Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Jó, nem jó? Vegetáriánus és vegán étrend

2021. március 7. 16:00 // Forrás: Ecoport magazin
Táplálkozás szempontjából nagyon központi téma pár éve a növényi alapú táplálkozás. Van, aki az egészségre gyakorolt hatása miatt, van, aki környezetvédelmi megfontolásból, és vannak olyanok, akik az állatok szeretete miatt térnek át vegetáriánus vagy vegán étrendre.

Én személy szerint abszolút támogatom ezt a táplálkozási irányvonalat, mint dietetikus, vagy csak, mint egy ember, aki tenni akar a bolygójáért, ahol él, ahol a gyerekei élnek és majd azt unokái fognak élni. Na de nézzük, mit mond a tudomány, jó-e a növényi étrend a szervezetünk számára?

Lehetséges előnyök:

  • Jótékony hatással van a szívünk egészségére, mivel a sok zöldség fogyasztás miatt a magas rosttartalom csökkentheti az LDL koleszterin szintünket.
  • Csökkenti az esélyét a szívinfarktus-, a stroke-, és a magas vérnyomás kialakulásának.
  • Csökkentheti az előfordulását bizonyos daganatos megbetegedéseknek.
  • A 2. típusú cukorbetegség kialakulásában is preventívnek mondható a vegetáriánus, vegán étrend.

Lehetséges hátrányok:

  • A nem megfelelő fehérjebevitel lehet egy káros hatás, viszont amennyiben az étrend körültekintően megtervezett, ez könnyen elkerülhető.
  • B12- vitaminhiány alakulhat ki, ezt mindenképpen kiegészítéssel kell pótolni.
  • Ritkán, de kialakulhat vashiány.
  • Vegánként alacsony lehet a kalciumbevitel, így elővigyázatosságból megfontolandó a kalcium pótlása.
  • A vegetáriánus, vegán étrend az omega 3 zsírsavak közül kevés EPA-t (eiokazapentaénsav) és DHA-t (dekozahexaénsav) tartalmaz.

Ezek az egészségre gyakorolt hatások a vegetáriánus táplálkozás különböző válfajai között eltérhetnek, de összességében úgy gondolom, hogy a vegetáriánus, vegán táplálkozás egészséges, és sokkal több jótékony hatása van, mint hátránya. Ráadásul ezek egytől egyig elkerülhetők, amennyiben körültekintően van megtervezve az étrend. Úgy gondolom, mindenkinek megérne egy próbát, hogy legalább egy hónapig kipróbálja milyen vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni és közben figyelni a szervezet reakcióját.

Csík Orsolya, dietetikus
Fotó: Unsplash

A cikk a portálunkat is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. másik lapjában, az Ecoport magazinban jelent meg 2020 decemberében.

további cikkek
Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal kultúra Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal Inspiráló nők száma lett a negyedévente jelentkező Ecoport Magazin idei utolsó lapja. A magazin tartalmáról, valamint az együttműködésről péntek délelőtt számoltak be a Wine & Vinylben. 2022. december 9. 14:08 Veszprém hangja Veszprém hangja Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne. 2022. augusztus 16. 16:12 A hattyú álma Ecoport magazin A hattyú álma Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére. 2022. augusztus 11. 10:04 Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában Ecoport magazin Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket! 2022. augusztus 9. 10:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.