenVeszprém két leghosszabb háztömbje, a Haszkovó 16. és 18. együtt pont olyan hosszú, mint az Ever Given

​​​​​​

Hajas Bálint

További cikkek

Koronavírus - Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Koronavírus - Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 217, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4604 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton, kiemelve: eddig 3 213 837 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 371 702-en már a második adag vakcinát is megkapták.
Korszerűsítik a Völgyikút utcai idősek otthonát
Korszerűsítik a Völgyikút utcai idősek otthonát
Az épület napelemrendszer kiépítését is magába foglaló energetikai fejlesztésen esik át június végéig, melynek részleteiről Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési számolt be pénteken.
Bringapályák épülnek megyénkben
Bringapályák épülnek megyénkben
A pályák országszerte 36 településen épülnek fel, közöttük megyénkből Nemesvámoson, Pápán, Veszprémben és Zircen.
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
A héten készült el a bakonyi településen egy régóta felújításra váró járdaszakasz, valamint kondiparkkal is gazdagodott a település a Magyar Falu Program nyerteseként. A jövőben újabb területeken nyílnak meg pályázatok.
Polgármesteri helyszínbejárás az új Pápai úton
Polgármesteri helyszínbejárás az új Pápai úton
Megújult és kerékpáros sávval is bővült a Pápai út, az új szakaszt Porga Gyula, polgármester mutatta be az autósok szemszögéből. A jövőben folytatódhatnak az útfejlesztések Veszprémben.