Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni

2021. február 26. 16:55
Különleges kihívásoknak kell megfelelnie az idei költségvetésnek: fenntarthatónak kell lennie egy világjárvány közepette, de meg is kell alapoznia a 2023-as évet, amikor az egész földrész figyelme ránk irányul. Porga Gyula polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen hatással lesznek a mindennapi életünkre a számok.

Sok bizonytalanságot szül a világjárvány

A koronavírus világjárvány miatt 2021 tele van bizonytalansággal: nem vagyunk biztosak benne, hogy az önkormányzatnak milyen bevételei lesznek; nem tudjuk, mikor lesz nyitás; ahogy arról sincs fogalmunk egyelőre, hogy a nyitást követően hogyan teljesít majd a városi gazdaság – vázolta az idei év kihívásait a polgármester. 

Ebben a helyzetben a város két területen is segítő kezet nyújt a járvány miatt bajbajutottaknak: a pandémia miatt állásukat vesztők három hónapon át havi harmincezer forintos támogatásra számíthatnak, míg egy városi alapítványon keresztül a vendéglátósokat segítik 60 millió forint elosztásával.

A bizonytalan körülményekre reagálva az önkormányzat elsősorban a működési kiadásokat fogta vissza, a költségvetést úgy tervezték meg, hogy az idei évre ütemezett nagy beruházások a terv szerint megvalósulhassanak. Ez egyfelől azért fontos, mert az építkezésekkel a gazdaságba is pénzt juttatnak: a beruházások veszprémi és Veszprém környéki vállalkozásoknak teremtenek munkalehetőséget.

A következő megálló: Európa Kulturális Fővárosa

Másrészt pedig már közel van 2023, amikor egy éven át Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ha január elsején felkészülten szeretnénk várni a vendégeket, akkor nem lehet elodázni a 2021-re esedékes feladatokat. Erre egyébként sincs szükség, hiszen a források rendelkezésre állnak: a program jelentős állami támogatást kapott, ez is jelzi, hogy nemcsak a városnak, de az egész országnak fontos a sikere. A munka a tervezett ütemben zajlik: 2021 még nem az építkezések és felújítások, hanem a tervezés, előkészítés, a közbeszerzési eljárások lebonyolításának időszaka lesz. Az igazán látványos munkálatok jövőre zajlanak majd, hogy 2023-ra elkészüljön az élményközpont, a digitális jólétközpont, a gyermekkórház és a Ruttner-ház felújítása, a vasútállomás környezetének rendbetétele. 

Annak érdekében, hogy 2023-ban megfelelő infrastruktúrával várhassuk a hozzánk érkező vendégeket, az önkormányzat jelentős útépítési programot valósítana meg. Mivel a belterületi útfelújításokra az Európai Unió nem biztosít forrást, a rendelkezésre álló önerő mellett állami támogatásra lesz szükség. Az önkormányzat decemberben be is nyújtott egy pályázatot erre a célra, jelenleg az elbírálásra várnak. Közben a végéhez közeledik a Pápai út felújítása, és a biciklisták lehetőségei is bővülnek: idén Alsóörs–Felsőörs, valamint Márkó–Bánd irányába épül kerékpárút.

Európa élmezőnyébe tartunk 

Ezekben a napokban is számos beruházás zajlik: a Veszprémi Sportuszodán már az utolsó simításokat végzik, hamarosan elkészülhet a zeneiskola belső felújítása is, ahogy az idén a tornászgyakorló és  az Iparos Park is megvalósul. Dolgoznak két bölcsőde és az Ördögárok utcai orvosi rendelő fejlesztésén is. 

A polgármester rámutatott: a 2021-es év bizonytalanságainak kezelése és 2023 előkészítése mellett már távolabbra is kell tekinteni: most kell döntenünk arról, hogy milyen városban szeretnénk élni 2030-ban. Az Európa Kulturális Fővárosa program fontos ugródeszka lesz a most meghatározandó céljaink elérésében, melyekhez fontos anyagi forrást jelenthet a következő, 2029-ig tartó uniós pénzügyi ciklus is – ennek előkészítése szintén az idei év nagy feladata lesz. A végső cél, hogy 2030-ra Veszprém ne csak Magyarországon számítson az egyik legélhetőbb városnak (az ezt vizsgáló toplistákon rendre kiemelkedően jól szerepelünk), hanem Európában is az élmezőnyhöz tartozzunk. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.