Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

5 hasznos tipp, hogyan erősíthető az immunrendszer

2021. március 22. 9:12

Az immunrendszer az emberi test fő védelmi pajzsa, mely a betegségekkel és fertőzésekkel szemben veszi fel a harcot. Ezenfelül segíti a gyógyulást, sérülések utáni regenerálódást is. Alkalmazkodik a már megismert, környezetünkben megtalálható baktériumokhoz, és megfelelő védettséget hoz létre velük szemben.

Több egyszerű praktika ismert, amivel ez a csodás védelmi rendszer erősíthető. Érdemes odafigyelni és betartani néhány szabályt, különösen azokat, melyek egyszerűen kivitelezhetők a mindennapokban. 

Első számú praktika: kézmosás

Kézenfekvő megoldás, amiről annak ellenére sem szabad megfeledkezni, ha túlságosan hétköznapinak tűnik. Hiszen a kézmosás a leghatékonyabb módszer, amivel megakadályozható a baktériumok terjedése. 

Fontos már az egészen kis gyerekkel is megismertetni azt a szokást, hogy étkezés előtt, WC használat, tüsszentés után minden esetben kezet kell mosni. Néhány esetben gyakrabban indokolt ismételni. Ételek készítésekor, ha beteg van a háznál jóval többször és alaposabban kell figyelni a higiéniára. 

Friss levegő és testmozgás

A fizikai aktivitás jótékony hatása az egészségre régóta ismert, ahogy az is, hogy a mozgás során az izmok, csontozat és a légutak tisztítása is erősödhet.

A rendszeresen végzett testedzéssel a betegségek kialakulása is csökkenthető. Ha többre nem jut idő, heti néhány alkalommal tett séta is már kifejti a hatását.

Néhány mozgásforma, mint a jóga vagy a pilates, ahol a légzésre is nagyobb figyelmet kell fordítani a gyakorlatok végzésekor szintén segíti az immunrendszer erősödését. 

Stresszmentes övezet

A könnyed testmozgás vagy a futás is remekül oldja a feszültséget. Futás közben endorfin - agyi boldogsághormon - szabadul fel, amivel a stressz hatásait csökkenteni lehet. 

Ha futásra nem is jut mindig idő egy nehéz nap végén, érdemes megtalálni azt a tevékenységet, ami a relaxálást segíti. 

Egyénenként változhat, kinek mi segít. Van, akit a zenehallgatás nyugtat meg, van, aki megnéz egy vidám filmet. Mások egy csésze nyugtató teával és egy lebilincselő regénnyel inkább csendesen elvonulnak kikapcsolódni a napi rutinból. 

Érdemes mindenkinek megtalálni, ami számára a leginkább nyugtató, mivel a stressz több betegség előidézője.

Minőségi alvás

A pihenés és elegendő alvás fontos az életfunkciók helyes működéséhez. 2019-ben készült egy UCSF-tanulmány, melyben a kutatók rávilágítottak arra, hogy a keveset és rosszul alvók esetében arányosan több betegség fordult elő. 

A sejtek legjobban akkor tudnak regenerálódni, amikor a szervezet számára biztosított az alvásidő.

Tudatos táplálkozás

A helyes étrend kialakítása a tervezéssel és vásárlással kezdődik. A gyorsan elkészíthető, feldolgozott ételek helyett érdemes minél több friss, vitaminokban és rostokban gazdag alapanyagból tápláló ételeket készíteni.

Megfelelő táplálkozással a szervezet számára biztosíthatók azok az antioxidánsok is, melyek az immunrendszer működését támogatják.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.