Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Március 15-e az olthatatlan szabadságvágy napja

2021. március 15. 12:35
Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő közösen emlékeztek meg Március 15-ről.

Március 15-e az olthatatlan szabadságvágy napja. Amitől aztán a legteljesebb, legszeretettebb ünnepünk. Ezért is lehet bennünk keserűség, hogy az önfeledt ünneplésnek ezúttal nem adhatunk teret - áll a polgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a nemzeti ünnep alkalmából.

A világjárvány gúzsbaköt bennünket. Nem sétálhatunk a tavaszi napsütésben, hogy barátainkkal találkozzunk. Nem gyűlhetünk össze, hogy együtt emlékezzünk a márciusi ifjakra. És megannyi hétköznapi rutintól is tiltva vagyunk, hogy ne ártsunk magunknak, és ne veszélyeztessünk másokat. Már egy éve tapasztaljuk, hogy milyen fojtogató a szabadság hiánya. Mégsem méltányos összevetni nehéz helyzetünket a 173 évvel előttünk járó elődeinkével. Mert akkor a bátor kiállás, a hősiesség, az önfeláldozás volt a követelmény, ahhoz, hogy a rabságot felválthassa a szabadság. Most a józan ész, az önmegtartóztatás, a fegyelmezettség is megszabadíthat bennünket a járvány okozta béklyóktól. - fogalmazott Porga Gyula, aki Ovádi Péter, országgyűlési képviselővel közösen helyeztek el kokárdát a Dózsa téri 1848-as emlákműnél.

Március 15-e, szép nemzeti ünnepe arra figyelmeztessen mindannyiónkat, hogy nem vagyunk egyedül. Ami azt is jelenti, hogy számíthatunk mások segítségére, és azt is jelenti, hogy mások is számítanak a mi együttműködésünkre - zárta ünnepi gondolatait.

A városban egyébként szűk körben több civil szervezet és intézmény is tartott megemlékezéseket, minden esetben betartva a járványügyi korlátozásokat.

vehir.hu
további cikkek
A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ ’A szabad sajtó része a szabad olvasó is’ Cseh Zoltán neve közel húsz éve forog a veszprémi médiában, újságírói pályafutása alatt megfordult már a vehir.hu szerkesztősége mellett a helyi rádióknál, nyomtatott újságoknál, valamint ő szerkeszti a Vmeteo.hu veszprémi időjárással foglalkozó szakportált is. Munkáját idén A magyar sajtó napja alkalmából Szabad Sajtó-díjjal ismerte el a város. 2024. március 14. 16:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.