Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

125 fát ültetnek el Veszprémben 2022 tavaszáig

2021. március 11. 21:30
A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület ötlete alapján, 12,5 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósuló Fa-Örökbefogadási Program keretében Veszprém öt pontja válhat zöldebbé.

Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Nonprofit Kft. ügyvezetője a program beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta, a projekt a Veszprém az Élhető Város Helyi Közösség Fejlesztési Stratégia részeként valósul meg, melynek célja, hogy olyan, alulról szerveződő kezdeményezések valósuljanak meg uniós támogatással, amelyek erős, a környezetükre és egymásra is odafigyelő helyi közösségek létrejöttét szolgálják.

A stratégia egyik fontos eleme a városi környezeti fenntarthatóság elősegítése, ehhez kapcsolódóan írták ki még 2019-ben azt a TOP 7-es pályázatot, amelyen a Csalán Egyesület sikerrel indult: a 24 szervezetből álló helyi akciócsoport javaslata és a Széchenyi 2020 program elbírálóinak döntése alapján a szervezet 12,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el faültetési és fa-örökbefogadási programjához.

Dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke emlékeztetett, 2002 óta számos alkalommal szerveztek faültetési akciót: korábban például a Szentkirályszabadjára vezető kerékpárút mentén ültettek el több mint 200 fát. „A jelen programunkkal ezt a hagyományunkat szeretnénk folytatni, és bízunk benne, hogy ismét olyan nagy sikert aratunk a veszprémiek körében, mint az előző akciókon” – osztotta meg reményeit. A projekt keretében összesen 125 fát szeretnének elültetni a város öt pontján: idén tavasszal a Jutasi út alsó szakaszán, a Spar melletti füves területen kezdődne az akció és a Széchenyi utcában folytatódna, majd az ősszel Kádártán a Malomkert, Gyulafirátóton pedig a Posta, illetve Vízi utcában, jövő tavasszal pedig az Aulich utcában záródna a projekt.

Mivel a fákat nem csak elültetni kell, de gondozni is, az egyesület várja mindazok jelentkezését, akik szívesen örökbefogadnának egy-egy növényt. Ehhez először regisztrálni kell, amit a csalan.hu oldalon tehetnek meg.

Brányi Mária alpolgármester, a Veszprém az Élhető Városért Helyi Akciócsoport elnöke örömét fejezte ki az akció kapcsán, egyben arra biztatva mindenkit, hogy lehetőségei szerint csatlakozzon a projekthez. „Az önkormányzat, a városi intézmények, gazdasági szervezetek és civil egyesületek közös gondolkodásának köszönhetően már eddig is több hiányosságra sikerült választ adnunk, a tavalyi évben például a VKSZ Zrt. javaslatára jött létre mezítlábas ösvény a Cholnoky lakótelepen. Most egy újabb fejlesztési csomaghoz érkeztünk, amellyel ismét az élhetőbb Veszprémért tehetünk. Ha pedig magunk is részesei leszünk a növekedésnek, azzal nemcsak az identitásunk gazdagszik, de a közérzetünk is javul.”

A Fa-Örökbefogadási program egyébként csak egy kisebb szeletét teszi ki a beavatkozásoknak: a teljes stratégia keretében 29 pályázatra összesen 637 millió forint jut – ezek a fejlesztések várhatóan 2023 elejéig fognak megvalósulni.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.