Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Migrén, fáradtság, ízületi fájdalmak - lehet, hogy ételintoleranciáról van szó?

2021. február 11. 9:56

Nem csak hazánkban, hanem a világ más pontjain is a lakosság jelentős része küzd emésztési problémákkal. Ennek oka a felgyorsult élet, a rossz minőségű ételek fogyasztása és a rendszertelen étkezés. Sokan szenvednek ételintoleranciában vagy ételallergiában. Ha étkezés után közvetlenül, vagy akár néhány órával később tapasztalunk emésztési tüneteket, joggal gyanakodhatunk mi is erre. 

Azonban vannak az ételintoleranciának kevésbé tipikus tünetei, ezek ugyancsak jelzik a bélműködésünk zavarát.

Intolerancia vagy allergia?

Fontos tisztázni, hogy a két állapot tünetei között jelentős különbségek vannak. Az intolerancia jóval gyakrabban fordul elő a lakosság körében. Míg az ételallergia a lakosság alig 2-3%-át érinti, addig csaknem az emberek 30-40%-nál kialakul ki valamilyen ételintolerancia.

A tünetek intenzitása is különböző. Az allergiás tünetek hirtelen jelentkeznek, akár az első falat elfogyasztása után. Már csekély mennyiségű allergén táplálék bevitele is okozhat komoly tüneteket. Ilyen a légutak megduzzadása, mely akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Ehhez képest az intoleráns betegek csak később, étkezést követően jó néhány órával, akár napokkal később kezdik észlelni a tüneteket. Ezek sokszor emésztési panaszok, puffadás, hasmenés, diszkomfortérzet, de sok olyan más szervet is érintő tünet is lehet, amire nem is gondolnánk!

Fejfájás, izületi panaszok, de akár fáradtság is lehet tünet

Nem csak a gyomrunkat érinthetik az intolerancia tünetei. Előfordulhat, hogy bizonyos ételek fogyasztása után, akár napok múlva, fáj a fejünk, izületi bántalmak jelentkeznek vagy éppen nem tudunk feladatainkra koncentrálni. Sokszor azt sem gondolnánk, hogy valamely étel vagy összetevő okozza a krónikus fáradtságunkat, depressziókat. Az ételintolerancia továbbá bőrproblémák képében is jelentkezhet. Ha azt vesszük észre, hogy látszólag indokolatlanul pattanások jelentek meg az arcunkon, az is utalhat ételintoleranciára. 

Több tényező is nehezíti az ételintolerancia diagnózisának felállítását. Sok esetben fel sem tűnik az összefüggés az adott étkezés és a jelentkező panaszok között. A diagnózis felállítását nehezíti, hogy sok esetben az atípusos tünetek késleltetetten jelentkeznek. Ezért is fontos, hogy egy ételintolerancia vizsgálattal kiderítsük, mi áll a panaszok háterében.

Ezért alakul ki az ételintolerancia

Míg az ételallergia egy egész immunrendszert érintő állapot, az ételintolerancia okai a bélrendszerben keresendők. A panaszokat okozó ételt lebontó enzimek száma lecsökken, akár nullára. Emiatt a szervezetünk nem képes feldolgozni az adott táplálékot. Ehhez társulhat a bél túlzott áteresztése vagy a bélmozgások lelassulása. 

A meg nem emésztett étel okozta panaszaink rányomják bélyegüket a mindennapjainkra, tegyünk ez ellen! Ma már egy egyszerű vérvételből megállapítható, hogy fennáll-e az ételintolerancia. Láthatjuk, hogy a tünetek rendkívül változatosak, szerteágazóak lehetnek. Ha megtaláljuk, melyek azok a tápanyagok, amelyeket el kell hagynunk, jelentősen javul a közérzetünk és életminőségünk.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.