Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Melyiket kóstolod? - Vékonykolbász, pároskolbász, parasztkolbász

2021. február 11. 10:11

A kolbász hosszú múltra visszatekintő étel, amely sokféle recept szerint készül, ízlés szerinti fűszerezéssel. A kevert hús- és szalonnaszemcsékből álló, jól szeletelhető húskészítmény kedvelt fajtái a tisztára mosott természetes bélbe vagy mesterséges burkolatba töltött, füstöléssel tartósított és szárítással érlelt vékony-, páros- vagy parasztkolbász.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a kolbász változatos méretűre aprított sertés, marha, baromfi, vad, illetve más vágóállat friss húsából készült készétel, amihez szalonnát, baromfizsiradékot vagy marhafaggyút kevernek. Utánozhatatlan ízviláguknak köszönhetően a gyulai és a csabai kolbász, valamint a debreceni pároskolbász szerepel a kolbászok közül a hungarikumok listáján.

Tartósságukról füstölés, érlelés vagy érlelésszabályozóval gyorsított szárításos érlelés gondoskodik. Az érlelés idejétől függően a termék félszáraz vagy száraz állapotú, ami a felhasználás módját is befolyásolhatja.

Parasztkolbász

A kolbásztöltés néhány évtizeddel ezelőtt még a háztáji állattartás szükségszerű velejárója volt. A hagyományos technológiával készült sertés vékonybélbe töltött vagy pározott, 3-5 cm átmérővel rendelkező kolbászok otthoni gyártása révén el lehetett tárolni a spájzba, fagyasztóba az egész évben fogyasztható csemegét.

Manapság a disznótor, mint közösségi esemény már jószerivel kuriózum, de az ízletes parasztreggeliről most sem szeretnénk lemondani. A kolbászos rántottához, szendvicshez vagy rakott krumplihoz való kolbászt az üzletekből tudjuk beszerezni csemege, enyhe vagy extra erős paprikás kivitelben. 

Az üzletek számtalan jobbnál jobb kolbászfélét kínálnak. Az olcsóbb kategóriájú, gyorsérlelővel készült termékek helyett válasszunk a minőségi, szárítással érlelt kolbászok közül. A KolbászPosta.hu webáruház kínálatából számtalan prémiumkategóriájú kolbászt tesztelhetünk. A változatos húsok felhasználásával készült termékek kóstolása során az állag szín, illat és íz a mérvadó.

Hungarikum vékony- és pároskolbászok

A Gyulai vékony- vagy pároskolbász minőségbiztosítási okból oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel hozható csak forgalomba. Szálban vagy páronként körcímkével ellátva, vákuumcsomagolt vagy védőgázas csomagolásban kerül a boltok polcaira. Ennek köszönhetően nem veszít tovább a súlyából a tárolás során, idővel azonban állaga visszapuhul. Burkolata nem penészes, kissé dudoros felületű, áttetszenek rajta a szalonna szemcséi. Vörösesbarna színű, tömör, rugalmas és jól összeálló termék, ami könnyen szeletelhető. 

Füstöléssel nyeri el jellegzetes állagát és ízét. Ennek a régi élelmiszer-technológiai eljárásnak a célja az eltarthatóság növelése a keményfa égetése vagy füstaroma hozzáadása segítségével. Az érlelés során a víztartalom csökkenésével kialakul a húskészítmény jellegzetes íze.


 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.