Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

3 tipp, ami segíthet megbocsátani

2021. február 11. 10:20

Nehezen dolgozod fel, ha megbántanak? Sokan küzdenek ilyenkor a harag és a düh érzésével, sőt, egyenesen forrnak a bosszúvágytól. Akár egy kanál vízben is meg tudnák fojtani azt, aki elkövette azt a bizonyos cselekedetet. Mit tehetsz, hogy ne a negatív érzések uralkodjanak rajtad?

Ha az alábbi tanácsokat megfogadod, könnyebb lesz túllendülnöd az általad szeretett személy által okozott sérelmen, és akár pozitívan is kijöhetsz a dologból.

Tudatosan éld meg az érzelmeidet!

Az első érzelem, amit megélsz megbántás esetén, az jó eséllyel a harag. Ez egy lendületes energia, amelyet arra is felhasználhatsz, hogy mielőbb a következő érzelmi állapotba kerülj.

Ez optimális esetben nem a bosszú, semmiképp se kövess el meggondolatlanságot. Próbálj lehiggadni, ne adj teret az indulataidnak. Ha így cselekszel, a harag helyébe a szégyenérzet léphet. Szinte elkerülhetetlen, különösen, ha egy szeretted okoz fájdalmat, hogy szégyenérzeted legyen, ne akadj azonban meg ezen a ponton. Beszélj arról, mi történt veled, ez is segít, hogy eljuss a megbocsátásig.

A következő pont az elégedetlenség. Ha újra és újra, a hétköznapi tevékenységek közepette is a sérelmen rágódsz, az a legjobb, amit tehetsz, ha végigpörgeted, mi történt. Próbálj szembenézni az új szituációval, és fogadd el azt.

Ha mindez sikerül, lehetséges, hogy az alapoktól kell a személyiséged újjáépíteni, de ezt ne negatívumként éld meg, hiszen lehetséges, hogy így sokkal erősebb jellem leszel.

Tekints külső szemmel a történtekre!

Ez a technika arra épül, hogy ne arra koncentrálj, hogy mi történt veled, hanem próbáld kívülállóként szemlélni a dolgokat. Ehhez egyet hátra kell lépned, hogy lásd a teljes képet, más gondolkodásmódra lesz szükséged.

Próbáld empatikusan nézni a dolgot. Az, aki megbántott, vajon miért tette azt, amit? Mi volt az indítéka? Mi vezetett ahhoz, hogy megbántson?

A cél nem az, hogy találj egy indokot, ami által felmentést adhatsz a másik fél számára. Az pedig pláne nem, hogy magadat hibáztasd, hogy tulajdonképpen rászolgáltál arra, hogy megbántson téged. Arra szolgál ez a folyamat, hogy megértsd, mi vezetett mindehhez. Ez egy új megvilágítást adhat az eseményeknek, és segíthet, hogy megtaláld az okát.

A pozitív hatások felismerése

Ha sikerül megbocsátanod, akkor egy semmihez sem hasonlítható megkönnyebbülést fogsz érezni. Végre elengedheted az összes negatív érzést, és ezzel együtt véget érhet a szenvedésed.

A folyamat végén rá fogsz eszmélni, hogy a nagylelkűség és az irgalom milyen jó érzés, és mennyire erős jellemre vall. Amennyiben sikerül túllépned azon, hogy az emberek olykor hibáznak, képes leszel a személyes kapcsolataidat új, magasabb szintre emelni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.