Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
31°C

Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?

2021. március 5. 15:09
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.

Pár hete érkezett a hír, hogy Katanics Sándor, egykori MSZP-s, ma már a DK sorait erősítő veszprémi politikus lemond a helyi alapszervezet elnöki tisztségéről. Döntését akkor azzal indokolta, hogy párton belül a vezetőség eldöntötte, hogy nem őt, hanem egy, a helyi politikában ismeretlen ügyvédet fog indítani a Gyurcsány vezette párt a tervezett nyári ellenzéki előválasztáson. Mivel Katanics állítása szerint nem ismeri a mostanáig meg nem nevezett ügyvédet, ezáltal nem tudná a tagoknak hitelesen ajánlani személyét.

Megkérdeztük Katanics Sándort, hogy ki az általa említett személy, válaszában ugyanakkor arra hivatkozva, hogy már nem ő a DK helyi alapszervezetének elnöke, nem kívánt tájékoztatást adni, hanem a DK országos elnökségéhez irányított.

Katanics SándorKatanics Sándor

Közben szárnyra kapott egy hír, miszerint a titokzatos ügyvéd nem más, mint a Veszprémben praktizáló Csonka Balázs, aki eddig városi politikai kérdésekben nem igazán nyilvánult meg. A híresztelést egyébként az ügyvéd a közösségi médiában megerősítetette: elfogadta a DK felkérését a jelöltségre, valamint cikkünk megjelenése előtt a megkeresésünkre válaszolva ő is a DK vezetésére hárította a hivatalos bejelentést.

A többi ellenzéki párt környékén egyelőre csend van, pontosabban nem tűntek fel az előválasztással kapcsolatban ismeretlen, de ismert személyek sem.

Utóbbiak – azaz az aktívan politizáló ellenzéki politikusok – szempontjából nincs eleresztve a választókörzet.

Az országgyűlésben jelenleg Varga-Damm Andrea foglal helyet, ő 2018-ban még a Jobbik előkelő listás helyéről jutott be, mostanra viszont a pártelnökkel, Jakab Péterrel való ellentéte miatt kilépett a frakcióból, így az sem túl esélyes, hogy a Jobbik színeiben – ha egyáltalán állít jelöltet az egykori szélsőjobboldali párt – Varga-Damm indulna Veszprémben.

A veszprémi Jobbik önkormányzati és országgyűlési képviselői: Kovács Rajmund és Varga-Damm AndreaA veszprémi Jobbik önkormányzati és országgyűlési képviselői: Kovács Rajmund és Varga-Damm Andrea

Az LMP stabil embere Gerstmár Ferenc, aki 2010 óta a városi közgyűlés tagja, de korábban indult országgyűlési választáson is, valamint Schiffer András idején a zöldpárt országos elnökségének is a tagja volt. Veszprém határán kívül viszont nincs tapasztalata a politizálásában. Az LMP jelenlegi támogatottságát tekintve pedig aligha jelentene számottevő előnyt a pártlogó az előválasztáson.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Nehéz elhinni, de egykor a baloldal vezérének számító MSZP utoljára 2014-ben állított saját jelöltet Veszprém 1. sz. választókörzetében. Akkor Pál Béla az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-Liberálisok közös jelöltjeként indult és maradt alul Navracsics Tiborral szemben. A következő évben megtartott időközi választáson Kész Zoltán már függetlenül indult, a baloldali pártok támogatóként sorakoztak fel az azóta látványosan elbukott képviselő mögött.

Ami a mostani állapotokat illeti az MSZP-nél, Hartmann Ferenc a párt stabil emberének számít Veszprémben, évtizedek óta a városi közgyűlés tagja és frakcióvezetője, ugyanakkor az országos politikában ő sem próbálta ki magát. Nem úgy, mint Mesterházy Attila, aki szintén a város szülötte, de azon kívül, hogy egy-egy sajtótájékoztatón megjelenik Hartmann mellett Veszprémben, érdemben nincs jelen a veszprémi mindennapokban és közéletben. Neve 2018-ban ugyan felmerült mint a szocialista párt jelöltje, de akkor Kész javára visszalépett és listáról jutott be a parlamentbe.

Mesterházy AttilaMesterházy Attila

A veszprémi Momentumról azóta nem hallottunk, hogy 2018-ban a javában fiatalokból álló liberális párt színeiben elindult dr. Meződi János, a 72 éves egykori bírósági elnök. Meződi után újabb név nem tűnt fel a Momentum színeiben Veszprémben, ahogy a párt sincs jelen a helyi politikában.

vehir.hu
további cikkek
Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  tegnap 16:20 Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tegnap 16:07 Dr. Czinkotay Frigyest nevezték ki a megyei kórház élére Dr. Czinkotay Frigyest nevezték ki a megyei kórház élére Dr. Czinkotay Frigyes vezeti a Csolnoky Ferenc Kórházat július 15-től.  tegnap 16:35 Hogyan nőtt ki egy bulvárhírből Európa egyik legnívósabb vitorlásversenye? Hogyan nőtt ki egy bulvárhírből Európa egyik legnívósabb vitorlásversenye? Egy 19. századi bulvárhír miatt indult el rohamos léptekben a balatoni vitorlázás fejlesztése, amit aztán a két világháború és a tó gazdasági és társadalmi átalakulásai sem törtek meg. Éppen kilencven évvel ezelőtt pedig elrajtolt az első olyan tókerülő verseny, ami mára Európa egyik legnevesebb vitorlás viadala lett és mindenki csak úgy emlegeti, hogy Kékszalag. De pontosan kik voltak az úttörők a balatoni vitorlázásban és miért éppen kékszínű az a szalag. Történeti cikkünkben ezeket is elmondjuk. tegnap 14:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.