2021. április 16.
//
Csongor névnap

Petőfi veszprémi látogatására emlékeztek

Koszorúzással emlékeztek meg Veszprémben arra az alkalomra, amikor Petőfi Sándor megszállt az egykori Stingli-vendégfogadóban.

1848. március 5-én Petőfi Sándor az egykori Stingli-vendégfogadóban szállt meg Veszprémben, a költő látogatásának emlékére ebből az alkalomból hagyományosan minden ávben megkoszorúzzák a szálló épületét. Pénteken a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának tagjai, valamint az önkormányzat részéről Bázsa Botond, képviselő emlékeztek meg a költő látogatásáról.

Sebő József, a társaság veszprémi elnöke elmondta, Petőfi a forradalom kirobbanása előtt Szuper Károly színiigazgatót látogatta meg Veszprémben és töltötte itt az estét. A történelmi emlékek szerint egyébként többször járt Veszprémben, amíg Pápán tanult, ráadásul a költő feljegyzései alapján itt született meg a Vadonban című verse is 1842-ben.

 

Petőfi Sándor - Vadonban

Éj leng alá a mély vadonra,
S az út majd jobb-, majd balra tér;
Lépteim bolyongva tévedeznek -
Ki lesz előttem hű vezér?

A menny ívén ugyan fölöttem
Ragyognak égő csillagok,
De vajh talál-e célra pályám,
Ha lángjaiknak hinni fog?

Az égi fények ezredénél
A lyányszem tündöklőbb vala,
S mégis, ki hittem súgarának,
Haj engem mégis megcsala!

Veszprém, 1842. november

 

vehir.hu

További cikkek

Korszerűsítik a Völgyikút utcai idősek otthonát
Korszerűsítik a Völgyikút utcai idősek otthonát
Az épület napelemrendszer kiépítését is magába foglaló energetikai fejlesztésen esik át június végéig, melynek részleteiről Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési számolt be pénteken.
Bringapályák épülnek megyénkben
Bringapályák épülnek megyénkben
A pályák országszerte 36 településen épülnek fel, közöttük megyénkből Nemesvámoson, Pápán, Veszprémben és Zircen.
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
A héten készült el a bakonyi településen egy régóta felújításra váró járdaszakasz, valamint kondiparkkal is gazdagodott a település a Magyar Falu Program nyerteseként. A jövőben újabb területeken nyílnak meg pályázatok.
Polgármesteri helyszínbejárás az új Pápai úton
Polgármesteri helyszínbejárás az új Pápai úton
Megújult és kerékpáros sávval is bővült a Pápai út, az új szakaszt Porga Gyula, polgármester mutatta be az autósok szemszögéből. A jövőben folytatódhatnak az útfejlesztések Veszprémben.
Áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak az alsósok a helyközi járatokon
Áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak az alsósok a helyközi járatokon
A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának részeként április 19-én az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára újraindul a jelenléti oktatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése alapján a kisiskolások a hónap fennmaradó részében diákigazolványuk felmutatásával, jegy vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben.